Baby

Těhotenský deníček
Druhý trimestr mého těhotenství

pondělí, ledna 15, 2018

PA300680u
Pocit maskování a tajností v práci odezněl a já si mohla své těhotenství začít užívat naplno. První trimestr mi dal zabrat, protože mi bylo často špatně, což k tomuto stavu často patří. Nicméně, podívejme se na to, co se u mě během druhé trimestru změnilo nebo stalo. Možná tak pomůžu dalším budoucím maminkám, které se mohou setkat s podobnou zkušeností, kterou jsem měla já.

Článek, který se týkal prvního trimestru najdete na tomto odkazu. Teď si budeme povídat o druhém trimestru (tj. 4 až 6 měsíc těhotenství), který byl zajímavější, klidnější, ale přinášel i dva týdny úzkosti a bolesti. Druhý trimestr celkem rychle utekl (jako skoro celá ta doba, co jsem těhotná). 


No a jaký vlastně ten můj 2. trimestr byl (do 27 tt)?

Pocit klidu
Těhotenství jsem si s pocitem klidu mohla začít užívat. V práci už to věděli a začali za mě hledat náhradu. Začali jsme společně pracovat na plánu předávání věcí. 

Móda & oblečení
I v průběhu druhého trimestru nepřišla zásadní změna ve velikosti a oblečení. Koupila jsem si pohodlnější kalhoty, tzv. MAMA jeans v H&M. Nicméně s jedním kouskem jsem se ukvapila a jsou mi do teď velké (34tt). Volné oblečení jsem nevyhledávala, protože mi je stále skoro všechno, co mi visí na ramínkách ve skříni. Jsem za to vděčná, protože nabídka těhotenského oblečení na českém trhu je celkem mizerná. Je to zajímavé, ale já ještě tak do toho 5. měsíce neměla břicho vidět a kamarádka mi řekla, že jsem to mohla klidně ještě skrývat. Samozřejmě jak se mi začala zvětšovat děloha, tak mi začala více tlačit na močový měchíř, tak jsem raději nosila šaty nebo MAMA jeans s pohodlným pásek. I když se stále vejdu do normálních jeans, tak si je beru je v tom případě, že vím, že je budu mít na sobě třeba jen 3 hodiny.
PB260358u
pozn. Každý týden fotíme bříško v těchto upnutějších šatech ,o)
Energie vs. únava
Už jak jsem zmiňovala v deníčku mého prvního trimestru, tak mě trápila hrozná únava. Byla jsem často bez energie a chtělo se mi spát. Vstupem do druhé trimestru se celkový běh těla otočil o 180 stupňů a únava zázrakem zmizela a já jsem začala opravdu zase fungovat :)

Pocit hladu & nevolnost
Možná Vás překvapím, ale pocit hladu se nedostavil. Nevím, jestli je to tím, že za poslední dva roky dodržuji zdravý životní styl, jím vyváženou stravu, podařilo se mi zhubnout 25 kg, otěhotnět… možná to všechno se vším souvisí. Netuším a nechci ze sebe dělat chytrou. Každá prožívá těhotenství jinak, každá má svoje originální a krásné bříško. Nevyhledávala jsem ani žádné „prasárničky“ ,) Stále jsem se držela stravy, kterou jsem upřednostňovala i před otěhotněním. Zdravá a pestrá strava je základ. Samozřejmě, že nevolnost se během 2. trimestru zlepšila, ale bohužel nezmizela. Často mi bylo špatně po obědě, někdy i večer. Jeden týden byl v pohodě, druhý zase ne.

Pohlaví miminka
Ano, nastal ten den, na který jsme oba čekali. Ve 4. měsíci (konkrétně ve 20. týdnu těhotenství) jsme se objednali do Gennetu na druhotrimestrální screening a konečně jsme se dozvěděli pohlaví miminka. Paní doktorka se už na začátku zeptala, jestli si přejeme vědět pohlaví, tak jsme řekli, že ano. Samozřejmě si to ponechala až na konec :) Na tomto screeningu se miminko hodně detailně prohlíží.  Nejdřív miminko prohlédla, všechno nám detailně popsala a pak se zeptala znovu, zda to tedy chceme vědět. Když vyslovila, že to bude holka, byla jsem štěstím bez sebe. Hrozně jsem si přála holčičku. Samozřejmě manžel ze srandy reagoval „Koukněte se radši ještě jednou“ :D Samozřejmě, teď už je to tatínkova princezna v bříšku a začala diskuze nad jménem. Jméno jsme vybrali brzy, protože už jako malá jsem měla takové ty dětské sny, jak by se moje malá princezna nebo princ jmenoval. Ještě jsme o tom diskutovali s manželem a jméno zvítězilo. O tom třeba později...
PA300687u IMG_20171013
Pohyby miminka
Už v 19. týdnu jsem začala cítit první pohyby miminka. Byl pozdní večer, ležím v posteli a já to ucítím, leknu se. Kontroluju břicho a opravdu se mi to nezdá. Strkám do Peťana, ať se dívá. Táta přeci musí být u toho! Byly to opravdu jemné kopanečky, bublinky a šimrání v břiše. Cítila jsem je hlavně večer. První pohyby jsem si začala opravdu užívat a byla jsem šťastná, že miminko začíná komunikovat. Samozřejmě pohyby postupem času začaly sílit a občas nějaký ten kopaneček i zabolí. Tohle se asi odvíjí podle velikosti břicha, nevím. Někdo to cítí více a někdo méně. Jsou dny, kdy se mi břicho úplně vlní. Také je úžasné, když na bříško povídáme. Tohle si hodně užívá můj manžel a mě to vhání slzy do očí (asi ty hormony). Malá se vždycky strašně rozkope a břicho se rozvlní. Je úžasné vidět, jak komunikuje. Někdy jsem na ní trošinku naštvaná, že mě nenechá v noci spát a dělá mi tam diskotéku :)

