London

London is always a good idea!
My Top 10 & quick guide

neděle, ledna 10, 2016

PB222976u
For English scroll down

Dnes máme druhou neděli v novém roce a já jsem se rozhodla, že se budu snažit, vydat každou neděli článek z mého cestovatelského života. Dnes začnu Londýnem. Ani nevím, proč jsem se rozhodla právě pro něj. Snad jen, že to byl náš poslední trip v minulém roce.

Londýn je velmi krásné město, plné kultury, krásných parků, módy a zábavy. My jsme Londýn navštívili v říjnu 2015. K návštěvě Londýna můžete využít několik nízko nákladových, leteckých společností. Konkurence je veliká, nicméně my jsme využili leteckou společnost Ryanair a letěli jsme na letiště Standsted. Zpáteční letenka vyšla asi na 1200 Kč (kupovala jsem ji cca 1 měsíc předem). Jako dopravu z letiště jsme využili společnost EasyBus. Hned s nákupem letenky jsem rezervovala a zakoupila dvě zpáteční jízdenky asi za 16 liber. Samozřejmě můžete využít i vlak.  

Když už máte letenky, tak další otázkou je ubytování. Zajistit si ubytování není tak snadné, protože Londýn je opravdu drahý, co se týče ubytování. Na doporučení kamaráda jsme využili malý penzion Inn London, kde nás jedna noc vyšla asi na 20 liber. Měli jsme samostatný uzamykatelný pokoj. Pokoj byl čistý, peřinky voňavé. Penzion byl velice zajímavě zařízený (něco jako Old School London), ostatně to můžete vidět na fotografiích zde. V penzionu byly dvě koupelny a kuchyňka, kde byla možnost nejen si něco uvařit, ale třeba i s někým poklábosit. Penzion měl i wifi. Byli jsme tu ubytováni 5 nocí a do centra to trvalo asi 20 minut (2 pásmo, Kensal Green). Byli jsme spokojeni. Většinou jsme se vraceli až večer a na přespání nám to bohatě stačilo.

Nejrychlejším způsobem, jak se v Londýně pohybovat je určitě metro. Má spoustu tras a určitě je dobré si stáhnout do mobilu mapu metra. Já se musím přiznat, že jsem se tu orientovala hůř, než v New Yorku. Metro je dost drahé a jak už asi každý ví, je dobré si pořídit Oyster kartu. Já jsem si ji půjčila od kamarádek, ale stojí 5 liber a pak ji můžete vrátit. Můžete si ji dobít podle potřeby nebo si můžete koupit týdenní jízdenku. Záleží, jak si spočítáte, co Vás vyjde levněji. My jsme v Londýně strávili 6 dní, takže jsme si koupili týdenní jízdenku asi za 30 liber. Důležité je, že Londýn má městská pásma jako např. Praha. Koukněte se proto, kam budete jezdit nejvíce. My jsme se nejvíc pohybovali v prvním a druhém pásmu. Vstup do metra funguje na turnikety, tudíž si vždy musíte pípnout svoji kartu, abyste se dostali do metra a zároveň, když z něj vycházíte. Ani jednou se nám nestalo, že by se turniket zasekl (což v NY se nám stalo asi 3x).
PA141719u
Pokud máte zájem navštívit památky jako jsou Big Ben, London Eye… atd. můžete si zakoupit London Pass, protože normální vstupné jsou dost drahé. Vzhledem k tomu, že my jsme přímé vstupy neplánovali, tak jsme si ji nepořídili. Navíc muzea jsou v Londýně zdarma. Do NY jsem ji pořizovala na 7 dní, a to byla neskutečná bomba! Nejen, že ušetříte spoustu peněz na vstupech, spoustu toho uvidíte, ale můžete přes ní využít i spoustu slev ve vybraných obchodech.   

