Baby

Jak jsme bojovali s bolestí bříška a 13 tipů, jak miminku ulevit

úterý, června 26, 2018

P3221769u
Pocit zoufalství a absolutní bezmoci. Tím vším jsme si prošli, když Terezku trápilo nadýmání a bolest bříška. Většinou to začínalo pláčem, propínám nožiček, červenáním v obličeji a kroucením. Někdy ji bylo těžké utišit a pláč trval i déle než hodinu. Záchvaty pláče se objevovaly přes den a hodně večer před spaním.

Dnes bych se s Vámi podělila o to, jak jsme s tím bojovali my, a poradila Vám, co jsme používali a co nám pomáhalo nejvíce. Bolení bříška a větříky jsou většinou způsobené nedostatečně vyvinutými střívky, které si musí zvyknout na přijímanou stravu. Toto období je těžké a mamka se mě snažila utěšit tím, že je se jedná o přechodné období a že ho budeme muset v těch prvních třech měsících přečkat. Chce to prostě čas.

Jak tedy na bolest bříška a jak miminku nejvíce ulevit?

Odříhnutí 
Po každém jídle nechte miminko pořádně odříhnout. My k odříhnutí používáme nejčastěji polohu přes rameno, kdy je miminko opřeno tělíčkem o naši hruď a hlavičku má volně opřenou o rameno.  Jen pozor, aby se miminko nedostalo do vzpřímené polohy, kdy by u něj docházelo k tlačení vlastní vahou na páteř. 
Také jsem si oblíbili polohu na tygříka, která umožňuje celkem rychlé odříhnutí. Miminko je bříškem položeno na předloktí ruky a tou samou rukou je drženo za stehýnko.
Někdy je třeba dát během papání odříhnout vícekrát.

P3041034u
Kapičky / Espumisan / Sab Simplex / Balonix Med
Kapičky, které mají za cíl pomoci uvolnit bublinky ve střevech a jsou nejčastěji doporučovány pro novorozence. Na každé miminko funguje něco jiného a chce to opravdu vyzkoušet. V lékárně Vám nabídnou několik druhů různých kapiček proti nadýmání a bolestem bříška. My jsme za tu dobu vyzkoušeli troje a nejvíce nám zabíral Sab Simplex. 
Už v porodnici nás prdíky trochu potrápily. Terezka plakala a kroutila se, tak to bylo poprvé, kdy dostala Espumisan, který jsme používali nadále i po příjezdu domů. Sestřička mi věnovala aplikátor, pomocí kterého jsem je snadněji dávkovala před jídlem rovnou do pusinky. Ze začátku zabíraly a prdíky vyloženě Terezkou projely, ale později přestaly účinkovat, i přesto, že jsme je užívali pravidelně před každým papáním. Výhodou Espumisanu je to, že ho mohou miminka už od narození. Poté jsem vyzkoušeli kapičky Balonix Med, které byly součástí vzpomínkového kufříku, který jsem dostali jako dárek v porodnici. Tyhle kapičky také pomáhaly, chutnaly pomerančově a součástí balení byla i dávkovací stříkačka. Podávají se také před každým krmením v obvyklé dávce 0,5 ml. Pokud se se výsledek nedostaví do třech dnů, může se dávka zvýšit na 1 ml. Jedinou nevýhodou bylo to, že jsou méně dostupné a k sehnání spíše na internetu.
Kolem druhého měsíce jsme přešli na Sab Simplex. Stojí necelou stokorunu a dostavil se znatelný výsledek. Sab Simplex je od 1 měsíce věku miminka. Kapičky můžete podávat na lžičce, pomocí aplikátoru nebo je rovnou přidat do lahvičky s pitím. 

