Baby

Aktivity s miminkem: 0 – 3 měsíce

sobota, července 07, 2018

P5314601u5
Než se Terezka narodila, často jsem přemýšlela, jak si spolu budeme „hrát“, jak jí zabavím a jestli to vůbec budu umět. Už když se narodila, tak to pro ni byla obrovská změna, protože žila ve stísněném prostoru, nic ji nechybělo a cítila se v bezpečí. S příchodem na svět se to všechno změnilo a musela se, se vším postupně seznámit. 

Hraní je důležitým prvkem pro zdravý rozvoj dítěte. Provází nás celým životem a prostřednictvím hry je dítě schopné lépe pochopit a poznávat svět. Díky hraní se můžete se svým miminkem sblížit. Hry se mění v závislosti na tom, jak dítě roste. Miminko většinu času tráví spánkem, ale když nespí, můžeme mu vytvořit příjemnou zábavu. Miminka rády prozkoumávají svět kolem sebe a postupně se jim líbí i interakce s ostatními lidmi. Já jsem pro Vás sepsala pár tipů, které se Vám mohou osvědčit během prvních 3 měsíců věku miminka.

Oční kontakt
Pohodlná a bezpečná poloha „koťátka“ umožní miminku se zcela uvolnit a Vy s ním můžete být navázat oční kontakt, který je v prvních měsících velmi důležitý a rovněž pomáhá rozvíjet neverbální komunikaci.

Komunikace
Komunikujte s Vaším miminkem, ať slyší Váš hlas. Mluvením se miminko učí. Už od druhého měsíce miminko fixuje obličej, sleduje oči i mluvidla dospělého. S miminkem je důležité komunikovat, už když je v děloze. Když se narodí, tak mu můžete povědět, co s ním zrovna budete dělat, kam ho nesete, nebo mu vyprávět, co zrovna děláte Vy. U povídání můžete miminko i pohladit. Je to důležité pro tvorbu vztahu mezi Vámi. Není nic krásnějšího než dotyky a společné chvíle s miminkem.  
P3201670u
Jemná masáž miminka / protažení
Celých 9 měsíců se miminko vyvíjelo v bříšku a jeho poloha nebyla úplně pohodlná, protože bylo celé zkroucené. Vy mu můžete jemně masírovat ručičky, nožičky a zádíčka. Tím mu také pomůžete rozvíjet podvědomí o jeho těle a protáhnout jeho svaly. Pokud se mu to nebude líbit nebo nebude zrovna v náladě, tak masáž odložte. Pokud miminko trápí prdíky nebo má bolesti bříška, můžete mu jemně masírovat bříško po směru hodinových ručiček. K masáži můžete použít šetrný masážní olej pro miminka.

Hudba
Terezce se líbila hudba, už když byla v bříšku. Pokud i Vy jste Vašemu miminku pouštěli nějakou hudbu, když bylo ještě v bříšku, tak mu ji zkuste pustit i pak. Uvidíte, že se mu to bude líbit. Hudba mu může i pomoct se uklidnit. My jsme si často pouštěli písničky při koupání, to se Terezce vyloženě líbilo. :) Mám i takový pocit, že později už poznala, že se jdeme koupat, když písnička začala hrát. Při poslechu písničky můžete společně i tancovat a to tak, že se třeba budete jen pohupovat v bocích. Můžete mu s písní i zpívat. 

Nošení
Nošením dítěte upotřebíte jeho fyzický kontakt a rytmické houpání Vám pomůže miminko uklidnit, dokonce rychle uspat. Nosítek je na trhu celá řada. Je už na Vás, jestli zvolíte nosítko, šátek nebo pouze svoji náruč.
P4152488u
Zrcadlová hra
Zrcadlo u nás vede už od narození. Je to úžasná aktivita pro nejmenší. Zkuste se s miminkem postavit před velké zrcadlo a sledujte, co se bude dít. Je dobré, aby se vidělo miminko celé. Pak zkuste dělat různé pohyby, úšklebky nebo jen hýbejte hlavou. Pak zkuste dělat pohyby i s miminkem. Vezměte mu ručičku a dotkněte se zrcadla. Přitom mu můžete říct „to je tvoje ručička“. Takto ho můžete seznámit i s jeho obličejem „tady máš nosánek“, "tady máš pusinku" atd.  Terezka miluje zkoumat svůj odraz v zrcadle a dovede se na sebe koukat stále dokola. Směje se od ucha k uchu a hrozně se tomu diví. Touto hrou se zároveň podpoří vizuální a hmatová stránka dítěte.