A jak si takovou dovču naplánovat? Londýn rozhodně není malé městečko. Je obrovský nejen do velikosti (má asi 9 zón), ale máte i možnost, vidět spoustu věcí! Já jsem naplánovala trasu na každý den, abychom zbytečně neztráceli čas. O naší trase se brzy dozvíte.
PA141723u
V poslední řadě bych dodala: Nestresujte se! Nemůžete vidět úplně všechno za pár dní. Není nic horšího, než se na dovolené stresovat, že něco neuvidíte, nebo se si něco nekoupíte?! Proč to píšu? Protože jsme něco podobného prožívali první dny v New Yorku. Taky jsme tam zhubli 2 kg, protože jsme pořád chodili :)

A jaké jsou tedy mé TOP 10?
1. Big Ben
Už když jsem koupila letenky, manžel začal vykřikovat, hurá, uvidím Big Ben. Pro nás  je to hlavní symbol Londýna. Pokud Londýn navštívíte, Big Ben nesmíte minout! Udělalejte si třeba „selfíčko“, když udeří dvanáctá hodina ,-) Tyto obří hodiny jsou k nepřehlédnutí.
DSC07519

2. Buckinghamský Palác
Nádherná, ikonická budova! Byl by to trip do Londýna, aniž byste nenavštívili Buckinghamský Palác? Můžete se pokochat i výměnou stráží. Každé poledne v půl 12 se mění stráž a odchází zpět do kasáren. Je to velice populární atrakce pro turisty a vždy je tu strašně lidí. Nicméně pro ně je to prostě jejich práce. Krásnou fotografii celého paláce si můžete pořídit z Mall.
DSC07380

3. Camden Town
Naprosto TOP! Toto místo určitě navštivte. Dá se říct, že se jedná o pouliční trh a domov, zemřelé Amy Winehouse, které tu byla postavena i socha. Projít celé toto místo byl neskutečný zážitek. Z několika koutů na Vás budu vyčnívat nápisy „Punk´s not dead“! Naleznete zde spoustu stylových obchodů, sekáčů, vintage obchodů a stánků. Prodejci zaplavují ulice svými výrobky za bez konkurenční ceny. Já jsem zde nakoupila nějaké ty suvenýry. Potkáte pouliční umělce, pobavíte se a ochutnáte skvělé jídlo. Najdete tu kuchyně, řekla bych snad z celého světa.  Jen když se budete procházet, prodejci toho skvělého jídla, Vám budou s úsměvem podávat ochutnávky a Vy se najíte skoro jen jimi :D Jako víc cool místo jsem neviděla. Určitě stojí za to navštívit CyberDog. Neměli byste ho přehlédnout, protože ho zdobí obrovské sochy dvou robotů. Pokud se do Londýna vrátím, tak určitě kvůli Camden Town!
PA101285

4. Londýnské oko
     Nachází se na břehu řeky Temže, a pokud se rozhodnete na něj jít, budete mít přenádherný výhled na celé město.  Pokud ne, tak stejně budete mít krásný výhled na Westminster Bridge a Big Ben.
DSC07446

5. Notting Hill & Romantické procházky místními ulicemi 
   Jak jinak zachytit kouzlo Londýna, než tak, že se budete procházet ulicemi a kochat se všemi těmi skrytými poklady. Londýn má určitě co nabídnout! Rozhodně nesmíte vynechat Notting Hill a obdivovat kouzlo všech, těch barevných domečků. Také nezapomeňte navštívit slavné číslo 280! Dům, kde se natáčel slavný film Notting Hill. Navštívili jsme také obchod Jamieho Olivera.
PA101419

