New York

New York
Travel tips

neděle, února 07, 2016

P1245050u
New York! Sen, který si chce splnit spoustu z nás! Mě se to povedlo minulý rok v květnu a rovněž přemýšlím, zda se tam letos vrátím nebo ne. 
Letenky se v dnešní době dají koupit "za pár korun". Hovořím spíše ve srovnání s minulostí, kdy se do New Yorku lítalo ještě za dvacet tisíc. Já jsem za ní dala asi 12 tisíc korun (letěla jsem z Prahy, 2 hodinový přestup v Bruselu).
Tento článek berte jako základ pro ty z Vás, kteří se do New Yorku chystají poprvé. Bude obsahovat základní informace, tipy před cestou atd. 
Jak jistě víte, New York má pět hlavních částí (The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens, Staten Island). My jsme byli ubytovaní přímo v srdci Manhattanu a byla to paráda! Tip na ubytování jsem dostala od své kamarádky z práce. Bydleli jsme ve vile jedné Češky, která se provdala za Američana a pronajímá pokoj, ale jen na doporučení od známých (samozřejmě "za pár" ve srovnání s hotelem).  Je to neuvěřitelné, ale 3 bloky od nás měla byt Madonna :) Levné ubytování asi není snadné najít, my měli štěstí. Moje kamarádka mi vyprávěla, jak spali v jednom hostelu, kde zdi byly "papírové"  a všude byly nápisy pozor šváby. Áááá, to bych asi nedala!
P1245030u
Kdy vyrazit?
To je asi těžká otázka, ale já když jsem se rozhodovala, že New York navštívím, bylo mi jasné, že to nebude v létě! Pro New York jsou typická hodně teplá léta a kdo by se chtěl potit ve městě, mezi budovami. Já bych řekla, že ideální měsíc pro návštěvu je květen-červen nebo na podzim. Já bych hrozně ráda chtěla vidět vánoční New York, ale když jsem se bavila s Martou, říkala, že rostou nejen ceny hotelů, ale i služeb, jídla atd. Každopádně je na Vás, kdy vyrazíte! Stačí vytipovat levnou letenku, zarezervovat si místo v diáři a vyrazit :)

Doprava, letiště a ubytování
Jak už jsem zmínila, cena letenek do New Yorku je celkem přijatelná. Konkurence leteckých společností je opravdu velká, tudíž záleží na Vás, jaký komfort si zvolíte. Pokud se nepletu, tak minulý rok, začala společnost Delta Airlines opět létat z Prahy, přímo do New Yorku. Já jsem dala za letenku okolo 12 tisíc korun, což si myslím, že je celkem solidní cena z Prahy. 
Letěli jsme na letiště JFK. Doprava z letiště do centra Manhattanu je snadná. Po vyzvednutí zavazadla se vydáte směrem k Air Tran, do kterého nastoupíte. Všude je všechno dobře popsané. Jízdné se platí, až když vystoupíte ve výši 5 USD. My jsme  vystoupili na Jamaica Station a pak jsme přesedli na metro. Zde si zakoupíte vybraný lístek na metro. My jsme koupili AirTran spolu s Metro Card a pak jsme si na ní dobili 7 denní kupón. Když si kartičku Metro Card koupíte, můžete si na ní dobít nejen vybraný kupón, ale i peníze. Pak jednoduše projdete turniketem. Když si nabijete na Metro Card peníze a nekoupíte si např. 7 denní kupón, jednoduše se Vám peníze odečtou, když projdete turniketem. Samozřejmě s Metro Card je cena jednoho jízdného levnější, než je jeden single one way ticket. Mě osobně se v NY nelíbily turnikety. Byly dost úzké a měla jsem problém projít s kufrem. Do centra Manhattanu jsme dorazili za necelou hoďku. 
Můžete využít i taxík, který má pevnou taxu 52 USD. My jsme zbytečně nechtěli utrácet, proto jsme využili AirTran. 

