Baby

Být sama sebou a pocit seberealizace na mateřské (rodičovské) dovolené

neděle, srpna 05, 2018

P6305646-01u
P6305618-01u
Wearing / shirt - C&A, jeans - Zafulshoes - Mel via Zoot, watch - DW

Jak dlouho zůstanete doma se svým dítětem? To je jedna z prvních otázek, na kterou se Vás pravděpodobně zeptá Váš šéf při odchodu na mateřskou dovolenou. Rok, dva nebo i déle? To záleží na každé mamince, jak dlouhou dobu se rozhodne se svým dítkem zůstat. Jsou tu i maminky, které se kvůli kariéře rozhodnou vrátit po 6 nedělích.

Když se nad tím tak zamyslím, tak já bych to asi nedala. Když si vzpomenu na ty začátky, jak nás trápilo bříško a Terezka chtěla být většinou jen v náruči  nebo v nosítku. Říká se, že druhé dítě bývá opakem toho prvního, ale stálo by za to, se po 6-nedělích vrátit? To je přeci obrovská škoda, nevidět svoje malé miminko vyrůstat a dělat všechny jeho pokroky. Děti jsou malé pouze jednou a práce nás čeká celý život. Já rozhodně ženy tohoto typu neodsuzuji. Vzhledem k tomu, že kariéristka nejsem, tak se do této role neumím sama vžít, ale já bych své miminko min. do 1 roku žádné chůvě nesvěřila. Také nesnáším řeči typu: "já ti ji pohlídám, aby sis odpočinula". Přece jsem si nepořídila dítě, abych ho pak někomu svěřovala na hlídání, abych si já sama odpočinula. Ano, občas mi strach o ní přerůstá vážně přes hlavu, občas jsem až moc starostlivá a nechci ji nikomu půjčit. Možná mě některá máma pochopí.
P6305627uP6305592u
Já na přední příčku kariéru rozhodně neřadím, ale rozhodla jsem se vrátit do práce za 2 roky. Je to pro mě takový kompromis. Kdybych měla zůstat doma celé 3 roky, tak se z toho asi zblázním. Asi žádná žena nemůže říct, že by se na mateřské nudila. U mě to platí momentálně dvojnásob, protože stavíme dům a momentálně se snažím co nejvíc přiložit ruku k dílu a také se hodně věnuju focení. Samosebou, když je čas. Snažím se zůstat saba sebou. Taková, jaká jsem byla a chci být. Občas na Instagramu dostávám zprávy typu: "jak zvládám fotit, psát, starat se o malou a do toho ještě stavíme". Samozřejmě, že jsou tu lepší dny, ale i ty horší. Terezka i přes den poměrně často spinká, takže během té doby mám čas na "svoje věci", resp. činnosti, které potřebuju zrovna udělat. Když je vzhůru, tak se ji plně věnuju.

Zkuste se někdy zamyslet nad tím a položit si otázku, co je pro Vás v životě největší prioritou? Pro mě je mateřská zatím ten největší životní zážitek, nicméně si nejsem jistá, zda jsem se v roli mámy našla na 100%. Vždycky se najde něco, nad čím tápu a nejsem si jistá. Matkou se totiž nestanete zázrakem. Je to úkol, na kterém musíte pracovat každý den, protože v každé fázi vývoje, dítě potřebuje něco jiného a Vy se stále musíte učit nové dovednosti. A schopnost se učit novým věcem je ta nejdůležitější vlastnost, kterou může matka získat a později ji uplatnit i v práci. 

Mateřství dolehne jednou na každou ženu. Já si to donedávna také nepřipouštěla a bála jsem se toho. Většinu času v práci, po akcích nebo na kukačku v obchodech. A teď? Už bych neměnila, i přesto, že každý den jedu na plný plyn, a když mám volnou chvíli, snažím se jí využít pro sebe. Jsem ráda, že mám tak úžasnou holčičku, i když některé dny patří k těm těžším. Už od začátku se snažím všechno hrdinsky zvládat sama, ale přiznávám, že kdybych neměla manžela, který se své otcovské role ujal bravurně, tak bych asi brzy padla na hubu. Postupně jsem dala prostor a důvěru i manželovi a teď se můžu spolehnout, že jí zvládne pohlídat celý den a po dohodě mi umožní strávit čas, jak bych si přála já nebo když chci prostě být jen sama se sebou. Možná si tak vážíme ještě víc jeden druhého.  
P6305643uP6305629-01u
Když je funkční rodina, tak s jedním dítětem se dá zvládnout hodně věcí a zatím pro mě pobyt na mateřské neznamenal se odříznout od světa. Jen to chce více plánovat. Už je tu s Vámi malý človíček, o kterého se musíte postarat. Rozhodně není od věci si občas dobít baterky prací, která Vás baví, cvičením nebo "randíčkem" s kámoškama. Občas si prostě musíte najít zdroj vlastního potěšení. Máma má také právo mít čas na sebe, na odpočinek, na své koníčky, kamarádky a na svou seberealizaci. Pro spokojenější ženu, manželku a mámu je tahle očista geniální. Víte, asi nejsem ten typ člověka, který by se musel každý týden scházet s hloučkem mamin a povídat si o všech těch mimi věcech. Ono je hrozně fajn se scházet i s bezdětnými kamarádkami. Pak Vám ty řeči o dětech nebudou přerůstat přes hlavu.

