Inspiration & Tips

Dortová inspirace. Kaktusová párty nejen pro dospělé

neděle, srpna 30, 2020


Krásný den moji milí čtenáři,
Vy, kteří mě sledujete na Instagramu určitě víte, že moje letošní narozeniny jsem pojala trošku originálně a připravila tématickou oslavu - kaktusovou párty. Pustila jsem se do originálního pečení a upekla narozeninový dort a další tématické zákusky. Jako hlavní, symbolický prvek jsem vybrala kaktus a od toho jsem ladila celkové pečení. 

Samozřejmě, že oslava není o výzdobě, ale musím říct, že tohle pečení mě moc bavilo a také sklidilo velký úspěch, nejen tedy co se týče vzhledu, ale i chuti. Tyhle dortíky byly vážně kreativní a přiznávám, že jsem jim věnovala víc času, než obvykle. Sehnala jsem i originální papírové talíře ve tvaru kaktusu, ubrousky a pár balónlů. Pokud jste si totiž doposud mysleli, že party s tématem jsou hlavně pro děti, tak věřte, že můžete připravit parádní oslavu i pro dospěláky nebo upéct takové překvápko pro kámošku.

K pečení jsem tentokrát využila nový kuchyňský robot PRO od Delimano. Byl to takový můj narozeninový dárek. Od Delimana mám robota i v červené barvě a musí říct, že oba šlapou jako po másle. Verze PRO je jeho následovník a vzhledem k tomu, že dost peču, tak jsem se těšila, až je porovnám. Robot nabízí 6 stupňů rychlostí a pulsní funkci, jedním knoflíkem ovládáte celý provoz robota. Má odolnější konstrukci a nabízí výkon 1400 W, což je pecka, protože utáhne i větší kynutá těsta a jen tak se nezasekne. Planetární pohon zajišťuje pokrytí celé mísy. Součástí je nerezová miska 4,5 l a 3 nástavce (metly z nerezavějící oceli, šlehač a hák na těsto z hliníku). Pro mě má navíc velmi atraktivní design a krásně pasuje do mé bílé kuchyně. 


Narozeninový dort


Vanilkový korpus
250 g hladké mouky
250 g cukr krupice
8 vajec
1 lžička vanilkové esence z M&S nebo vanilkový lusk
55 g rozehřátého másla
forma na dort 18 cm, já mám dortové formy z Lidlu, dvě stejné

Než začnete zpracovávat těsto, tak si připravte pečící formy. Vymažte je máslem a vyložte pečícím papírem. Já to dělám tak, že na dno formy dávám pečicí papír a obvodové stěny vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. 
Vejce pokojové teploty společně s cukrem mixujte do husté pěny. Bude to trvat cca 8-12 minut. Pěna by měla být světlá a neměla by stékat ze stěrky. Do takto připravené pěny pomalinku zašlehejte hladkou mouku. Já stále pracuji s robotem, jen snížím otáčky na nejnižší stupeň (1-2). Až bude směs dobře promíchaná, přidejte vanilku a rozehřáté máslo (nesmí být horké). Takto připravené těsto nalijte do připravených forem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečte cca 35 minut. Těsto kontrolujeme špejlí. Upečené korpusy necháme vychladnout. Vypouklé vršky korpusu můžeme seříznout. Abyste zabránili nežádoucímu vyboulení, tak ho ještě horký otečte s formou na vypouklé dno směrem dolů. 
Korpusy si poté podélně rozřízneme na půl. Na každé patro si nejdříve pomocí zdobicího sáčku naneseme obvodový krém z másla a mascarpone. Poté vnitřek naplníme ovocným rozvarem a šlehačkovým krémem. Takto pokračujeme, dokud nebudeme mít promazané všechny korpusy. Takto připravený dort můžeme dát na 30 minut ztuhnout do lednice. Pak ho vyndáte z lednice a zahladíte ho krémem z másla a mascarpone kolem dokola. K uhlazování používáte dortovou stěrku. Pokud máte hotovo, dejte dort opět alespoň na 30 minut vychladit. Mezitím si můžete obarvit zbylý krém.

Borůvkový rozvar
250 g mražených borůvek
trochu vody (100-150 ml)
2 lžíce Dr. Oetker Želatinový ztužovač
Ovoce rozvaříte a když je voda téměř odpařená, přidáte 2 lžíce ztužovače. Ovocné rozvary a šlehačkové krémy dělají vnitřek dortu krásně nadýchaný a lehký. 

Nadýchaný krém ze šlehačky
1 šlehačka ke šlehání 33%
1 ztužovač do šlehačky
1 tvaroh ve vaničce
vanilkový cukr
moučkový cukr podle chuti

Tip pro krém! Pokud plánujete větší dort, množství zdvojnásobte. Případně budete muset přidělat.

