Recipes

Podzimní dýňové menu

pondělí, října 02, 2017

Dýňové menu
Je to tu! Barevný podzim a s ním přichází i jeho královna, která opět zavítala do našich kuchyní. Dokáže být nejen parádní dekorací v domácnosti, ale i lahodným pokrmem. Je oblíbená nejen v klasické polévce, ale snadno si ji oblíbíte i na jiný způsob. Pokrmu vždy dodá zajímavou chuť, ale i krásnou barvu. Přijměte dnes pozvání k mému stolu. Dnes se zaměříme na dýni Hokaido, která je jednoduchá na zpracování a vykouzlíte s ní kompletní dýňové menu raz dva.

Na rozdíl od ostatních dýní se dýně Hokaido nemusí loupat. Nicméně někdy její rozkrojení může být pěkný oříšek, protože slupka bývá tvrdá. Připravte si ostřejší nůž.


PŘEDKRM
Dýňový krém se smetanou
Budeme potřebovat: 1 dýně hokaido, 1 cibule, 400 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru, 250 ml smetany 33%, sůl a mletý pepř na dochucení

Kuřecí vývar si připravíme např. z jednoho většího plátku kuřecího masa nebo očištěných kuřecích čtvrtek. Maso zalijeme 4 litry studené vody a přivedeme k varu. Vaříme bez pokličky asi 40 minut, až bude maso měkké. Poté ho sceďíme. Dále si předehřejeme troubu a mezitím si připravíme dýni, kterou omyjeme, přepůlíme a vydlabeme měkký střed se semínky. Dýni dáme péct se slupkou směrem nahoru společně s pokrájenou cibulí a pečeme cca 30 minut do změknutí. Píchneme do ní vidličkou, abychom zjistili, jestli je hotová. Upečenou dýni nakrájíme na kostičky a přendáme do hrnce s kuřecím vývarem. Přidáme sůl, pepř a dohladka rozmixujeme. Necháme přejít varem a poté přidáme smetanu. Můžeme podávat s opečenými krutónky nebo dýňovými/slunečnicovými semínky.
PA021925u
Dýňový tataráček
Budeme potřebovat: 400 g dýně hokaido, 300 g salátové okurky, 250 g mrkve, petrželku, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř. sezamové semínko na ozdobu

Dýni, mrkev a okurku oloupeme a nastrouháme na struhadle (hrubší strana). Petrželku nasekáme na drobno a přidáme k nastrouhané směsi. Vše promícháme dohromady, ochutíme olivovým olejem, solí a pepřem. Tataráček necháme chvilku odležet v lednici. Poté můžeme podávat. Zdobíme sezamovým semínkem.
PA162515uPA162506u

HLAVNÍ CHOD
Bramborovo-dýňové pyré a kuřecí prsíčko na rozmarýnu
Budeme potřebovat: 1 dýně hokaido (stačí půlka, druhou půlku si můžete schovat), 4 střední brambory, sůl, mletý pepř, máslo

Dýni omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme. Polovinu dýně nakrájíme na kostky a rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pokapeme olivovým olejem a dáme péct na cca 30 minut. Dýně by měla začít zlátnout na okrajích. 
Mezitím si dáme do osolené vody vařit brambory. Za 25 minut by měly být hotové. 
Dýni rozmixujeme společně s uvařenými brambory a máslem (někdy ho nahrazuji horkým mlékem). 
Osolte a podávejte s opečeným kuřecím prsíčkem na rozmarýnu.

PB202614u PB202610u
DEZERT
Dýňový koláč
Budeme potřebovat: 
Náplň: 700 g dýně hokaido, 250 g mascarpone, 2 vejce, 130 g třtinový cukr,  1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky zázvoru (použila jsem koření),  1/2 lžičky skořice, 3 lžíce javorového sirupu, vlašské ořechy na ozdobu
Těsto: 110 g změklého máslo (lze použít Heru), 2 kapky vanilkového extraktu, 2 lžíce ledové vody, 100 g třtinového cukru, 300 g hladké mouky, 120 g jemně mletých mandlí (lze použít vlašské oříšky), 1 vejce

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Dýni omyjeme, přepůlíme, vydlabeme a pečeme ji v troubě cca 30 minut do změknutí. Dýni necháme vychladnout. Nejlepší je si ji připravit den předem, kdy je krásně vychladlá a snadno se z ní připraví jemné pyré. Dýně trochu rozšťoucháme a pak ji rozmixujeme společně s cukrem, mascarpone a kořením. Vznikne nám hladké pyré. Přidáme vejce, sůl, javorový sirup a vše znovu  promícháme. 
Těsto si vyválíme a vměstnáme do koláčové formy (průměr cca 23 cm). Na těsto dáme pečící papír, zatížíme ho fazolemi a dáme ho péct na 10 minut do trouby. Pak papír sundáme, těsto necháme trošku vychladnout a nalijeme na něj dýňovou směs a ozdobíme vlašskými ořechy. Pečeme v troubě 45-50 minut. Hotový koláč poznáme podle konzistence dýňové směsi, která musí být tuhá. Hotový dýňový koláč můžete zakápnout javorovým sirupem nebo ho podávat s rozvařenými jablky a smetanou. To je opravdu mňamka!
Dobrou chuť!
P9300153u

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Miluji dýni! Děkuji za skvělou inspiraci, určitě nějaký recept vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Wau tak to vyzerá úplne mňamózne :O A taktiež krásne fotky! :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  3. Já se na něco z dýně chystám také, nejdřív ji teda musím koupit :-D. Lákají mě spíše sušenky, ale i ten dýňový krém by mohl stát za to.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  4. vyzerá to tak úžasne! mňam! navyše krásne nastajlované fotky ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!