Inspiration & Tips

Blogování a spolupráce

středa, ledna 17, 2018

P1020439u
Ahoj Všem!
Dnes bych se ráda rozpovídala o blogování a spolupráci s blogery. Nad tímto tématem jsem přemýšlela už delší dobu a možná mě k tomu donutil poslední Valentýnský článek ve spolupráci se Zaful. Tento článek bude trochu rozsáhlejší, ale ráda bych v něm vyjádřila svůj názor a pocity. Ono se o tom moc nemluví, každý bloger si jede na tom svém hnízdečku, blog si dnes zakládá kde, kdo a komentáře od ostatních kolegů bývají jako tzv. vsuvka, kdy Vy sami poznáte, zda Váš článek vůbec četl, či nikoliv (snaha o zviditelnění?). Mě když se něco nelíbí, tak to prostě řeknu nebo když se něčím trápím, tak to potřebuju ze sebe dostat a mluvit o tom.

Abych to uvedla na pravou míru, tak můj blog vznikl jako volnočasový projekt, za kterým stojím já, s vlastním názorem a nadšením do určitých témat. Zařadila bych ho do kategorie Lifestyle. Na mém blogu můžete vidět outfity, fashion inspirace, diy projekty, články o cestování (i když mám vedené papírové a excelové deníky z cest, těch článků zatím není tolik, protože práce na plný úvazek mi to tolik neumožňovala), beauty recenze, receptíky. Nově jsem obohatila kategorii o miminko, mateřství a momenty z vlastního života vůbec.

Tenhle článek se rozhodně nemusí líbit všem. Já blog píšu zejména pro Vás, ale hlavně i pro sebe a Vy určitě máte právo vědět, jak to vlastně chodí nebo jaké spolupráce jsem přijala a jaké nevzala a proč někomu inspirativní koláž vlastní tvorby může přijít o ničem (ve finále nad ní strávíte spoustu času a uvažujete o celkovém designu koláže, stavbě článku a témat). Ráda bych to vysvětlila a uvedla na pravou míru.

Vy co blogy sledujete, tak asi poznáte, ve kterém článku se nějakým způsobem objevuje reklama. Co si pod tím představit? Je to jednoduché. Jedná se o recenze, fotky, inspirace, koláže nebo uspořádání soutěže. I outfitový článek má nádech reklamy, protože Vás nejvíc zajímá, odkud to oblečení je, kde se dá sehnat, zda je ještě dostupné atd. Já jsem své články v případě spolupráce začala označovat poznámkou. Vy čtenáři máte právo vědět, zda mě někdo ve tvorbě daného článku podpořil či nikoliv.

Když jsem začínala blogovat, věděla jsem přesně, o čem chci psát a co chci „vypouštět“ do světa. Samozřejmě s blogem je velká práce a velký kus dřiny. Myslím, že u blogera můžete posoudit sami, zda si dává práci s fotkami, zda má blog poutavý design. Je tu spoustu atributů, které můžete sledovat a posoudit. Mě ani ve snu nenapadá, že bych dostala za blog nějaké velké peníze. Třeba jednou? Dělám si srandu, ale člověk by měl být pozitivní a neměl by si shazovat sebevědomí pokud má jakékoliv sny. Bohužel v dnešní době si zakládá blog každý druhý s vidinou produktů zdarma nebo že se tím dá dokonce i uživit. Já to z mé stránky posoudit nemůžu, ale určitě dá. Přeju to Všem, kteří to tak mají. Na blogu je opravdu spoustu práce, takže pokud se tím živí, gratuluju :) Já bych si to také přála. Příkladem toho může být skupina holek z Elite Bloggers. Také mi přijde, že díky tomu, už ostatní blogy nemají takovou šanci se prosadit. Každopádně pokud si někdo zakládá blog jen s touto vidinou, tak je to přímá cesta do záhuby. 