Obvodový krém a krém na zdobení
250 g másla
250 g mascarpone
pudrový / moučkový cukr dle chuti (4-5 většich lžic)
1 lžička vanilkového extraktu

Máslo i mascarpone musí mít pokojovou teplotu, proto si je vyndejte z lednice současně. Já ho vyndávám z lednice zhruba 4-5 hodin před samotnou přípravou krému. Máslo musí být krásně měkké, aby vytvořilo krásnou nadýchanou pěnu. Máslo si přendáte do mísy kuchyňského robota, můžete ho trochu pokrájet a šlehejte ho 15-20 minut, dokud nebude krásně našlehané do světle bílé barvy. Až dosáhnete této konzistence, postupně po lžíci zašlehávejte mascarpone. Vždy chvilku počkejte, dokud se krém nespojí. Nakonec přidejte vanilku a cukr dle chuti.


Cupcakes a la kaktus

Vanilkový korpus:
2 hrnky polohrubé mouky
1 balíček kypřicího prášku
1 hrnek slunečnicového olej
1 hrnek polotučného mléka
3/4 hrnku cukru krupice
1/2 vanilkového lusku nebo lžičku vanilkové esence z M&S
2 vejce
špetka soli

Do mísy si jako první nalijte hrnek slunečnicového oleje. Mísa se tak promaže a nebudou se Vám tvořit nepromíchané hrudky těsta. Do oleje přilijte mléko, přidejte cukr a vyklepněte dvě vejce. Vanilkový lusk překrojte, jednu půlku rozřízněte a vydlabejte z ní ostrým nožem zrníčka do těsta. Vyndejte si druhou mísu do které prosijte polohrubou mouku a promíchejte ji s kypřicím práškem. Mouku poté přesypte do první mísy a přidejte špetku soli. Vše důkladně promíchejte, dokud se těsto nespojí. Připravte si formu na cupcaky, vyskládejte ji papírovými košíčky a těstem je naplńte zhruba do třičtvrtě. 
Dortíky pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 20 -25 minut. Před vyndáním otestujte dřevěnou špejlí, zda jsou skutečně hotové. Pak je nechte vychladnout přímo v plechu. 
Pokud cupcakes trochu vypoukly, seřízneme jim hlavičku a zdobíme připravenými krémy. V dortíků můžete vykrojit i kolečko, naplnit ho krémem a postupně krémem jakoby obtočit celý cupcake. Na tento krém pak začnete zdobit dle fantazie.

Šlehačkový krém s ricottou
1 šlehačka 33%
1 riccota 
3-4 lžíce moučkového cukru (podle chuti, jak máte rádi sladké)

Šlehačku i riccotu vyndejte z lednice. V kuchyňském robotu vyšlehejte na nejvyšší otáčky šlehačku. Poté otáčky snižte a postupně do ní zašlehejte riccotu a cukr. Pokud nemáte rádi riccotu, můžete použit mascarpone nebo tvaroh. Obě tyto verze jsou výborné. Krém hlídejte. Jakmile uvidíte, že je tuhý, vypněte robota. Krém by se Vám mohl srazit a to už bohužel nezachráníte.


Krém vhodný ke zdobení cupcakes:

1 máslo
1 mascarpone
3-4 lžíce pudrového nebo moučkového cukru
0,5 lžičky vanilkové esence z M&S

Tento krém je vynikající a já ho používám nejčastěji ke zdobení dortů a dortíků (viz výše). Perfektně se s ním pracuje a perfektně drží tvar. Do mísy kuchyňského robota rozkrájejte na menší kostky máslo pokojové teploty. Máslo šlehejte na středně vysoký stupeň zhruba 15 minut, dokud se z něj nestane krásná, bílá a nadýchaná pěna. Při šlehání se máslo krásně rozvoní. 
Až bude máslo takto krásně zašlehané, přidávejte do něj po lžících mascarpone pokojové teploty. Každou lžíci nechte alespoň minutku prošlehat. Na závěr zašlehejte cukr a venilku.
Pozor! musí to být opravdu pokojová teplota, jinak by se Vám krém mohl zdrcnout. Doporučuji jak máslo, tak mascarpone vyndat z lednice najednou. 


Nepečená dortová lízátka


100 g piškotů
1 oplatka (já použila Mila oplatku)
1 lžíce rumu
1 masccarpone
Můžete přidat moučkový cukr podle chuti, pokud by se Vám těsto zdálo málo sladké, ale není potřeba
Tyčky / špejle na lízátka
Poleva

Ze surovin zpracujeme těsto a vytvarujeme kuličky. Necháme je alespoň 6 hodin odležet v lednici. Potom každou kuličku obalíme v čokoládové polevě. Já jsem si rozpustila bílou čokoládu a přidala do ní trochu gelového barviva v zelené barvě. Prodávají se i různé polevy už hotové. Ty pak stačí jen rozpustit. 
Nejdřív namočíme kousek tyčky do čokolády, poté ji zapíchneme do připravené kuličky a celou ji obalíme v čoko polevě. Zdobíme dle fantazie. Já se snažila tématiky vytvořit kaktusíky.



You Might Also Like

2 komentářů

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!