Baby

Tipy na první dny doma s miminkem

čtvrtek, dubna 05, 2018

Dneska je čtvrtek… den jako každý jiný, ale pro nás je speciální a víte proč? Protože končíme šesti nedělí. Ani nevím, jestli jsem ráda nebo ne. Zas tak hrozné mi to nepřišlo a celkem mě i mrzí, jak ty dny s miminkem rychle utíkají. První dva týdny byly tedy hodně náročné, ale já Vám určitě o tom napíšu článek (jak jsem to prožívala, jaké byly moje emoce, co nás nejvíc trápilo atd.)

Uplynulých šest týdnů patří k těm nejkrásnějším v mém životě. A víte proč? Protože jsem se sama o sobě dozvěděla věci, které bych do sebe ani neřekla. Stala jsem se SuperWoman? Jak to, že najednou umím zvládat tolik věcí najednou? Nevadí mi být tolik vyčerpaná? Umět se postarat o miminko byla do porodu pro mě obrovská bublina, ale pak to přišlo... zničeho nic jsem věděla, co a jak. Ta velká láska! Stačí, že se malá zavrtí v postýlce a já jsem v cuku letu vzhůru (a to prosím spím se špuntama v uších). S radostí můžu říct, že jsem máma. Máma úžasné holčičky, která je opravdové zlatíčko.

Také je super, kolik maminek jsem poznala na Instagramu, vyměňujeme si názory a občas si i poradíme nebo si píšeme, jen tak, pro radost. Snad je někdy poznám i osobně. To by bylo prima! Také jsem vděčná svým kamarádkám. Konkrétně Lucince a Kačce, které mi poradily a radí, kdykoliv jim napíšu. No a samozřejmě moje maminka. Ta má zkušenosti s velkým Z. Člověk se hned cítí lépe, když si neví rady a má se na koho obrátit. Já se diskuzemi na internetu moc nezaobírám. Snažím se řídit svým vlastním instinktem. 

Výbavičku jsem kupovala už v průběhu těhotenství. Článek o mé výbavičce najdete zde. Dá se říct, že poslední týdny jsem měla už vše nakoupené a dokupovala jsem jen drobnosti. Bylo to prima, protože Vy tak máte o starost méně a můžete si užívat jiné věci. Samozřejmě jsem měla seznam, co nesmím zapomenout, co bych chtěla koupit atd., nicméně některé věci jsme pořídili, až když se Terezka narodila. Co jsme si pořídili navíc a co jsme nakonec zatím nevyužili? Určitě nechcete pořizovat spoustu zbytečností, které nakonec nevyužijete. Mám pravdu, že? Jsem čerstvá maminka a berte to pouze jako radu, co pomohlo nám. Ostatně co si budeme povídat. Děti jsou prostě jeden velký business. Základy do výbavičky asi všichni vědí, případně si najdou (plenky, přebalovací podložka, koupání atd.) Já se třeba snažím brzdit nákup hraček, které miminko určitě nepotřebuje, resp. nechci jít zahltit hlavinku.

Pokud čekáte miminko, tak tento článek by pro Vás mohl být užitečný, protože se Vám zde pokusím shrnout soubor věcí, bez kterých bych se už asi neobešla. Věci, které zde uvidíte, jsme kupovali na různých e-shopech. Dám Vám zde linky, pokud by Vás něco zaujalo.

