Baby

Co sebou do porodnice

úterý, listopadu 16, 2021

Krásný den,
Dnes jsem si připravila článek, který bych ráda věnovala všem budoucím maminkám. Pevně věřím, že pro Vás může být přínosný. Co budete potřebovat během porodu? Jaké věci zabalit pro sebe a pro miminko na oddělení šestinedělí? To si pokládá asi každá nastávající maminka. Já jsem si také zapisovala všechny tipy, co maminky doporučovaly či co se jim osvědčilo, nicméně i já mám s čím porovnávat, protože už za sebou jeden porod mám.  

Pojďme se tedy podívat na to,
co jsem si do porodnice zabalila já. Přípravy jsem zahájila zhruba ve 34tt těhotenství. Napsala jsem si seznam věcí a postupně si je odškrtávala, nakupovala. Obecně se doporučuje si připravit tašku mezi 35-37tt, protože člověk nikdy neví, kdy to přijde. Na notino.cz jsem pořídila většinu věcí v kategorii matka a dítě. 

Obecně je asi nejlepší začít tím, že se podíváte, zda vámi vybraná porodnice nemá na webu ke stažení jejich oficiální seznam věcí, co doporučují zabalit sebou. Porodnice od porodnice se liší, každá vyžaduje a poskytuje něco jiného, takže každá nastávající maminka může mít k dispozici i něco trochu jiného. Já jsem si s sebou do porodnice zabalila příruční kufr, menší tašku s věcmi pro miminko na oddělení šestinedělí a menší batůžek.

Úplný základ při příjezdu do porodnice jsou doklady a složka se všemi dokumenty. Každá porodnice vyžaduje něco trochu jiného, takže jsem si zjistila, co vyžaduje ta má a podle toho si všechno nachystala.

Doklady
* občanský průkaz a kartička pojištěnce
* těhotenský průkaz
* oddací list
* přihláška do porodnice, kterou jsem vyplnila a odevzdala již při první kontrole v porodnici
* prohlášení o jménu dítěte – tady mi bylo řečeno, že není třeba. Pokud jsme oddáni, že si dokonce můžeme určit jméno do 14 dní od narození. U první dcery jsme prohlášení vyplněné měli, ale už si nepamatuji, zda bylo povinné. 

Co si vzít k porodu aneb batůžek na porodní sál
* Doklady a potřebné dokumenty
* Elektronika - mobil, nabíječka, foták
* Gumička a skřipec do vlasů
* Menší hřeben
* Balzám na rty
* Deodorant mini verze
* Antibakteriální gel
* Teplé ponožky, které jsem využila už při prvním porodu. Jsem holt zimouřivka, takže ty určitě nesmí chybět.
* Gumové pantofle
* Lahev s pítkem (třeba Rajec)
* Doporučuje se pohodlná košile

Takto sbalený batůžek mám připravený mít u sebe. Je pravda, že u prvního porodu jsem nevyužila skoro nic z doporučovaných věcí, protože to bylo celkem rychlé. Košili mi půjčili erární, přezůvky také a kufřík mi stejně manžel donesl na pokoj až po porodu. Určitě nedoporučuji si brát velkou finanční hotovost, řetízky, prstýnky a náramky.  