6. Tower Bridge
Tower Bridge je velice působivá stavba a upoutá okamžitě Vaši pozornost!

PA090939

7. Nákupy
Pokud máte ještě energii, nesmíte si nechat uniknout nějaké ty nákupy. Londýn má určitě co nabídnout.  Nebudu zde popisovat porovnání cen např. s New Yorkem, ale v Londýně najdete spoustu značek, které v ČR nejsou a tak máte možnost si koupit něco, po čem Vaše srdce touží. Já jsem byla naprosto unešená, když jsem strávila svoji půlhodinku v obchodě Cath Kidson! Určitě nesmíte minout Oxford Street a pokochat se nádhernými kousky (pro mě cenově nedostupnými) v obchodě Harrods. O celých nákupech budu psát ještě článek!
PA080221

8. Muzea
Londýn nabízí několik světově nejlepších muzeí. Jestli máte rádi kulturu a muzea, návštěvu Londýna byste neměli vynechat, protože většina muzeí je tu zdarma.
PA111579

9. Hyde Park
   Je to takový „Central Park“ Londýna. Obrovský, zelený prostor nejen pro místní, ale i pro turisty. Můžete tu lenošit a nasávat sluníčka (pokud budete mít štěstí a nebude pršet).
PA080248

10. „Londýnská červená“
No jasně, že. Vidět DoubleDecker a typické, červené telefonní budky.
DSC07431


Tak tohle je mých 10 důvodů, proč určitě stojí za to navštívit Londýn! Co byste do listu přidali vy? Jakou máte s Londýnem zkušenost Vy?


**EN**
London is a very beautiful city, full of culture, beautiful parks, fashion and entertainment. We visited London on October 2015. I booked a fly ticket one month ago and we take an advantage to fly with RyanAir. We flew to Stansted Airport. The transport from the airport was easy as I booked return ticket with EasyBus. It takes 1 hour to the city centre (Old Station). You can also use the train.
If you purchase your fly ticket a next question is about accommodation. It is not so easy because London is really expensive. On the recommendation of my friend we used a small penzion Inn London. We paid about 20 liber per night. The room was clean and blankes smelled sweet. There were two bathrooms and kitchen. It was possible to use wifi. We stayed here 5 nights and it took 20 minutes to the city centre (Kensal Green station, 2 zone).
The best way to move in London is definitely by metro. I really recommended to you to download a map of tube for your mobile phone (there are so many applications). It is very useful! My orientation was worse than in New York. Metro is quite expensive and maybe as you know it is really good idea to purchase Oyster Card. You will pay 5 liber for it. You can take your money back. We purchased 7-days ticket for our Oyster because we spent 6 days in London and it was cheaper for us. 

If you are interested to visit sights such as a Big Ben, The London Eye... etc you can try to buy a London Pass. You will save your money because normally an entrance is quite expensive. I took this advantage when we went to New York. I bought it for 7 days and it was really perfect! You will save money, you will see so many beautiful places and also it can be used for many discounts in selected shops. 

And how you can plan your trip? London is not a small city. It has nine city zones and you will get a change to see so many beautiful places. I planned a trip for each day because I didn´t want to waste our time. I will share our plan later on.
And finally! Don´t stress! You won´t be able to see every bit of London. Take your time to enjoy every single moment! There is nothing worse than being stress on your holidays. Why I am writing this? Because we had similar experience from New York in our first days here! It was amazing, we want to see everything. 


My TOP 10 Attractions
1. Big Ben
When I bought a fly ticket my husband was to excited to see Big Ben. You can not visit London and miss out major symbol of London. The giant clock is necessity!

2. Buckingham Palace
The most iconic building in London. It would not be a trip to London without visiting Buckingham Palace. The best way to visit the palace is at 11:30 am when Changhing of the Guard takes place. It is very popular event for tourists to see. You should expect large crownds. If you want to take nice photo of the palace you should take it from the Mall. 

3. Camden Town
Absolutely TOP! Be sure to visit this place! It´s like a hudge street market and home of Amy Winehouse. Her statues was built here. "Punk´s not dead". These inscriptions are everywhere. You will find a lot of stylish shops, vintage shops, second hands and stands. The sellers offer their product with incredible prices. You can also meet a street artists, have a fun and taste tasty food. When you will walk though all stands the sellers will give you small piece of food for tasting. It was really cool place I have ever seen! Definitely you don´t miss CyberDog. You will see a giant statues of robots.