Čtení
Čtení je jedním z nejcennějších darů, které můžeme svým dětem dát. Už moje maminka mi četla, když jsem byla ještě miminko. Určitě to má vliv na budoucí rozvoj slovní zásoby. Proto jsme neváhali a pořídili jsme do knihovničky první knížky. Já jsem Terezce četla už několikrát. Je docela sranda ji u toho pozorovat. Naslouchá a občas se zasměje tónu mého hlasu a občas na to nemá prostě náladu a nebaví ji to. V tu chvíli sleduje vše okolo, jen né mě :) Můžete také pořídit knížky s veselými a barevnými obrázky, tzv. leporela. I přesto, že miminko nebude rozumět příběhu, budou se mu líbit obrázky a Vy mu u toho můžete povídat.
P3161421u
Kontrast černé a bílé
Když se miminko narodí, tak jeho vize není plně rozvinutá a nejlépe vidí obrázky s vysokým kontrastem, jako jsou černé a bílé vzory. Vytvořte si nějaké vysoce kontrastní obrázky nebo si sežeňte v knihkupectví černo-bílé leporelo nebo oblíbenou knížku od Wee Gallery. Umístěte obrázky tam, kde je Vaše dítě snadno uvidí. My jsme je měli na přebalovacím pultu, v postýlce nebo jsme je dávali na zem, když jsme Terezku učili pást koníky. Ukazujte na obrázky a popisujte, co na daném obrázku vidíte.
P4243174u
Hra s foťákem
U nás je velkou oblibou se prohlížet ve foťáku a případně si vyfotit nějaká selfíčka. Zřejmě ji rozesmívá to, že se vidí v displeji.
P5023589-03okz
Hra na schovávanou
Upoutejte pozornost miminka na Váš obličej. Pak si před něj dejte plínku a pomalu z ní vykoukněte a řekněte kuku. Udržet pozornost dítěte můžete různými úšklebky nebo změnit rychlost vykukování. My si na to často hrajeme, když Terezka leží v Hojdavaku a já ze strany na ni vykukuju a ona se směje.

Všude samá hračka?
S přibývajícími týdny bude Vaše miminko stále zvídavější. Zkuste mu podat nějakou hračku nebo chrastítko a nechte ho si na ní sáhnout a seznámit se s ní. Skvělá je hrací deka, na které je většinou zavěšeno několik hraček, které miminko snadno zabaví a umožní mu rozvíjet jeho smysly. Sami si všimněte, jak miminko na ně bude reagovat, zda je bude jen sledovat nebo se jich i dotýkat. Údajně je doporučováno dávat miminko na zem až kolem 3. měsíce věku. Viděla jsem na youtube nějaký kurz od p. Kiedroňové. Celkově i v její knize jsou dobré rady a tipy.
Chrastítka jsou vhodná už od narození, i když je miminko ještě neudrží. Díky chrastítku a zvuků, které vydává, můžete miminko velmi dobře zabavit. Nejdřív bude miminko vnímat zvuk, později i barvu a poté se ho bude snažit uchopit. Pomocí chrastítek budete bystřit i jeho sluch. Až začne uchopovat věci, můžete mu zkusit dát do ručičky nějaké lehčí kousátko. Naše první kousátko bylo od značky MAMbaby a pak žirafka Sophie, ale tu uměla chytit, až po tom třetím měsíci.
P4233153u
Hra s ústy
Vezměte si miminko na klín čelem k sobě a nechte ho pozorovat, co Vaše ústa vydají za zvuky. Naše Terezka miluje chrochtání prasátka. Můžete dělat různé zvuky zvířátek, pískat, mlaskat, foukat. Často hrajeme hru s pusinkou:  „brm, brm“. Kdy já si přejíždím rty a dělám tento zvuk a pak přejíždím prstem pusinku Terezky a ona se mi snaží zvuk opětovat tím, že otevře pusinku, mlaskne nebo vydá nějaký zvuk.
Také na miminko můžete dělat různé obličeje. Myslím, že se stydět nebudete. I já si občas příjdu dětinská. Myslela jsem si, že to nepřijde, ale každý rodič asi ví, o čem mluvím. Můžete vyplazovat jazyk nebo nafukovat tváře.
P4303379u
Pozorování
Čím je miminko starší, tím chce více pozorovat. Vezměte si miminko do náruče a jděte s ním např. po bytě nebo na zahradu. Terezku často upoutávají naše fotky z cest, které máme pověšené na chodbě. Snažíme se ji popsat, co na fotkách je a vyprávíme ji u nich, kde jsme cestovali. Je to celkem jednoduchá zábava a z mé zkušenosti můžu říct, že pozorování snadno mimčo unaví.

Každé miminko je jiné a každé se vyvíjí odlišným tempem. 
Jak jste zabavovali Vaše miminko Vy, během prvních 3. měsíců?

You Might Also Like

1 komentářů

  1. OMG OMG OMG *-*! Wow! Bravo! You have wonderful family! It's so cute, love it!

    Malefica

    OdpovědětVymazat

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!