Obsah příručního kufru
* Přezůvky na pokoj a gumové přezůvky, které oceníte hlavně během sprchování. Můžou to být klidně žabky nebo gumové pantofle.
* Dvě noční košile na knoflíčky, kvůli kojení. Je lepší mít dvě, protože jednu košili můžete zašpinit, propotit či si ji zakrvácíte, nicméně musím říct, že při prvním porodu jsem nosila nejvíc jejich erární košili.
* Tři páry ponožek a jedny teplé ponožky
* Osuška a menší ručník na intimní partie
* Poporodní kalhotky, které jsou elastické a pomáhají udržet poporodní vložky na správném místě. Jejich výhodou je, že se dají přeprat a proto je můžete nosit ještě doma. Buď si můžete koupit síťované s nohavičkou, nebo ty, co vypadají jako klasické kalhoty. Já si pořídila oboje, ale myslím ,že ty s nohavičkou byly pohodlnější.
* Porodnické vložky. Já jsem koupila celkem 3 balíky. Tady záleží na intenzitě krvácení, v závislosti na tom může být jejich spotřeba opravdu velká. Nicméně při prvním porodu jsem jich měla několik k dispozici i v porodnici a dávala jsem si třeba i dvě najednou, abych „pokryla větší plochu“.
* Kosmetická taštička s denní hygienou, do které jsem zabalila sprchový gel, gel na intimní hygienu, šampon na vlasy, zubní kartáček a pastu, hřeben, mandlový hydratační krém od Weleda, papírové kapesníky, ruličku toaletního papíru, žiletku, tyčinky do uší, suchý šampon, micelárku, kosmetické tamponky. Přibalial jsem si i drobnější make-up (spíš kvůli návštěvě, na cestu domů nebo focení do novin). Nerada bych zase vypadala jak vybledlá mrtvola. Super je balit cestovní balení kosmetiky, které jsou skladné a nezabere tolik místa. 
* Špunty do uší
* Kojící podprsenky a vložky do podprsenky
* Krém na bradavkytady platí, že je lepší být připraven, protože už u prvního miminka mě bradavky bolely, než si s miminkem zvyknete na společnou souhru kojení. Tentokrát jsem sáhla po balzámu na bradavky od Weleda, který podporuje zdraví bradavek a zklidňuje podráždění, které se může během kojení objevit. 
* Župan – zabral mi půlku kufru, ale vzhledem k tomu, že jsem zimouřivka, tak musí jít semnou. Na procházku chodbou nebo k automatu pro pití se bude také hodit.
* Igelitová taška/sáček na špinavé prádlo
* Blok a tužku na psaní
* Poporodní kruh – tohle asi není must have, ale po první zkušenosti si ho přibalím
Něco k jídlu – oříšky a pár musli tyčinek
* Léky, které pravidelně užíváte.
* Oblečení na převlečení a na cestu domu. Tady asi záleží v čem do porodnice přijedete, ale oblečení jsem si připravila stranou a buď ho ještě vložím do tašky nebo ho pak přiveze manžel.

Co zabalit pro miminko?
I tady se to liší porodnice od porodnice. Někde Vám dají všechno, někde zase nic, takže je lepší si zjistit co a jak a být připraven.

Pro miminko se doporučuje zabalit pár kusů oblečení, jako jsou body s dlouhým rukávem, pyžámka, bavlněná čepička, bavlněné ponožky, nicméně ve většině porodnic mají oblečky pro miminka v zásobě. U prvního miminka jsem využívala především oblečení nemocniční a bylo fajn, že když se prostě ušpinilo, tak jsem ho vrátila a poprosila o nové. Využila jsem pak hlavně oblečení na cestu domů, které mám teď také připravené. Každopádně jsem si i teď raději připravila pár kousků oblečení sebou (dvě body s dlouhým rukávem, dvě pyžámka, bavlněnou čepičku, tři páry bavlněných ponožek), v případě, že bych měla touhu převléknout miminko do vlastního.
* Bavlněné rukavičky proti poškrábání, které miminko chrání před poškrábáním tváře.
* Osušku
* Žínku
* Dětský olejíček, tady jsem sáhla po olejničku z měsíčkové řady od Weledy.
* Krém na opruzeniny
* Balení jednorázových plen
* Vlhčené ubrousky
* Dudlíčky od značky Lovi
* Tři látkové pleny, které využijete jako podložku při přebalování, utěrku při kojení a následném odříhnutí.

Hurá z porodnice domů
Určitě je dobré si nachystat věci, které budete Vy i Vaše děťátko potřebovat na cestu domů. Buď si je můžete zabalit rovnou, nebo Vám je pak tatínek společně s autosedačkou může dovést, jen mu to připravte na jedno místo, aby věděl, kam má sáhnout. Nám se narodí miminko v zimě, takže nesmí chybět ani zimní fusak.

Myslím, že každá maminka si zabalí dle svého uvážení. Možná je lepší toho mít víc, než aby něco chybělo, ale v případě potřeby to může vždy tatínek dovézt. 


You Might Also Like

0 komentářů

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!