china

China travel guide
Čína ...aneb základ před cestou!

neděle, července 03, 2016

Ahoj Všem!
Dnes mám pro Vás první cestovatelský článek z Číny, kde jsme strávili skoro tři týdny. Navštívili jsme Peking, Xian, Šanghaj a Hong Kong. Mezi jednotlivými místy jsme se přesouvali letecky. Chtěli jsme ušetřit zejména čas, protože vzdálenosti mezi jednotlivými městy jsou obrovské.

Čína je nádherná země s bohatou historií. Lidé jsou milí, usměvaví a pokaždé Vás překvapí něco nového. Já jsem se na pár dní stala celebritou ,-) Pořád se se mnou chtěl někdo fotit. Když jsme vycházeli z hotelu do ulic, koukali na nás jak na zjevení :D Nicméně Peking nelze srovnávat např. s moderními městy jako je Šanghaj nebo Hong Kong. Peking má opravdu bohatou historii a je tu spoustu nádherných míst, které opravdu stojí za to navštívit.
Musíte vědět, kam chcete jet, co chcete vidět a na jak dlouho?! Já si vždy před cestou, sestavuji časový plán a rozvrh včetně map.

Co všechno  si potřebujete před cestou vyřídit a jaké to je, se do této země vydat na vlastní pěst? Je třeba se něčeho obávat?

POŽÁDEJTE O VÍZUM
Do Činy budete potřebovat vízum, které je platné 3 měsíce od jeho vystavení. Optimální doba pro vyřízení víza je zhruba 1,5 měsíce. My jsme odlétali 10. května a vízum jsme měli vyřízené na konci března. Vízum si vyřídíte na Velvyslanectví Čínské lidové republiky. Rozhodně si přivstaňte a přijďte na velvyslanectví min. hoďku před otevírací dobou. Já jsem přišla hodinku před otevíračkou a už jsem byla pátá. Vyhnete se frontě a otravnému čekání. Nezapomeňte přinést všechny doklady a formuláře, které k vyřízení víza požadují.
Co k vyřízení potřebujete?
Vyplněný formulář žádosti o vízum s barevnou pasovou fotkou
Pas a kopii pasu
Potvrzení o zaměstnání a potvrzení o schválení dovolené na daný termín
Výpis z účtu s minimálním zůstatkem 100 USD na den pobytu
Vytisknuté rezervace na jednotlivá ubytování
Vytisknuté letenky
Cestovní pojištění
Detailní itinerář cesty
Po podání žádosti vízum zaplatíte a pak si ho vyzvednete v úředních hodinách. Všechny dokumenty si opravdu zkontrolujte, jinak by Vám vízum nemuseli vystavit.
Do Hong Kongu víza nepotřebujete. Nezapomeňte, že pokud byste se vraceli z HK zpět do Číny, musíte mít min. 2 vstupé vízum.

ITINERÁŘ CESTY
Rozplánujte si itinerář cesty. Nemusí být extra detailní. Zhruba rozepište místa, která chcete během pobytu navštívit. Pokud budete přelétat mezi jednotlivými městy, budete muset přiložit rovněž letenky a potvrzené ubytování např. z booking.com.

OČKOVÁNÍ
Do Číny žádné speciální očkování nepotřebujete. Bude Vám stačit žloutenka. 
P5120385u
HOTOVOST! Jednoduše CASH IS KING!
Směňte si v ČR dostatečnou hotovost např. na dolary (ty jsme si měnili my, samozřejmě můžete mít i eura). Při příletu do Číny si peníze směníte na juany. Je lepší je směnit zde, protože ve městech nejsou obvykle směnárny a v bance byste zbytečně čekali. Nezapomeňte, že při odletu musíte peníze směnit zpět, protože by se neměli vyvážet.
Většina obchodů preferuje cash! Na hotelích můžete platit kartou (platila jsem všechny hotely a bez problému). 
P5120769
KDY A CO NAVŠTÍVIT?
Na internetu se setkáte s různými názory, kdy tuto zemi navštívit. My jsme vycestovali v květnu a musím říct, že počasí bylo velmi příjemné. Nebylo zas takové vedro a turistů nebylo zas tolik. Naopak v Hong Kongu jsme se trochu zpotili, tam bylo vážně dusno. Klima v HK je odlišné.