Hotely a ubytování v New Yorku bohužel nepatří k těm nejlevnějším. New York je jedno z nejdražších měst na světě. Ubytování si můžete vybrat a s předstihem rezervovat na Booking.com nebo se poptat u známých. Třeba natrefíte na takové štěstí, jako jsem měla právě já :)
P1245041u
Cestování po New Yorku
Po New Yorku můžete cestovat několika způsoby. Nejběžnější je asi metro. Můžete také využít autobusy, taxi nebo kolo. Taxi se Vám určitě prodraží, nejde úplně o levnou dopravu. Funguje to trochu jako ve filmech. Tam však na ně často pískali. Stačilo mávnout nebo ukázat rukou a taxík zastavil. 
Určitě je dobré si půjčit i kolo. My jsme si ho půjčili a jezdili jsme půl dne v Central Parku. Je opravdu obrovský. My jsme si ho půjčili zrovna v den, kdy se konal běh proti aids. Některé trasy byly uzavřené, ale více méně se nám ho podařilo objet :)
Na metro rozhodně doporučuji si koupit neomezený týdenní lístek, který platí nejen na metro, ale i na běžné busy. Nezáleží na tom, jestli tam budete třeba jen 4 dny. My tam byli 10 dní a prohloupili jsme, že jsme si i jen na ty 3 dni, ten týdenní lístek nekoupili. Projeli jsme totiž víc peněz. Pokud si dobře pamatuji, tak ten týdenní lístek nás stál 30 USD. Cena jednoho lístku vycházela na necelé 3 USD a platný byl 2 hoďky. Na ceny jízdného se můžete podívat zde.
Aby jste nebloudili metrem, rozhodně doporučuji si stáhnout mapu metra a busů do mobilu. Nejlépe uděláte, když si stáhnete některou z NY aplikací do mobilu. V aplikaci si navíc můžete plánovat trasy, jak nejrychleji a kam se dostanete. 
Pěší pohyb po městě je také naprosto v pohodě. Určitě se tam neztratíte. Od dolního Manhattanu směrem nahoru k Harlemu, jsou ulice příčně číslované a na ně navazují kolmé Avenues, které jsou rovněž označené čísly. Pamatuji, jak jsme se vydali ze 42 street (to bylo od Grand Central), až k nějaké 66 st. To Vám povím, že to byla pořádná štreka :D
Rozhodně se nehoňte a berte všechno s chladnou hlavou! Nás první dva dny bolely tak nohy, že jsme si brali Ibalgin.
P1245046u
New York Pass
V New Yorku je rozhodně co vidět! Je tu spoustu atrakcí. Můžete navštívit muzea, divadla nebo se projet na lodi kolem Manhattanu. Opravdu doporučuji! Můžete se kochat mrakodrapy... u tohoto pozor, dostala jsem radu, nekoukat jen do výšek, ale i kolem sebe! Na lidi, co dělají, kam spěchají, jak se tváří atd. 
Pokud toho chcete vidět co nejvíc, rozhodně doporučuji si koupit New York Pass. Opravdu neprohloupíte, protože všechny ty atrakce jsou strašně drahé. Jen Top of The Rock stál asi 40 USD. V této kartičce máte zahrnuty téměř všechny atrakce. My jsme byli v NY 10 dní. Já jsem neváhala a pořídila jsem NY Pass na 7 dní. Vyšel asi 5 tisíc korun na osobu a jsem opravdu ráda, že jsem ho koupila. Pokud se rozhodnete ke koupi, tak kupujte on-line před cestou! Mají často slevy a na místě ho tak výhodně nekoupíte. Po koupi Vám přijde potvrzení na e-mail, které si vytisknete a jednoduše si vyberete místo, kde si svůj NY Pass (kartičku a la credit card + knížku s atrakcemi) vyzvednete. Nekupujte si ho s Hop On/Off busem. To je dle mého názoru zbytečné. 
Kartička se aktivuje při prvním použití. Má zabudovaný čip a pamatuje si, které atrakce jste už navštívili. Platnost bude závist na verzi, kterou si zakoupíte (1, 3, 5, 7, 10 dní). Mějte na paměti, že "den" znamená kalendářní den, nikoliv 24 hodin. Každou atrakci můžete s jedním Passem navštívit pouze jednou. Jakmile platnost skončí, skončí platnost i karty. Můžete si ji nechat na památku. 
Co je nejvíc super a další výhoda NY Passu, že u většiny atrakcí máte prioritní vstup tzv. Fast Track. Nemusíte nikde čekat dlouhé fronty. Pokud si svůj lístek musíte vyzvednout, kasy jsou rozdělené na NY Pass a normální prodej. Rovněž si lístek vyzvednete a jdete. Úspora peněz byla opravdu obrovská. Rovněž můžete využít i speciální slevy, které NY Pass nabízí ve vybraných restauracích nebo obchodech. Platí jednoduché pravidlo: Čím víc toho navštívíte, tím víc ušetříte ,-)
Nezapomeňte si stáhnout NY Pass aplikaci do mobilu. Můžete si označit, která místa navštívíte a důležité informace budete mít po ruce. Určitě si spočítejte, co všechno chcete navštívit a poté to porovnejte s cenou New York Passu ,-)
P1245034u
P1245036u
Jídlo a pití
Fast foody jsou v NY na každém rohu. Ať už je to McDonald´s, KFC nebo Burger King. Já jsem to strašně řešila! Bože, kde budu jíst? Potřebuju zdravé jídlo! V NY existuje centrála poboček, kde v rámci snídaně, oběda i večeře si můžete vybrat na váhu z připraveného bufetu. Většinou jsme za porci platili 8 USD. Já jsem tak měla šanci, si ráno vybrat krásně připravené a nakrájené ovoce, vajíčka, čerstvé pečivo atd. 
Jídlo i restaurace jsou v NY celkem dost drahé, nicméně naleznete tu kuchyně z celého světa. Velmi oblíbené je i občerstvení na ulici. Můžete si koupit hotdog, pizzu, gyros nebo falafel. Všechno to tak krásně vonělo! Ze sladkého se nedaly přehlédnout donuty, muffiny a palačinky. Donut vycházel asi na 3 USD. Ranní kávu jsem si vyzvedávala ve Starbucks a zařadila se do ranního davu Američanů, kteří nevyjdou do ulic bez kelímku kávy, když se řítí do práce.
Co mě hodně překvapilo, byli pouliční prodejci ovoce a zeleniny. Banány, pomeranče, mango, třešně... se dalo u nich koupit za zlomek ceny. Mango za dvacku? No proč ne, že? ,-)
Rovněž v China Town se daly některé obchody přirovnat naším cenám. Jídlo tam bylo o hodně levnější, než na Manhattanu.
P1245039u
Big Apple! Město, které opravdu nikdy nespí! Vychutnáte si ať už romantickou procházku Central Parkem, nebo muzikál na Broadwayi. Já jsem náš trip plánovala v předstihu s rozvržením každého dne, abychom neztráceli zbytečně čas, třeba lovením daného místa v mapě.
Rozhodně stojí za to, navštívit Empire State Building, Top of the Rock, Sochu Svobody, Wall Street, Památník 11. září, Brooklyn Bridge, Central Park, China Town, Flatiron Building, Times Square, 5th Avenue, Battery Park a spoustu dalšího. Na to se postupně podíváme v dalších článcích ,-) Za těch 10 dní jsme toho stihli vidět opravdu hodně! Jen co mě mrzí, že jsme nestihli lanovku na Roosvelt Island,  která je platná na metro card. Poradila nám to Marta, ale my jsme druhý den už odjížděli. Tak příště! 
P1245052u
Byli jste někdy v New Yorku nebo se chystáte? Co se Vám nejvíc líbilo?

