Baby

Tipy na knížky pro nejmenší čtenáře

neděle, srpna 19, 2018

P6094706u
Kdo by nemiloval dětské knížky plné barev a pestrých ilustrací? Knížky, které potěší nejmenší čtenáře, ale i jejich rodiče. S Terezkou jsme si začaly číst kolem třetího měsíce. Samozřejmě, že neudržela pozornost, ale bavilo mě, jak mě sleduje a reaguje na změnu tónu mého hlasu. Jak říkám, vzhledem k udržení její pozornosti jsme četly spíše přes den, třeba jen 15 minut. Brzy nastane doba, kdy ji začnu číst večer před spaním. Ukládáme ji do postýlky kolem půl 8 – 8 a usíná podle toho, jak je unavená, takže usínání ji tím zatím nenarušuju, ale těším se, až jednou usne u nějaké pohádky, kterou si třeba později oblíbí. 
P8180672u
Černobílé čtení pro nejmenší
Samotné výzkumy dokazují, že novorozenci nejlépe vnímají kontrast černé a bílé barvy. Černobílé a kontrastní prostředí dokáže nejen zaujmout, ale i rozvíjet i ty nejmenší děti a to už od 2 týdne věku. Barvy začínají rozeznávat až kolem 6 měsíce věku. Už od narození byla Terezky nejoblíbenější knížka od Wee Gallery – Baby´s first book. Většina z Vás o ní už určitě slyšela. Terka ji dokázala pozorovat několikrát denně a stále u nás frčí. Ze začátku jsme ji měli umístěnou na přebalovacím pultu, poté jsme ji dávali na podložku, když jsme trénovali pasení koníčků. Nejoblíbenější zvířátko na knížce byl medvídek, ten totiž šustí a šustění u nás obecně vede. Teď knížku ocucává, pozoruje a hraje si s ní. Pokud byste si chtěli knížku objednat, tak já jsem ji objednávala na stránkách Enbook.cz - online prodej knih v angličtině. Poštovné za hubičku a knížka za super peníz.

Moc hezké jsou leporela – Vehicles, Colours, Words, Animals. Tuto kolekci seženete v Pepcu za krásných 29 Kč za kus. Malinké knížky pro děti, kde jsou zvířátka, barvy, slova atd. Můžete si společně prohlížet jednotlivé obrázky a miminku je popisovat nebo mu u toho povídat.

Krásné knížky v černobílé edici má i autorka Jane Foster´s nebo Tana Hoban, od které jsme si oblíbili rozkládací leporelo  Black & White, která je určená pro rozvoj a vnímání dětí už od narození. Obě knížky jsem kupovala na Bookdepository a poštovné je zdarma.
P8180666u P8182383u P8182386u P8182389u
Knihovničku postupně rozšiřujeme. Máme obrázková leporela, knížky s efektem pohyblivých obrázků a knížky s krásnými ilustracemi, které si Terezka určitě bude ráda sama prohlížet, až bude větší. Zatím si je budeme prohlížet společně.

Nádherné knížky nabízí nakladatelství Svojtka. Nedávno jsme byli zařídit něco v Písku a stavili jsme se na kukačku v knihkupectví, kde jsem ulovila dvě krásné knížečky, za super peníz. "Zvířátka ze zoo" nebo „Zvuky kolem nás“.
P8182393u P8180688u
Čtení je jedním z nejcennějších darů, které můžeme svým dětem dát. Už moje maminka mi četla, když jsem byla ještě miminko. Určitě to má vliv na budoucí rozvoj slovní zásoby. Jaké další knížky máme v knihovničce?

V první řadě jsem neodolala „Insta popular“ knížce, která sklidila po svém vydání velký úspěch. O jaké knížce je řeč? No přeci o Gerdě. Příběh velryby, která se ocitne sama, bez rodiny a osamocená bloudí oceánem, až nakonec potká nové přátelé. Je to taková jednohubka s krásným textem a božími ilustracemi. Hezčí knížku jsem už dlouho neviděla a jsem ráda, že si našla místo v naší knihovničce, kde se bude vyjímat.

Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky. Jedná se o sto krátkých příběhu, které vypráví životní osudy stovky mimořádných žen z minulosti i současnosti. Každý příběh doprovází celostránkové portréty od šedesáti výtvarnic z celého světa. Ilustrace jsou opět nádherné. Viděla jsem i knížku, která je určená pro kluky. Ta se jmenuje „Příběhy pro kluky, kteří se nebojí být výjimeční“.
P8182394uu
Špalíček veršů a pohádek. Do této knížky se už v dětství zamiloval sám manžel a pořídil ji Terezce právě on. Nevím, jak knížka vypadala tenkrát, ale toto je nejnovější vydání. Knížka je plná krásných ilustrací, oblíbených říkadel, básniček, hádek a pohádek. Knížka, která provází již několik generací od nejútlejšího věku.
P8182400u
Krátké pohádky aneb za 5 minut přečteno. Tato knížka v sobě ukrývá oblíbené příběhy, které zvládnete přečíst levou zadní. Pohádky jako je Malá mořská víla, O Šípkové Růžence, O Sněhurce, O třech prasátkách atd. Potěší nejen děti, ale i rodiče, kteří usínají při čtení dlouhých pohádek nebo nemají tolik času.
P8182396u
Čti mi před spaním. Nemáme zatím vyzkoušeno, ale údajně by tato knížka měla napomoci dítěti lépe usínat. Vypráví o tom, jak se zvířátka ukládají ke spánku, vyvolává představy, které pomáhají uvolnit tělo.
P8182395u
Vzhledem k tomu, že kousek od domu máme les, ve kterém se občas procházíme, tak jsme se rozhodli pořídit do knihovničky knížku Rok v lese. Jak vypadá život v lese na jaře, v létě, na podzim a v zimě? Krásně ilustrovaná knížka, která na dvoustranách zachycuje proměny jednoho místa v průběhu celého roku. Malý čtenář může pozorovat chování zvířátek během různého počasí, v různou denní dobu a během jednotlivých ročních období. Tato knížka určitě bude skvělou zábavou pro celou rodinu.
P6094693u

Jaké jsou Vaše oblíbené knížky a tipy? Máte nějakou knížku, kterou jste si schovali ze svého dětství?

Manžel si např. schoval ze svého dětství knížku Proč a jak. Vyprávěl mi, jak si v ní dokázal se ségrou prohlížet hodiny. Knížka přibližuje dětem technické vynálezy s nimiž se setkávají v běžném životě. Já mám schovanou knížku 365 pohádek na dobrou noc.
P8182410u

You Might Also Like

1 komentářů

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!