Pro první návštěvu Číny, bych Vám doporučila absolvovat „moje“ základní „zetko“, které tvoří Peking, Xi´an, Šanghaj a Hong Kong. Pokaždé Vás překvapí něco nového, ať už jsou to místní památky, atrakce nebo počasí. 
P5120641u

REZERVUJTE SI UBYTOVÁNÍ
Ubytování jednoduše seženete na booking.comLepší rezervovat předem, kvůli lepší ceně. Rezervace jde většinou zrušit den před příjezdem. Záleží na podmínkách hotelu. Neplatili jsme žádnou kauci předem. Hotel jsem platila na místě platební kartou.
Příklad ubytování?
V Šanghaji jsme bydleli v hotelu Shanghai Fish Inn East Nanjing Road. Opravdu krásný, útulný, moderní hotel cca 200 m od metra na East Nanjing Road. Hotel byl čistý, personál milý a hlavně uměl anglicky. 
P5161900u

LIDÉ, FRONTY, DAVY?
Tento bod bych moc nehrotila. Někde jsem četla, jak je v Číně spoustu lidí, jak jsou všude fronty apod… Jak to vlastně je? Ano, lidí tam je spoustu, ale nikdy se nám nestalo, že bychom čekali obrovskou frontu např. na vstupenky. Fronty se tvořily spíše při vstupu do památek, kde procházíte kontrolou přes stráž. To musíte být trochu psychicky naladěni, ale není to nic hrozného. Většina lidí se usmívá a nikdo se nestresuje. Stejně tak jako tak, se tam dostanete. 
Kde nás překvapila největší fronta?
Na Velkou čínskou zeď, která byla dlouhá asi 300 m a ve výsledku jsme čekali asi jen půl hoďky. Největší frontu jsme si vystáli také v HK, když jsme se vydali lanovkou na ostrov Lantau.
Situace v metru?
Budete se divit, ale my jsme si i několikrát sedli! Je to asi jako v Praze. Ve špičce jede spoustu lidí domu a mimo špičku se i posadíte ,-)
P5130816u

DOPRAVA
Jak jsme se v Pekingu a ostatních místech pohybovali? Nejvíce jsme používali metro. Jízdenka vycházela už na 3 juany (9 Kč). Při vstupu do metra se připravte, že budete muset projít kontrolou. Pokud máte batůžek, tak Vám ho projedou rentgenem. Mně takhle zabavili deodorant!
Lístek na metro si koupíte v automatu na lístky. No stress! Automaty jsou v angličtině. Vždy musíte vědět cílovou stanici, kam pojedete a na ní také musíte vystoupit. Od toho se odvíjí cena za jízdenku. Tzn., že si nemůžete rozmyslet, že vystoupíte jinde. Po vložení peněz Vám jízdenka vypadne, přiložíte jí k turniketu a při výstupu ji do turniketu vložíte zpátky (už se Vám nevrátí).
Ve špičce je metro plné lidí, ale v běžných hodinách si i sednete.

Samozřejmě můžete využívat i autobusy. Připravte se, že musíte mít drobné, které se hází do kasičky před řidičem. Pokud nemáte 2 juany, máte prostě smůlu. Navíc autobusy nejsou v angličtině, takže trošku chaos pro Evropana :D
P5130778u
TAXI
Taxíky v Číně nejsou drahé. Při příletu jsme však měli šok! Začali k nám běhat taxikáři a nabízeli nám odvoz. Cena? Šílená! V přepočtu až 2000 Kč. Už jsem byla zoufalá! Co budeme dělat? Pak jsme vylezli před terminál a v dáli jsem viděla auta taxíků stejné barvy (žlutá tvoří základ). To budou asi ty státní taxíky! A byly! Cena z letiště nás stála 100 juanů, cca 350 Kč, 40 minut cesty. Taxikáři anglicky neumí, tak mějte připravenou mapu a adresu hotelu v čínských znacích. Rukama a nohama si potvrďte, že ví kam jede :D Prostě na pohodu.  
DSC09029

OVZDUŠÍ
Jak je to s ovzduším? Je pravda, že když jsme přiletěli do Pekingu, nemohla jsem tam skoro dýchat. Měla jsem pocit, že se mi na jazyk lepí popel. Večer zapršelo a ovzduší se krásně pročistilo. Kvalita ovzduší se dá sledovat na internetu. Lidé se pak chrání maskami.