LÁTKOVÉ PLENY. Látkových plen si pořiďte určitě víc. Mám asi 20 kousků bílých plenek a 20 kousků se vzorem, ale ty jsem zatím všechny ani nevyužila. Bílé plenky budete potřebovat např. k lékaři, při bliknutí, na otření, do peřinky pod zadeček. Barevné plenky a plenky s potiskem můžete využít na lepší příležitost např. plenky Done by Deer máme do kočárku a ostatní barevné používáme na ven, na spinkání. Často si plenky i odlišuju. Bílou si dám na otření zadečku (když se malá pokaká, tak ji jdu umýt pod kohoutek teplou vodou a pak ji utřu prdelku do bílé plenky) a např. plenku s mráčkama máme na krmení. Hned pak vím, jaká plenka je na co určena a po které mám v dané situaci sáhnout.
PC110340u
WELEDA. Kvalitní kosmetika pro miminko je základ. My jsme vybaveni od Weledy měsíčkovou řadou. Co si nemůžu vynachválit, je olejíček na bříško. Ten nám pomáhá, když máme trápení s bříškem.
P4032084u
TEPLOVZDUŠNÝ VENTILÁTOR. Tip, který jsem získala, když jsem absolvovala kurz "Péče o miminko", kde jedním z tématem byla i koupel miminka. Doma máme nastavené topení na 22 stupňů, první týdny jsme vytápěli i na 23. Nicméně ke koupání je vhodné mít teplejší prostředí. My koupeme malou v obýváku. Vždy si připravím vše potřebné pro koupel a zapínáme u vaničky elektrický ventilátor. Malá je tak spokojená, že je pěkně v teploučku a nepláče. 
P3020749u
EONÉ MEDVÍDEK - mycí olej na zadečky. Víte, já sama jsem si nedokázala představit, kdybych se každý den měla několikrát utírat vlhčenými ubrousky. Já jsem zvolila tento způsob. Olejíček si naředíte do ředící lahvičky a vlijete do ní převařenou vodu. Tento obsah vydrží dva dny. Připravenou emulzi při přebalování aplikujete na perlan. Perlan si ještě stříhám na menší rozměr, protože je zbytečně velký. Střihám ho cca na 10x10 cm. Je to úžasná věc. Malá má krásný zadeček bez opruzenin. Dá se říci, že vlhčené ubrousky používáme jen na cestách. Olejík jsem kupovala zde a perlan na Pilulce.cz.
P4032081u
DEKA. Deky máme celkem 4. Jsem taková malá sběratelka. Dvě mi ušila mamka – ty jsou teplejší. Pak máme jednu letní s puntíky. Tuto krásnou deku na obrázku - Dětská deka koala si zamiluje každý a seženete ji na e-shopu kojenecke-obleceni.euDeka je skvělý pomocníček nejen do postýlky, kočárku, houpátka… hodí se zkrátka při všech příležitostech. 
 P4032076uP4032062u
P4032057u
P1120388u
HOJDAVAK. Naše malinká se ze začátku hodně trápila bolestmi bříška a prdíky. Když už jsem si nevěděla rady, jak ji uspat nebo ji pomoct, poradila mi kamarádka, ať se podívám na Hojdavak a já ho zkusila objednat. Tohoto nákupu vůbec nelituju a doporučuju! Houpat můžete i taháním za šňůrku a u toho si třeba číst. Terezka v něm spokojeně spinká a někdy v něm usne do pár minut. Pokud i Vaše miminko bude mít trápení s bříškem, bude hodně brečet nebo nebude chtít spát, tak si zkuste objednat Hojdavak. Kdyby se mu tam náhodou nelíbilo, tak ho vrátíte :) Hojdavak jsme objednávali na e-shopu Ondalek.cz. Dá se objednat i přímo na stránkách Hojdavaku zde.
P3181546u
P3161416uP3161412u
PRVNÍ KNÍŽKA - Baby´s first book od WEE Gallery. Tohle je úžasná knížečka. Umístila jsem ji k přebalovacímu pultu a malá ji pozoruje už od začátku. Teď už si u toho začíná i pobrukovat a občas se u toho i zasměje. Mě se to moc líbí. Používáme ji i při cvičení na bříšku. Malá zvířátka pozoruje a otáčí hlavičkou zprava doleva. Pokud byste si chtěli knížku objednat, tak já jsem ji objednávala na stránkách Enbook.cz - online prodej knih v angličtině. Poštovné za hubičku a knížka za super peníz. 
P3161421u
P3151391uP3030920u