Nabraná kila
Těhotenství jsem začínala na 62,5 kg. Váhu vždy zaokrouhlujeme, takže do průkazky jsme zapsaly počáteční váhu 63 kg. No a těch nabraných kil je málo. Jednou sestřička povídala „Vy hubeňoure, koukejte začít přibírat“. Tak jsem se na ní tak pousmála a nevěděl, co na to říct. Určitě je to dané geneticky, stavbou těla, složením jídla, fyzičkou atd. Já toto všechno přes dva roky dodržuju. Stále cvičím i během těhotenství a nedělá mi to zatím problém. Cvičím TRX a jógu kvůli zádům a protažení. Nejdůležitější je poslouchat své tělo a když už prostě nemůžete, tak přestanete. Moje mamka přibrala v těhotenství 8 kg, tak to mám asi po ní. Ve druhém trimestru mě navštívila v práci kamarádka s miminkem a ta mi dokonce řekla, že ji přijde, že jsem pohubla v obličeji. Spíš mi ty kila do obličeje nejdou a směřují do bříška, ale děkuju za lichotky. Váha do 27. týdne vystoupala na 66 kg.

Těhotenská cukrovka
V 6. měsící těhotenství (u mě konkrétně ve 25. týdnu) jsem podstoupila testy na těhotenskou cukrovku. Všude jsem četla jak je to hnusný a kamarádka mi řekla, že to v pohodě dam. A měla pravdu. Pro mě to nebylo nic strašnýho. Dostala jsem vypít hodně sladký sirup, který mi připomínal pomerančovo-citronovou šťávu, namíchanou v hodně vysokém poměru s vodou. Nejprve mi vzali krev, udělali rozbor odebrané krve a na základě něho mi namíchali ten sladký drink. Ten jsem vypila a odstartovala další hodina čekání na odběr krve. Za další hodinu mi odebrali krev znovu. Musela jsem tedy na lačno vydržet v čekárně celkem 2,5 hodiny a to se dalo. Byl tam se mnou manžel a když jsem začala pít ten drink, tak jsem si říkala, jo to už mam skoro vypitý, pak jsem se koukla na tu plastovou lahvičku a skoro nic mi neubylo a on se začal smát. Já mam prostě problém s pitím. Výsledky mi dopadly dobře.

Tlak a otékání nohou
Často se těhulky setkávají s problémem otékání nohou nebo vysokým tlakem. Mě se to naštěstí zatím vyhnulo.

Chystání dětského koutku / pokojíčku a výbavičky
Začali jsme pomalu chystat a nakupovat věci do výbavičky a dětského koutku. Ve 20. týdnu nám přišla první velká věc a to postýlka pro miminko. Samozřejmě odstartoval lov na kočárek, který mi nedával spát hodně dlouho. Kočárek jsem začala vybírat hodně brzy (kolem 16 tt). Srovnání parametrů, jít jako ovce s ostatními? No a co myslíte? Na konci druhého trimestru jsme ho stále neměli. Napíšu o tom zvlášť článek, protože tohle byl běh na dlouhou trať :) Jinak už ho máme. Je uskladněný u mých rodičů.
PA300687u
Tak toto bylo shrnutí mého druhého trimestru. Skvělé období se začínajícím bříškem. Jsem zvědavá, zda ještě během třetího trimestru, stihneme nějaké to společné těhotenské focení.

Pokud máte nějaký dotaz, tak mi klidně napište. 
Klidně mi napište, co překvapilo Vás během tohoto období.PC290555

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Ten poslední černý obleček je dokonalý!! :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  2. Za pár dní tenhle článek přidám taky :) Těhu kalhoty teda nosím od 7tt, protože bříško se mi začalo zvětšovat prakticky hned :) Hladová jsem šíleně, moje nejčastější fráze je "já mám hlad" a záchod je můj nejlepší kamarád :D Na test na těhotenskou cukrovku jsem nešla, přišlo mi to zbytečné, miminko váží dobře a já přibírám velmi pomalu, navíc na další kontrolu jdu ještě kdy by test šlo udělat, tak se uvidí, ale jelikož jsem závislá na sladkém tak pochybuji, že bych to dodržovala :) Pohyby jsem cítila už od 17tt, první kopaneček při pečení cukroví a bylo to vážně krásné! :)

    www.mummysweetbaby.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale tak to je taky krásný. Také mám kamarádku a bříško se jí nafouklo hned v prvním trimestru a její šéf to na ní hned poznal, aniž by musela něco říct. Je to zajímavé, jak je každá z nás jiná. Nešla si na ten test? Ale ten by měl být povinný, to je zvláštní. Ono to totiž není o přibírání a váze miminka. Ono i hubení lidé mohou mít právě cukrovku. Raději se ještě na to zeptej doktorky, protože třeba v porodnici jsem vyplňovala formulář a tam bylo okénko, zda jsem to opravdu podstoupila.
      Pohyby si cítila opravdu brzy. Mě začali s nástupem toho 19. týdne :)

      Vymazat
  3. Tak ten obleček pro malou princeznu je dokonalý! :) Jsem ráda, že si těhotenství takhle užíváš a přeji ti, ať malá moc nekope v noci :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  4. síce sa na miminko ešte dlhú dobu nechystám ale milujem tieto články a vždy ma pri tom tak zahreje pri srdiečku! :))
    Ivana xx

    OdpovědětVymazat

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!