Inspiration & Tips

Lettering. Jak jsem se na rodičovské začala po večerech učit kraso písmo

pondělí, ledna 20, 2020


Krásné pondělí moji milí čtenáři.
Dnes bych tu s Vámi ráda otevřela velmi zajímavé téma, ke kterému jsem se dostala díky online škole letteringu.  Co to vlastně ten lettering je? Já bych to jednoduše nazvala jako čarování s písmem, umění kreslit písmo. Lettering je všechno, kdy každé písmeno je tvořeno procesem kreslení, upravování a překreslování. Vypadá to úžasně a dá se to snadno naučit.

Lettering se hodí pro tvorbu krátkých slov, citátů, přání či vtipných hlášek. Celkový efekt může působit kouzelně. S letteringem se můžete setkat na pozvánkách, pohlednicích, ale i v reklamách.
Celkový vzhled písma vždy závisí jen na Vaší představivosti. Psát můžete čímkoli, co Vás jen napadne. Štětcem, tužkou, perem či fixkou.

Já osobně při tvorbě textu používám obyčejnou tužku a fixku. Začínám tužkou malovat měkčí obrysy, abych mohla vygumovat případnou chybu v kreslení či nedostatek. Když mám text hotový, obtáhnu ho celý fixem.

Pomocí letteringu si písmenko můžete nejprve načrtnout, pak obtáhnout, vybarvit a nakonec třeba doplnit stínováním.
Pokud se do světa letteringu a písma ponoříte, tak se poznáte mnoho nových pojmů a slov. 

Díky online škole LetterArt jsem měla šanci absolvovat intenzivní kurz falešné kaligrafie.

Samotný kurz se skládá z 9 lekcí, které jsou doplněny srozumitelnými videi. Pojďme si jednotlivé lekce trochu přiblížit.

První Lekce je zaměřena na základy falešné kaligrafie, kde se probírají základy jednoho z nejpopulárnějších fontů a vytváří se první kompozice.
Druhá lekce je zaměřena na trénink různých náběhů a výběhů. Vytváří se kompozice „všechno nejlepší“ která se později aplikuje i do narozeninového přání.
Třetí lekce je zaměřena na bounce lettering a jeho tréning. Společně si vytvoříte další kompozici.
Ve čtvrté lekci natrénujete moderní styl falešné kaligrafie a vytvoříte kompozici „Home Sweet Home“
Pátá lekce je zaměřena na kruhovou kompozici. Procvičí se kruhová kompozice a natrénování ozdob.
Šestá lekce je zaměřena na trénink etiket.
V sedmé lekci se naučíte vytvořit nápis a přenést ho na plecháček.
Osmá lekce je zaměřena na tvorbu přáníčka s použitím dekoračního prvku.
Devátá lekce je zaměřena na trénink zakázky. Navrhnete si logo neexistující firmy.
Ve všech lekcích použijete obyčejnou tužku a fix a dále budete procvičovat práci s mockupem. 


Ještě pár slov na závěr o samotné škole LetterArt
LetterArt School je první online škola letteringu a kaligrafie v České republice, díky které se lze učit uměleckému psaní a krasopisu z pohodlí domova. Nabízí tři hlavní online kurzy – kurz brush letteringu, digitálního letteringu na iPadu v Procreate a také nejobsáhlejší kurz letteringu LetterArtist. Kurzy to ale nekončí, ve své nabídce má i pracovní sešity a dárkové poukazy.

A jak to vše začalo?
Školu založila v roce 2018 sympatická a velmi šikovná grafička Tatiana Nemma, která se rozhodla, že svou vášeň pro umění a psaní bude šířit dál. Tatiana vedle práce v reklamních agenturách navštěvovala různé kurzy krasopisného psaní a po večerech hodiny pracovala na vlastní tvorbě. Po jednom kurzu moderní kaligrafie a letteringu na jedné pražské škole se pro toto umění nadchla natolik, že jí nakonec nabídli vést vlastní kurz. Tatiana má navíc vystudovanou i pedagogiku, takže je na výuku skutečný odborník. K jednomu kurzu se postupně přidávali další až se Tatiana rozhodla, že do toho půjde naplno. Získávala co nejvíce zkušeností a učila se od těch nejlepších jako jsou Anna Rolskaya z Portugalska nebo Švýcar Stefan Kunz. A pak to přišlo. Nápad založit online školu.
Další zajímavý článek si můžeš přečíst zde.

Pro koho je kurz určen?
Kurzy LetterArt jsou určeny pro všechny začátečníky i pokročilé z České republiky i Slovenska. Díky online výuce nemusíš nikam pravidelně jezdit. Nezáleží, odkud jsi. Kurz můžeš dělat, kdykoliv a kdekoliv. Třeba doma na gauči, v kanceláři nebo na dovolené na Bali.

Co bude potřebovat?
U každého kurzu je napsáno, s jakými pomůckami budeme společně pracovat. Pokud je doma nemáš, nic se neděje. V popisu najdeš i radu, kde je zakoupit a u některých kurzů dokonce i speciální slevu. Kurz si můžeš koupit kdykoliv. Nemusíš čekat, než ti pomůcky dorazí domu. My počkáme na tebe.

Co se naučíš?
Díky online kurzům a pečlivému vedení lektorky ovládneš krasopsaní. Dokážeš vytvořit jmenovky na dárky či svatbu, přání k různým příležitostem, plakáty na zeď, potisky na hrnečky či trička, cedule před provozovny, kreativní nápisy na výlohy.
LetterArt má vypsané různé online kurzy. Záleží pouze na Tobě, co tě zajímá a jaký si vybereš. 

Článek vznikl ve spolupráci s online školou LetterArt. Děkuji za důvěru!

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Wow! Jsi moc šikovná, také bych se to jednou chtěla naučit :) Upřímně se v tomhle směru celkem těším na mateřskou, vím, že to nebude nic jednoduchého, ale znám se a je mi jasné, že budu mít potřebu v něčem se realizovat a třeba se také naučím něco nového :)
    Ale to je pro mě ještě za pár let :)

    One Loving Girl

    OdpovědětVymazat

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!