Probiotika / kapičky BioGaia 
Maminkami osvědčené a chválené kapičky. Kupovala jsem je na Pilulka.cz za 449 Kč. Nicméně si u nich nejsem tak jistá, zda nám tak zabraly. Jedná se o přátelské bakterie, jejichž úkolem je zlepšit rovnováhu ve střevní mikroflóře. Lze je podávat od prvního měsíce života v dávce 5 kapek denně. Já jsem si těch 5 kapek rozložila na celý den a vždy kápla jednu kapku rovnou do lahvičky (při kojení můžete kápnout rovnou miminku do pusinky nebo s odstříknutým mlékem). Používám je stále v kombinaci se Sab Simplex.
P6265460u
Masáž bříška 
K masáži bříška jsem používala olej na masáž bříška kojence od značky Weleda nebo dětský emulgel proti nadýmání Pupík. Vždy jsem si namazala ruku dětským olejíčkem nebo rovnou kápla pár kapiček na oblast pupíku a ve směru hodinových ručiček jsem bříško jemně masírovala. Krouživé pohyby by měli pomoci rozpohybovat střívka a uvolnit tak nežádoucí plyny pryč.  

Polštářek, který je plněný hroznovými jádry, který jsem používala jako teplý obklad na bříško. Polštářek jednoduše vložíte na minutku do mikrovlnky a poté ho přiložíte miminku na bříško. Já ho přikládala na oblečené bříško. Ještě můžete jemně přitlačit kolínka na bříško, aby došlo k uvolnění větrů.

Cvičení 
Cvičení s nožičkami nám také občas pomohlo se zbavit nějakého toho nežádoucího prdíku. Miminko buď může ležet na zádech a vy mu pomalu budete pokrčovat nožky směrem k bříšku a zpět nebo si ho opřete o trup zády k Vám a budete opakovat stejný postup. 

Poloha na tygříka
Poloha na tygříka, kdy Vám miminko leží na bříšku na předloktí, hlavičku má volně položenou v loketním ohybu a ručičky jsou každá z jedné strany volné. Poloha je pro miminko velice příjemná. Můžete s ním zkusit i jemně pohupovat. U nás tato poloha stále boduje.
P3111351u
Nosítko & chování
Nosítko a chování nám pomáhalo uklidnit Terezku nejvíc. Nosítko bylo vyloženě moje záchrana. Terezka si v něm vyloženě lebedila a pláč byl za chvilku pryč a usnula.  Bříško se jí ohřívalo o moje tělo a tím se jí pravděpodobně zmírňovala i ta bolest. Pohupováním a běžnou chůzí bylo bříško „masírováno“ a pěkně se vyprděla. Nošení u nás zabíralo opravdu nejvíc. Miminko je navíc blízko maminky a cítí se v mateřské náruči bezpečně.  
P4152488u
P4152317uP4152306u
Hojdavak
Hojdavak je textilní kolébka pro miminko. Pokud miminko často pláče a už Vás bolí ruce z uspávání a nošení v náruči, zkuste si pořídit Hojdavak. Naše Terezka si Hojdavak oblíbila. Je to pro ní taková další bezpečná náruč. Spinká v něm hlavně přes den.

Tichý šum nebo monotónní zvuk v pozadí, který pomáhal Terezku utišit. Jsou na to různé aplikace do mobilu. Já používám aplikaci White Noise Baby, která má na výběr 24 zvuků (vysavač, jedoucí auto, tlukot srdce, pračka...)
P3181555u
Koupel 
Teplá voda má stejné účinky jako teplý obklad, ale určitě by se neměla kombinovat společně s teplým obkladem. Po našem koupání se Terezce vždy bříško nahřálo a pak začala prdět, ale byl s tím samozřejmě spojený i pláč.

Fenyklový čaj 
Na základě recenzí jsem koupila fenyklový čajík od značky Hipp (Hipp čaj fenyklový), který je vhodný už od 1. týdne věku miminka. Jsou to malé sáčky a z jednoho sáčku uděláte dva menší čajíky (2 x 125 ml) nebo (1 x 250 ml). Čajík můžete podávat miminku z lahvičky. Já jsem směs přimíchávala rovnou do mlíčka a pomáhal nám.

