Recipes

Naše oblíbené jahodové recepty

čtvrtek, června 25, 2020

Eclairs s jahodami
Tradiční francouzský dezert, který se připravuje z odpalovaného těsta nastříkaného na plech a upečeného dozlatova. Po vychladnutí se Eclairky plní smetanovou náplní a jahodami. Na závěr se popráší moučkovým cukrem.

Ingredience:
125 g mléka
125 g neperlivé minerální vody
5 vajec
110 g másla
70 g polohrubé mouky
70 g hladké mouky
5 g cukru krupice
5 g soli
Šlehačka
250 ml smetany ke šlehání
4 lžičky moučkového cukru
1 ztužovač do šlehačky
jahody k naplnění
pečící papír

Do hrnce nalijeme vodu s mlékem, přidáme máslo, cukr a sůl a postupně zahříváme. Jakmile začne obsah hrnce vařit, nasypeme do hrnce obě mouky. Mícháme, dokud nevznikne hladká hmota, která se bude odlepovat ode dna. 
V této fázi přípravy přendáme hmotu do nádoby robotu, necháme míchat na nejmenší stupeň, dokud nevychladne na pokojovou teplotu.
Poté zvýšíme otáčky a do hmoty postupně zapracujeme všechna vejce. Mělo by nám vzniknout krásně lesklé, hladké těsto, které se pěkně táhne.
Připravené těsto si přendáme do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme cca 15 cm dlouhé proužky. Nechte si určitě větší mezery, protože těsto při pečení ještě zvýší svůj objem!
Plech vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečeme 10 minut. Pak troubu na chvilku pootevřeme, abychom nechali utéct páru a dopékáme další 20-25 minut při teplotě 180 stupňů.
Plech vytáhneme a necháme Eclairs dobře vychladnout. Pak je vodorovně prokrojíme.
Smetanu si vyšleháme se ztužovačem, přidáme cukr. Vyšlehanou šlehačku přendáme do sáčku a spodní část eclairek naplníme šlehačkou, doplníme plátky jahod a ty opět postříkáme šlehačkou. Jednotlivé kousky nakonec zaklopíme vrchní částí. Eclairky nakonec pocukrujeme a necháme vychladit.


Nadýchaná jahodová bublanina
Ingredience:
2 a půl hrnku polohrubé mouky
2 vejce
1/2 hrnku cukru
1 prášek do pečiva
1/2 hrnku oleje
1 hrnek mléka
jahody

V míse si smícháme mouku s práškem do pečiva. Pomocí robota či ručního šlehače si ušleháme celá vejce s cukrem, přidáme olej, mléko a nakonec postupně zapracujeme smíchanou mouku s práškem do pečiva. Těsto vylijeme do vymazané formy máslem a vysypané hrubou moukou. Na vrh poklademe jahůdky a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme cca 20 minut. Já testuji špejlí. 

Domácí jahodový ledový čaj 
250 g čerstvých zralých jahod
1 l čerstvě uvařeného, oblíbeného vychlazeného čaje
hrst máty
1 citrón
třtinový cukr na doslazení

Uvaříme si oblíbený čaj, nejlépe černý. Necháme ho pořádně vychladnout a poté vychladíme v lednici. Do nádoby mixéru nasypeme pár kostek ledu, přidáme omyté čisté jahody, lístky máty a vše zalijeme čajem. Chvíli mixujeme. Čaj dosladíme třtinovým cukrem a přidáme šťávu z citronu. Hotové skleničky podáváme ozdobené kolečkem citronu a snítkem máty.

Tvarohovo jahodové knedlíky
Ingredience:
250 g netučný tvaroh
40 g másla
150 g hrubé mouky
1 žloutek
špetka soli
jahody
tvrdý tvaroh
zakysaná smetana
moučkový cukr na posypání

Tvaroh, máslo, mouku, žloutek a sůl zpracujeme do těsta, do kterého balíme jednotlivé jahody. Já balila celé. Z tohoto množství těsta uděláte 13 knedlíčků a naplníte je středně velkou jahodou.
Knedlíky vaříte, dokud nevyplavou. Zaprášíte je cukrem, posypete nastrouhaným tvarohem. 
Na závěr je ještě polévám směsí, kterou připravuji z rozmačkaných jahod a zakysané smetany. 

Zdravé jahodové nanuky
Léto a zmrzlina patří k sobě. Už jako malá jsem milovala dřeň z domácích jahůdek. Teď si doma připravujeme domácí nanuky do formiček, které seženete za pár korun třeba v Pepcu. Stačí Vám na ně pár surovin a jsou hotové raz-dva. Navíc víte, co obsahují. 

Ingredience:
200 g jahod
1 lžíce medu
půl plechovky kokosového mléka
70 g tvarohu

Jahody společně rozmixujeme s medem, kokosovým mlékem a tvarohem. Takto připravenou směs nalijeme do formiček na nanuky a dáme zmrazit přes noc. Druhý den můžeme nanuky namočit v hořké čokoládě a dozdobit třeba kokosem, nasekanými mandlemi či posypat griliášem.

Domácí jahodový džem 
1 kg očištěných jahod
cukr dávám podle sladkosti jahod
1 ks želírovací cukr na 1 kg ovoce
sklenice malé, čisté, suché

Očištěné jahody dáme do hrnce a rozmačkáme. Pokud nechcete mít v marmeládě kousky ovoce, můžete jahody rozmixovat. Do jahod přisypeme cukr smíchaný s želírovacím cukrem. Já dávám cukr dle  sladkosti jahod. Někdo dává třeba půl kila cukru, ale mě to přijde moc.
Vše za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí, přivedeme k varu.
Pak teplotu ztlumíme, aby nám marmeláda příliš nebublala a nepěnila a vaříme cca 2-3 minuty. Případnou pěnu můžeme odebrat lžící stranou na talířek. Jestliže máme rádi marmeládu kyselejší, k cukru přidáme 1-2 lžičky kyseliny citronové. 
Ještě vařicí marmeládu nalijeme do čistých a suchých skleniček a dobře uzavřeme. Skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme je tak cca 10 minut, pak je otočíme zpět a necháme zcela vychladnout.
Jaké jsou Vaše nejoblíbenější dobrůtky z jahod?

You Might Also Like

1 komentářů

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!