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Já se tam zatím nechystám, ale až se tam jednou budu chystat, tak si tvůj článek pořádně nastuduju, takové tipy na jedné stránce to se jen tak nevidí a navíc se to bude hodit! :) A doufám, že do té doby ještě ty letenky třeba o trošku zlevní a nejlépe ještě bez přestupu :D Ale to už chci asi moc :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ach jaj, ja som bola v New yourku asi pred 7 rokmy??? Boze bolo to tak davno, bolo to strasne rychle, ale super, bývali sme uplne v centre a v super hoteli. Ale vsetko to vybavolal známy mojej sestry, ktorý bol rodený american a vlastne sme tam boli celkom dve rodinky...ale no, bola to pecka, este by som sa tam niekedy chcela vratit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělé tipy! :)) Jen doufám, že je jednou budu moct využít :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. Tipy jsou moc super! Já se do NY chtěla podívat letos tak uvidím, zda mi to vyjde:)
    FASSHION MIND

    OdpovědětVymazat
  5. Your pictures are so cool, and your blog is very bright lighted hich is great!

    My new post is on the blog so it would be nice if you could check it out! :)
    http://missbabybluelove.blogspot.rs/

    OdpovědětVymazat
  6. Tak do NYC by som chcela určite zavítať, škoda, že je to tak ďaleko. :(
    http://rebelliouslily.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  7. Skvelé tipy a krásne si to nafotila! Ja si ani neviem predstaviť, že si splním takýto sen. Ale to isté som si hovorila aj o Londýne a v septembri sa mi to podarilo a teraz v marci idem zase do Severného Írska, takže treba len snívať! :) Tvoj článok ukladám do záložiek, keby náhodou! ;)

    OdpovědětVymazat
  8. It's been over ten year now that I haven't been to NY!!!

    so stunning and chic!!!!

    just came across your blog <3
    enjoy your weekend!
    Vicky // The Golden Bun

    OdpovědětVymazat

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!