DUDLÍK. Na dudlík má asi každý svůj názor. Dávat či nedávat… Já jsem s tím neměla problém, protože si myslím, že jsme zvolili správný dudlíček. Já jsem ho poprvé maličké dala v porodnici, když hodně plakala a já nevěděla co s ní. Zazvonila jsem v noci na sestřičku a zeptala se jí, jestli je problém, když ji dám dudlíček, že hodně pláče a ona mi řekla, že určitě můžu. Potom se uklidnila a plakací nálada byla pryč. Naše holčička si hodně oblíbila dudlíčky od značky MAM baby. Jeden je pro klidné spinkání a jeden normální, oba ve velikosti 0-6 měsíců. Když usne, tak ho vždycky vyplivne a už ho nechce. Kupovala jsem je v D&M. Měl by být navržen tak, aby snížil riziko křivých zoubků. Samozřejmě, že dudlíků máme doma víc. Dostali jsme dárkem i dudlíčky od Avent, Suavinex… ty jsme zatím nepoužily. 
P3010632u
ŠŇŮRKA NA DUDLÍK. Pro někoho to možná není taková nezbytnost, ale nám se hodně osvědčila. Dudlík se upevní na šňůrku a klip se zapne na oblečení a zamezí se tím upadnutí dudlíku na zem. Tento set je z Fleru, konkrétně od prodejce "U Kuličky".
P1210422u
ODBORNÁ PUBLIKACE Něžná náruč rodičů a Rozvíjej se děťátko. Já jsem za tyto knížky moc ráda. Něžnou náruč jsem četla asi 3x. Často v ní listuju i teď, když si nejsem jistá nebo si nevím rady. Naleznete v ní skvěle tipy, jak manipulovat s miminkem, co není vhodné atd.
P1140492u
OBLEČENÍ. Už v průběhu těhotenství jsem kupovala oblečky. Kupovala jsem různé velikosti. Lovila jsem kousky ve výprodejích nebo když se mi něco hodně líbilo, tak jsem to koupila. Oblečení jsem si potom uspořádala pomocí Ikea oddělovačů podle velikostí. První byla velikost 50-56 u které jsme stále. Malá se narodila v délce 48 cm a vážila 2,9 kg. Byla celkem drobeček, tak i v té 50-tce plavala. Kamarádka mi radila, ať těch malých velikostí nekupuju moc, že z toho rychle vyroste. Nicméně u nás byl opak pravdou. Ke konci těhotenství, když už jsem věděla, jak bude maličká přibližně velká a paní doktorka mi říkala, že to nebude žádný macík, přikoupila jsem víc oblečků menší velikosti, konkrétně vel 56 a newborn. Pokud budete kupovat bodýčka, tak nezapomeňte k tomu koupit tepláčky nebo legínky. Také se zamyslete nad tím, aby Vám to trochu ladilo jako celek ,) Neopomínala jsem ani overálky na spaní, které jsou super. Miminko v nich má krásnou volnost a nikde ho nic netlačí. Jsou pohodlné i přes den. První dva týdny jsme používaly jen ty overálky. Snadno se svlékají a nemáte strach přetahovat bodýčko přes hlavičku miminka. Co se týká počtu, tak overálků máme asi 12. Samozřejmě výhodu má ten, kdo má sušičku. My ji třeba nemáme, ale problém s počtem jsem neměla. Bodýček máme o hodně víc. Víte, já jsem si nakupování hadříků hrozně užívala, tak Vám počet kusů (kolik čeho koupit) radit nebudu ,) Hodně jsem nakupovala v h&m, Lindexu, Reserved, Pepcu, Nextu aj. Kojenecké oblečení také nabízí hezké kousky za dostupné ceny. 
P1110466u
CO JSEM DÁLE OCENILA?
MONITOR DECHU. Půjčila mi ho kamarádka a máme ho v postýlce v ložnici, kterou využíváme hlavně v noci. Umístila jsem ho pod hnízdečko. Podložka snímá dech miminka a Vy tak získáte pocit bezpečí pro Vaše miminko. V případě zástavy dechu by spustila alarm. Nicméně, nám podložka spustila alarm jednou večer, kdy malá byla zabalená ještě do péřové peřinky a podložka ztratila kontakt. Byl to nejhorší okamžik v mém životě. Když se alarm spustil, zastavilo se mi srdce. Běželi jsme do ložnice, čapla jsem malou, vybalila ji z peřinky, rozepnula pyžámko a volala na ni. Ona na nás začala mžourat stylem, co to jako s ní děláme. Podložka Vám umožní klidně spát během noci, ale na druhou stranu může být tato podložka pro rodiče trošku stresující.