TRHY A SMLOUVÁNÍ
Tak jako asi všude… pro turisty vyšší cena, takže smlouvejte! Vždycky se to podaří!
P5213276
KUCHYNĚ
Jídlo je výborné a pestré, nicméně se můžete setkat i s podivným, až zvláštním jídlem. Kuchyně se velmi liší od naší.  Doporučuju vybírat restaurace nebo bistra, kde mají alespoň obrázky. Podle znaků, byste si mohli vybrat něco, co jste vlastně nechtěli. Za večeři můžete zaplatit 50 Kč, ale i 300 Kč. Záleží, kde budete jíst. Servírování pekingské kachny nás nepřekvapilo, protože jsem před cestou zjišťovala, jak se vlastně jí. Dostanete plátečky masa, které namočíte v jejich speciální omáčce, položíte ho na placku, přidáte k němu okurku a jarní cibulku. Zabalíte do tortilly a hodování může začít. Neochutnat ji, by byl hřích. Také musíte ochutnat Shanghai dumplings a Dim Sum v Hong Kongu. Nebojte se Street food! Já jsem ochutnala i malé škorpiony :P
P5110006u

DOMLUVA
Nebudu lhát, ale trošku chaos. To mě ještě moje kolegyně z Dalianu ujišťovala, že to určitě bude dobrý, že po Olympiádě se angličtina stala populární. V Číně neumí nikdo anglicky. Nějaké vyjímky se najdou, ale opravdu málo. Vždy si sebou vezměte mapu (aplikace v mobilu) a vytisklou adresu Vašeho hotelu v čínských znacích. Řidič taxíku, má většinou navigaci (alespoň v mobilu) a cílové místo si s ním vždycky rukama a nohama potvrdíte ,-) V Šanghaji to bylo o něco lepší, ale žádná sláva.

INTERNET A SOCIÁLNÍ SÍTĚ
No, nechci Vás vyděsit, ale většina webových stránek je blokována. Google nefunguje vůbec. Když jsem zkoušela něco najít, používala jsem yahoo. Z českých stránek nám fungovalo idnes.
Facebook, Instagram, Twitter, Youtube? Můžete zapomenout! Vše blokováno! Alespoň si odpočinete. Ono to také není špatný, na chvíli vypnout! A jestli nemůžete bez sociálních sítí chvíli žít, tak radši zůstaňte doma.

Na jednom zahraničním portále jsem se dočetla, že to lze obejít, když si zakoupíte VPNKU. Bohužel s tím nemám zkušenost, protože jsem si to nestihla před odjezdem zprostředkovat.

P5213091u

CO MĚ DOSTALO?
Turecké záchodky. Ano, na většině veřejných míst v Číně, zejména v parcích, najdete turecké záchodky. Někdy voňavé, někdy méně. Voda na umytí rukou byla vždy přítomna. Vždy mějte při ruce papírové kapesníčky. Na těchto veřejných místech, toaletní papír většinou chybí.
Hůlky. Pokud neumíte jíst hůlkami jako já, tak byste měli začít trénovat. ALE, nebojte! Lidé v restauracích jsou milí, a pokud vidí, že se opravdu trápíte, přiběhnou s vidličkou ,-)
Smrkání. Hodně jsem četla, že lidé v Číně nesnáší smrkání apod. Asi bych nad tím mávla rukou. Prvních pět dní jsem bohužel měla rýmu a co jiného mi zbývalo, než se prostě na veřejnosti vysmrkat. Nikdy se na mě nikdo špatně nepodíval. Navíc mladé Číňanky, také používaly papírové kapesníčky. Na co ale nezapomenu, je to jejich věčné chrchlání a plivání. Bléé!
P5151790u


Na jaké články se můžete těšit dál?
TOP aplikace, která Vám usnadní cestování po Číně (aneb jak nezešílet, jako my první den).
Jak cestovat v Číně, aniž byste uměli čínsky?

Pokud budete chtít poradit nebo se na něco zeptat, klidně mi napište! ♥

Dear my English readers, 
please use a google translator for this article. Thank you ♥

You Might Also Like

29 komentářů

  1. Great tips and a very helpful post! kisses

    OdpovědětVymazat
  2. Super článok... (: celkom ma zarazilo, že tam nešiel google a všetky stránky, na ktoré sme zvyknutí...

    Lifestyle & beauty by Daniela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, pokud si člověk nezřídí tu VPNku, na kterou já jsem se vyprdla, tak si neškrtne. Hong Kong fungoval bez problému, ale to už není Čína.