Bohužel nemám to štěstí, že by se moje povolání dalo s mateřskou skloubit. I když bych ráda zkusila pracovat třeba 10-15 hodin týdně, můj zaměstnavatel to neumožňuje. Někdy trochu "závidím" kamarádkám (mám asi 3), které mají úvazek třeba jen na 2-3 hodiny denně a představuji si jaké by to bylo. Možná by si někdo ťukal na čelo. Samozřejmě, že byste narazili na reakce svého okolí a negativní komentáře by mohly být nepříjemné a způsobovat třeba pozdější výčitky. Pokud by Vás v tom nejbližší podpořili, o to by ta cesta mohla být jednoduší. Když Vám zaměstnavatel neumožní pracovat z domu, tak musíte mateřskou ustát jinak a vymýšlet ve volném čase hodně aktivit nebo se třeba porozhlédnout po nějaké nárazovce. Co si budeme povídat, ona ta rodičovská je docela almužna a chudáci mámy, které jsou na to samy. Ono je krásný mít miminko (dítě) stále u sebe, ale také je pěkný třeba odjet na dovolenou nebo mu koupit nové botičky. Mámy mi asi dají za pravdu, že dětem asi kupovat boty typu "made in China" nebudou a dobrá kvalitní obuv nestojí pár korun. A co by také pro dítě stálo, že? ,-)

Já asi patřím k tomu druhu lidí, kteří potřebují neustále něco dělat, přemýšlet a rozvíjet se. V dnešní době se to u možná trochu zlepšilo a na tom velkém trhu se najdou společnosti, které mají větší pochopení pro ženy, které se rozhodli mít dítě a v případě zájmu jim umožní flexibilnější podmínky. Jednoduše Vás nevidí  pouze jako "mámu".

Jenže co taková máma musí během mateřské zvládnout a jaké získá dovednosti? Je to takový souboj dovedností, které jen tak nezískáte a za celodenní úsilí, by si všechny maminky zasloužily medaili. Žena na mateřské přece své schopnosti neztrácí, naopak, získává spoustu nových zkušeností. Permanentní nápor na nervy a občasné podráždění mi bravurně zlepšili v umění nekonečné trpělivosti. O těchto super dovednostech se rozepíšu nejspíš v dalším článku.

Na závěr bych chtěla říct, že dítě je malý zázrak a nezískáte ho jen tak, lusknutím prstu. Jeho narozením získáváte novou roli, která spočívá především v jeho výchově. A že si na ní musíme dát záležet, abychom vychovali slušnou budoucí generaci. 

Mít čas sama pro sebe v tom každodenním shonu událostí, umět si srovnat myšlenky a být sama sebou. I máma má prostě právo na chvíli vypnout a užít si svůj čas k uspokojení svých potřeb. Jedině tak bude spojená. Ať už si bude užívat naplno mateřskou, rozhodne se při ní částečně pracovat nebo dokonce podnikat.

S láskou
Radulinka

 P6305613uP6305627uP6305607u P6305604u
P6305576uP6305569u

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Strašně ráda čtu články o mateřství, které jdou "od srdce". Nejvíce mne dostala věta "děti jsou malé jenom jednou" - s tím nejde nesouhlasit.. :)

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
  2. Článek jsem přečetla celý a zatím jsou to pro mě jen slova, neumím se do toho vžít a ještě to pár let potrvá, než budu na stejném místě jako ty a budu jednoho dne máma.:) Nicméně je moc hezké jak to vnímáš a píšeš:)
    A máš moc pěkné fotky.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  3. Citim to uplne stejne...a take muzu potvrdit, ze nebyt skveleho manzela, ktery se nebrani tomu zustat s Terezkou (nasi :-D) doma sam a poslat me si odpocinout, zabehat nebo na skok do prace pozdravit byvale kolegy, nedavala bych to...nektere dny jsou tezsi, nekdy je to super..ale nemenila bych. Patrim nezi ty zeny, co jim zamestnavatel umoznuje pracovat i 1- 3 hodky denne, ale uvidime, kolik pozornosti bude Terezka casem vyzadovat..ted ji je 5,5 mesice a kdyz spi pres den 2 hodiny (vzdy hodku v kuse), tak muzu byt stastna. No a pracovat na ukor casu straveneho s ni proste nechci..nebo na ukor casu straveneho s manzelem. Prijde mi, ze nektere zeny na materske se na mimco upnou az nezdrave moc, a odnasi to prave ten spolecny cas s muzem..no a ty nasledky si muzeme jen domyslet. Ale co si budem povidat, je narocny udrzet peci o mimco, o sebe, o domacnost a o manzela v harmonii :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem také ráda, že se o ní manžel dokáže postarat i beze mě. Jednou jsem si takhle udělala off den a vyjela jsem na nákupy do Prahy :) myslím, že je hodně důležité, aby si ta máma našla čas hlavně i na sebe a pak i na partnera. A jak říkáš, vytvořit takovou harmonii bývá někdy oříšek ,-)

      Vymazat

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!