KOŠ NA PLENKY TOMMEE TIPPEE. Pořídili jsme si ho hlavně z toho důvodu, abychom nemuseli chodit s každým sáčkem do popelnice. Do koše se umisťuje speciální kazeta s antibakteriální fólií a plenka se do ní zabalí. Uvádí se, že kazeta by měla vydržet měsíc, ale to je nesmysl. Kazeta vydrží cca týden. Miminko má spotřebu cca 8-10 plen za den. Někde jsem se nakonec dočetla, že ten měsíc je udáván, pokud jsou spotřebovány 3 plenky denně. Nicméně plnění koše pomocí originálních kazet není úplně levná záležitost. Když nám kazety došli, trochu jsem zvažovala, zda kupovat nové či nikoliv. Když jsem hledala nové kazety za příznivou cenu, narazila jsem na možnost jejich plnění. Nakonec jsme to tedy vyřešili tak, že jsme si schovali všechny ty plastové obaly od původních náplní a budeme je plnit pouze igelitem. Vše se můžete dočíst zde.

NOSÍTKO. S pořízením nosítka jsem čekali, až se malá narodí. Ne každému miminku se v něm líbí. Jedna kamarádka mi radila, ať počkám. Ona sama koupila TULA nosítko, ale jejich holčičce se v něm nelíbilo a tak ho vraceli. Nám se osvědčilo a malá v něm usne celkem rychle. Vybrali jsme nosítko od ErgoBaby. Nosítko jsem koupila na e-shopu Ondálek.cz s 15% slevou v rámci jarních nákupů.

APLIKACE White Noise Baby Sleep. Jak rychle uklidnit plačící miminko? Jak ho rychle uspat? Bílý šum je zvuk, který uklidňuje. Tato aplikace má na výběr několik zvuků pro uspání Vašeho miminka a je jen na Vás, jaký zvuk vyberete a který se mu bude líbit. My často používáme vysavač nebo "šššš". Když malá plakala, nemohla usnout nebo ji trápilo bříško, pustila jsem z mobilu tento zvuk a do minuty se uklidnila. Tento zvuk ji pomáhá i usnout v případě, že nemůže opravdu zabrat.

PÉŘOVÁ PEŘINKA. Dlouhý a kvalitní spánek? Zkuste péřovou peřinku. Naše holčička je v ní opravdu spokojená. Ze začátku jsem zvažovala, zda ji pořídit nebo ne, ale druhý týden se to ve mě zlomilo a já ji objednala. Péřové výplň navíc umožňuje přirozené polohování miminka. Tato je z e-shopu Aesthetic Store. Rozumná cena a krásný potah, který je pratelný. Povlak je pratelný a dá se zakoupit i samostatně.
P4042102u

BALEA hygienický gel na ruce z D&M, který je super na cestování a do přebalovací tašky… 
Babylove jednorázové ubrousky na mytí, které používám na mytí obličej, jak ráno, tak večer...


Tak to je asi vše. Co jste ocenili Vy v prvních týdnech s Vaším miminkem?


Spolupráce - Děkuji Weleda.cz za měsíčkový set.
Spolupráce - Děkuji e-shopu kojenecké oblečení za dětskou deku.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Och, toto obdobie, kedy je ešte maličká si užívaj, nie je nič krajšie než pohľad na dieťa. :) Prajem vám hlavne veľa zdravíčka. :)

    Rebelliouslily

    OdpovědětVymazat
  2. Tedy takhle připraveného jsem dlouho nikoho neviděla. Palec nahoru a ta dečka je moc pěkná. Tak užívejte konečně sluníčka a ať se vám vede. :)

    OdpovědětVymazat

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!