      Vymazat
  3. Krásný článek, zejména informace o vízu jsem ocenila, nikdy jsem se o to nijak zvlášť nezajímala, tak konečně vím, co si za tím představit a kdybych ho potřebovala, tak si na něj vynahradím dostatek času..přiznám se, že mě Čína před kliknutím na tvůj článek nijak zvlášť nelákala, ale během čtení článků a kochání se fotkami jsem změnila názor, ani nevím, jak je to možný :) Musím se tam taky vydat, děkuji za inspiraci. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Ono se to vízum možná zdá hrozně složitý, ale není. Je třeba mít vše hezky připravený a doložit jim to v pořádku. Obvykle do třech dnů od podání je vyřízený.

      Vymazat
  4. Looks like you had a great time. Not sure if I could ever eat a scorpion. Still looks fun!

    OdpovědětVymazat
  5. Úžasný článok! Ja som sa vždy chcela ísť pozrieť do Japonska, neviem, čo by to bolo iné, no stále mám obavy, hlavne z tých znakov :DD To, že ste zvolili leteckú dopravu je podľa mňa najlepšie, ako si už písala - ušetrili ste čas a sama viem, že ja by som napr. vo vlaku alebo v autobuse dlho nevydržala. Ani nie, že nevydržala, ale proste to nemám rada a viac ako 1-2 hodiny sú pre mňa zabijak :)))
    Caroline

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se chtěla podívat do Japonska! Nicméně kamarádka mi řikala, že to tam je strašně drahý, že snad za jablko platili 150 Kč :D Vlak jel myslim kolem 5 hodin (Pek-Šgh), proto jsem vždy volili letadlo :D

      Vymazat
  6. Gorgeous pictures! I haven't visited China yet, but it's on my list.

    xo
    www.carinavardie.com

    OdpovědětVymazat
  7. Lovely pictures. China looks amazing although I've never visited myself!♥
    FloralsAndCoralsx//Our Blog

    OdpovědětVymazat
  8. Your pictures are so amazing, I would love to visit there! I always love to make new blogger friends too, so if you would like to follow each other and stay in touch let me know! x

    adelelydia.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  9. very helpful, as i am going to china next weekend.
    http://www.ootdchannel.com/

    OdpovědětVymazat
  10. Super výlet! Čína není zrovna moje vysněná země ale neříkám že bych nechtěla. Určitě to musel být zážitek. Docela mě dostal seznam věcí nutných pro vízum, no, Čína má holt jiný režim :-) Pěkný článek, určitě se někomu může i hodit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, zážitek to byl. Rozhodli jsme se celkem spontánně. Možná na nás hodně zapůsobilo muzeum v New Yorku, kde nás Čína hodně uchvátila :)

      Vymazat
  11. Thank you dear for this photo reportage you are very nice !!!

    OdpovědětVymazat
  12. Very nice tips! :)

    Federica Di Nardo
    http://federicadinardo.com/

    OdpovědětVymazat
  13. VeĽmi užitočný článok. Krásne fotky, určite si si to tam užila :).

    NINAVE

    OdpovědětVymazat
  14. so amazing photos :)
    http://www.youtube.com/c/MissLovelyAttitude
    http://lovelyattitude.com

    OdpovědětVymazat
  15. Sweet post, dear! Loved the photos!
    You've gained a new follower! I'll be waiting for you on my blog :D
    Have a wondeful day!

    Love, Marie Roget | Marie Roget Shop

    OdpovědětVymazat
  16. Krásný a velmi užitečný článek! Až jednou (doufám že jednou :D) vyrazím do Číny, určitě se sem vrátím. Tak hlavně bloguj a nikdy blog nemaž jo!! :D
    BLOND SITE

    OdpovědětVymazat
  17. I was living in China and loved this country! Beautiful photos, I miss it so much!

    http://violettedaily.com

    OdpovědětVymazat
  18. Skvělý článek, úplně jsem se do něj začetla :) těším se na další článek z Číny :)

    eLblog

    OdpovědětVymazat
  19. Ahhh such a nice post, really love it! Thanks for sharing! :)


    https://beybiapril.wordpress.com/

    OdpovědětVymazat
  20. Já znám Peking z modelingových zvětsí, na základě kterých jsem odmítla dvouměsíční pobyt v této metropoli. Prý je všude smog a lidé se choají k modelkám příšerně. HK zní více zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!