Vy co jste na Instagramu, tak jste si určitě všimli, že se na něm začíná objevovat dost reklam. Mě se začínají objevovat i ve stories. Často také na Vás blikají marketinkové kampaně, které bývají označené #AD. Tohle vše, už záleží na dané osobě, zda bude tou onou chodící reklamou. Nicméně není reklama jako reklama. Lidé blogerům důvěřují a když to má bloger/youtuber nebo to řekne, tak by to tak přeci mělo být. Tohle určitě otevírá dveře spoustě možností, ale bloger by měl být vždycky upřímný a jeho názor by měl být vždy pravdivý. Pro firmy je nejvíce důležité číslo followerů nebo čtenářů. Dále jsou to atributy jako je návštěvnost, obsah blogu, design aj. Já chápu proč. Z hlediska oslovení velkého segmentu trhu je to podstatné. Vybudovat si věrné čtenáře není jen tak, ale i čísla se dají koupit. Tak už to bohužel v dnešním světě chodí. Zakládají se blogy vážně jen kvůli reklamě nebo kvůli tomu, aby se čtenář dozvěděl něco, co ho může zaujmout a inspirovat? Určitě si sami vzpomenete na nějaké kampaně, kde se u blogerů/youtuberů objevoval jeden konkrétní produkt a všichni ho chválili (určitě Vás napadne, kde co). Někteří to určitě nemusí postřehnout, protože nesledují blogery a youtubery, ale Vy když se v tomhle světě pohybujete, tak to vidíte. Někdy to bije do očí a to né že ne.

Dlouhodobé spolupráce
Možná začnu spoluprací s e-shopy jako je Zaful a Rosegal. Vy co mě sledujete, tak určitě víte, že miluju módu. Moje skříň často praská ve všech, ale to asi každé milovnici módy (tak mě tak napadá, že ji budu muset přebrat :) Spolupráce spočívá na základě tvorby koláže, kterou na základě vlastní tvorby připravím. Snad jen jednou jsem obdržela koláž přímo od nich. Koláže zpracovávám ve Photoshopu a vždy přemýšlím, jaké téma tzv. wishlistu (koláže) zvolím. Jedna slečna mě oslovila s tím, že si myslí, že tahle spolupráce je o ničem, protože si vyberu jen nějaké obrázky, které na blog prostě hodím a nemám nic v ruce. Abych to uvedla na pravou míru… já se výběrem oblečení vždy zaobírám, třeba i několik hodin. Sleduju módní trendy a kousky, které jsou dostupné v obchodech v aktuálních kolekcích. Zaful často mívá podobné, někdy i stejné kousky jako má Zara. Do wishlistu se pak snažím dávat ty kousky, které si pak na základě spolupráce můžu do nějaké vyhrazené částky vybrat a které se mi opravdu líbí a mohly by zaujmout i Vás. Za wishlist (koláž)  tedy nemám peníze.
Mně tato spolupráce dává smysl. Díky tomu, mám možnost, Vám čtenářům předat inspiraci o tom, jak jednotlivé kousky můžete reálně zkombinovat. Důkazem toho jsou outfity, které fotíme s manželem.
Některé z mých posledních koláží, které jsem vytvářela
kolaze
Reálné fotky outfitů, vybraných kousků - Dávám to sem pro příklad, kdy můžete vidět reálné kousky z koláží přímo na mě.
P1050629uP9290078uPB260386u

Weleda
Dlouhodobě spolupracuji se značkou Weleda a jsem na to opravdu pyšná a jsem moc ráda, že mi i z druhé strany chodí krásné a pozitivní odezvy. Na začátku této spolupráce jsem se ptala sama sebe, zda chci takový produkt svým čtenářům a lidem doporučit. A ano, chtěla! Kvalitní, přírodní značka s dlouholetou historií. Je skvělé se podělit o novinky a sdílet rady a tipy na konkrétní produkty se svými čtenáři. Přinést objektivní obsah, kvalitní fotografie a zároveň pocta propagovat produkt této značky na svém blogu.