Rektální rourka
Já jsem byla odpůrce používání této metody, respektive jsem se toho bála, aby si na její použití Terezka nezvykla a použila jsem to opravdu jen v nouzi. Suma sumárum jsem ji použila tak 4x do 4 měsíců věku. Rektální rourka je gumová hadička a prodává se v lékárně. Jemně ji vsunete do konečníku miminka a trochu s ní v oblasti konečníku miminko pošimráte. Větřík by se měl uvolnit. Já jsem ji zaváděla cca 0,5 cm. Moje kamarádka má s používáním rektální trubičky dobré zkušenosti. Její ségra ji používala dokonce do 8-mého měsíce věku miminka a vše bez problému. Nicméně není doporučováno používat rourku k vyprázdnění miminka, protože by si na to mohlo zvyknout. Jsou na to rozporuplné názory a je na každém, jestli  tuto metodu použije, či nikoliv. Pro mě to byla pomůcka opravdu jen v případě nouze.
P6265462u
A teď poslední tip na závěr. Pokud opravdu nic nepomáhá a užíváte kapičky Vigantol - vitamin D, tak je zkuste vysadit a nahradit něčím jiným. Tyto kapičky jsou pověstné tím, že způsobují bolest bříška. Já jsem se to dozvěděla celkem pozdě, někdy před koncem třetího měsíce a zkusila je vysadit. Terezka byla jak vyměněná. Navíc v příbalovém letáku se dokonce dočtete, že mezi nežádoucí účinky patří právě plynatost, bolení bříška a zvracení. Vitamín D je velmi důležitý pro normální růst a vývin kostí. Nahradili jsme ho přírodnější variantou a koupili kapičky Jamieson Baby-D. Stály okolo 250 Kč.
P6265464u
Bude všemu konec?
Určitě ano! Chce to hlavně trpělivost, pozitivní myšlení a pevné nervy. Tohle se mi těžko píše, protože mě občas ta trpělivost chyběla. Cítila jsem se na dně a plakala jsem také. Přiznám se, že mě děsí, že by mě to mělo potkat znovu. Vím, že na to budeme jednou vzpomínat s úsměvem a určitě se najdou maminky, které ví, o čem mluvím.

Říká se, že prdíky odezní ve třech měsících věku. To je to stejné, jako když se říká, že bolestí bříška trpí více chlapečci. My máme holčičku a prošli jsme si tím také. Jinak u nás to nejhorší odeznělo na konci čtvrtého měsíce, ale občas nás ještě nějaký ten prdík potrápí, ale už to není takový boj (ťuk, ťuk). Terezka se už více hýbe a to ji pomáhá střívka rozpohybovat. V tomto věku má už také pevnější břišní svaly.

Někdy miminko pláče i bezdůvodně. Je to maličká bytůstka, která si musí postupně zvyknout na okolní svět a třeba mu zrovna chybí jen maminčina náruč. 

A pokud to čtou maminky, které mají stejné trápení, jako jsme měli my, tak jim držím palce. Určitě nastane den, kdy to všechno odezní a miminko už bude jen usměvavé sluníčko ☼

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Tak já miminko zatím nemám ale určitě jsou to super tipy pro maminky nebo budoucí maminky :).

    TheBlondieTale

    OdpovědětVymazat
  2. Tak u nás nejvíce pomohlo, když jsem vysadila mléčné výrobky (a nakonec i zeleninu). Sice je to zvěrstvo jíst tak nezdravě, ale co mi zbývá, když ho po mléčném může roztrhnout...
    Jinak z kapiček ještě BabyCalm, ten je u nás taková stálice. A kdyby sem zabrousila nějaká nešťastná maminka pro radu, tak mám ještě jednu, která se nám hned po mlíku osvědčila nejvíc - každý den si dát panáka zelené. Jo, fakt, není to vtip :) Tohle zaslechla máma u doktora říkat sestřičku jedné mladé zoufalé mamince a hned mi to předala, protože jsme s kolikou strašně bojovali. Já to pití k smrti nenávidím, ale pro prcka jsem se rozhodla obětovat a světě div se, ono to funguje! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za komentář. Určitě pomůže. Byla bych ráda, kdyby tenkrát pomohl i mě, ale já jsem bohužel neměla vůbec mléko, takže malá je na UM. Čím víc se začíná pohybovat, tím to začíná být lepší. Ještě teď ji to občas potrápí, ale to nejhorší je za námi :)

      Vymazat

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!