PB270474uPB060266uP4022203u  
Stoklasa
Spolupráce s e-shopem Stoklasa mě hřeje u srdce. A víte proč? Je strašně milé, když Vás někdo pochválí za to, co jste vytvořili a jak jste šikovní. Vždy posílám své návrhy na konkrétní projekt, který pak diskutujeme a já mám možnost si k vytvoření „toho oného“ projektu vybrat materiál. Spolupráce, kterou děláte opravdu s radostí a hrdostí!
PA300575uP1282189uiP7024949u
Krátkodobé, opakované a další spolupráce
Eppi.cz – krásné perlové náušnice, které jsem měla možnost vyzkoušet. 
I tato spolupráce pro mě má velký smysl, protože oslovila i mnoho kolegyněk u mě v práci. Ty měly šanci si na mě náušnice prohlédnout. Moje kamarádka mě koncem roku kontaktovala, odkud jsem vlastně měla ty krásný náušnice a ať ji připomenu jméno toho e-shopu. Světe div se, ale dala na mé doporučení (náušnice viděla u mě i naživo) a letos dostala od manžela diamantové náušničky za narození holčičky. Druhá si zase vybrala zásnubní prstýnek.
PB272685uPB272896uPB272712u
Juvelora.cz – krásné perlové náušnice od značky Juvelora. Šperky, které mají opravdu co nabídnout. Originální a krásné!
PA160437uPA160411uPA290563u
Noire – ambasádorka značky Noire. Projekt, který stál určitě za to podpořit!
P9220076uP2112231u PB072652u
Pixers.cz – domluvená spolupráce na letošní rok s Pixers.cz, kdy nás během pozdního jara čeká velký projekt zařizování domu. Když mě oslovili, navrhla jsem jim, že můžeme připravit projekt na tapetování obývácího pokoje. Finální postup není zatím dojednán.

Další Happiness Boutique, Plná peněženka, Bonprix, Esprit a další

Samozřejmě mi přišly nabídky spoluprací, které se vůbec netýkaly mého blogu a ty jsem vždy odmítla. Ať už šlo o různé bannery za peníze, nabídku produktů apod. Vždy se zamyslete nad tím, zda spolupráce spadá do konceptu Vaše blogu.
P2035173u
Je skvělé mít blog, věnovat se mu a předávat lidem inspiraci a rady. Určitě je úžasné se tím živit, děláte to, co Vás opravdu baví, ale jen pozor na to (těm, kterým se to opravdu povedlo), ať se z blogu nestane jedna velká reklama. Doufám, že je tu většina z Vás, která to nezačala dělat kvůli jakémukoliv balíčku zdarma.
V práci jsem často dostávala dotazy typu, kde na to beru čas... věnovat se blogu, psaní článků, focení atd. Věnovala jsem se tomu hlavně o víkendu a s focením outfitů mi pomáhal a pomáhá manžel. Vždy je to pro mě radost se blogu věnovat. Hrozně mě baví stylistické focení a psaní. Prostě si to užívám. Teď, když jsem na mateřské, mám více času na psaní a focení (čti, než se malá narodí... jak mě nechá pak pracovat, to netuším, ale manžel mě prý podpoří :)

Jako blogerku mě mrzí, že blogerky se neumí navzájem moc pochválit. Nicméně jsem vděčná za to, že právě v blogovém světě jsem poznala několik skvělých duší! Rovněž mě hřeje u srdce, že Vás na ulici osloví Vaši čtenáři, kteří Vás sledují a řeknou Vám, že Vás sledují a mají můj blog rádi. Děkuji!

A v poslední řadě mi přijde směšné, takové to follow/unfollow na Instagramu. To mě také celkem baví. Když Vám dá někdo follow a čeká, zda jim to druhá strana oplatí či nikoliv. Pokud neoplatí, tak ji zase odebere, nebo takové to follow jeden den a druhý den unfollow (nahánění follows). Toto mi přijde jako dětinské chování a fakt to nechápu. Sledovací aplikaci má asi většin z nás.

Jak se na to díváte Vy? Je něco, co Vás stále překvapuje? Určitě mi dejte vědět! 

You Might Also Like

1 komentářů

  1. ja som si blog určite nezakladala preto, aby som získala spolupráce, ale úprimne poviem, že podľa mňa je to len plus. pretože ako mladé baby, by sme nemali toľko peňazí na nakupovanie rôznej kozmetiky, a keď chceme čitateľkám poradiť, tak je dobré mať vďaka spoluprácam širší záber a potom vedieť aj porovnať :) a ja osobne veľa produktov zo spoluprác posúvam do súťaží, takže neostanú len mne :) a samozrejme vďaka eventom rôznych značiek a samotného blogovania som aj spoznala veľa skvelých dievčat :)
    MakeupbyVeo

    OdpovědětVymazat

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!