 4. The London Eye
It is located on the banks of the river Thames. You will have a beautiful view of the city.

5. Notting Hill and romantic walkings in London streets
How else to catch a magic of the London than by walking the streets and enjoy all these hidden treasures. Definitely you should go to visit Nothing Hill to see all of these beautiful colored houses. Don´t forget to visit famous number 280. The house where the famous movie Notting Hill was filmed. We also visited Jamie Oliver shop.
6. Tower Bridge
Tower Bridge is a very impresive monument and be sure that immediately draws your attention!

7. Shopping
If you still have energy you should go for a shopping. I don´t want to compare a prices with New York but you will find a lot of brands that are not in Czech. I was tottaly out of my mind when I visited Cath Kidson store. Don´t miss the Oxford Street and Harrods Store to see beautiful pieces of clothes. 

8. The museums
London has some of the world´s best museums. If you are a culture and museums lover you should visit London because most of these museums are for free. 

9. Hyde Park
It´s like a Central Park. Large open space of green is not only for local but also for a tourists. You can have a picknick here to soak in the sunshine (if you are lucky person, but we were ,-).

10. London Red
Oh, yeah! To see Double Decker and typical red telephone booth. 

So there are my Top 10 reasons why to visit Lodon!  What would you add to the list? What are your experiences in London?


You Might Also Like

23 komentářů

  1. Skvelý článok! Londýn je naozaj nádherné mesto a vybrala si skvelé miesta! :)

    31shadesofaubergine

    OdpovědětVymazat
  2. I'm glad you had a wonderful time in London, such a beautiful city with so much to do! I really enjoyed my visit last fall too, it's a nice time of year to visit since it's not too busy :)

    http://www.mintnotion.com

    OdpovědětVymazat
  3. Už když jsme se ve škole o Londýně učili a učitelka nám ukázala svoje fotky, byla jsem nadšená. S přítelem už plánujeme náš výlet, rozhodně chceme vidět střídání stráží a všechny ty známé památky. :) Naštěstí s ubytováním nemusíme mít tolik starostí, bydlí tam totiž kamarádky známá a nabídne nám nocleh. Protože co jsme koukali, ubytování tam fakt stojí docela ranec.
    Pěkný článek! Těším se na další takový. :)
    Michelle B :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprostý souhlas a závidím, že tam někoho máš! Chtěla bych mít příbuzné po celé planetě, abych nemusela řešit ubytování :D

      Vymazat
  4. I've never been to London, but I'd love to visit someday! Your roundup of spots is perfect :)
    xo Kiki
    http://colormekiki.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Wow, že fotografie sú tak krásne, váš čas v Londýne, musí byť veľmi krásny!
    XX
    http://www.missydress.com.au

    OdpovědětVymazat
  6. super článok, dúfam, že sa tam niekedy dostanem :) túžiť vidieť Londýn :)
    Drew's Beauty

    OdpovědětVymazat
  7. Such a great guide. I love London.

    XoXo from Berlin
    Valentina | DAILY SUIT

    OdpovědětVymazat
  8. Woooow great guide dear!! I loveee london!!

    http://www.lookandchic.com/

    OdpovědětVymazat
  9. I love love love London. It definitely is one of my favourite places to visit :)

    The Blonde B

    OdpovědětVymazat
  10. great guide for an amazing city <3
    xoxo<3
    vale
    www.fashionneed09.com

    OdpovědětVymazat
  11. Jééé my teď bereme Londýn ve škole. Taky bych se tam chtěla někdy podívat. Je to jeden z mých snů:-) Krásné fotky:-)
    www.jdeocestu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  12. I love London! I have not been there in years. Your post makes me want to go back. Thanks so much for sharing and for all the great tips.

    Kathy
    http://www.glamsimplified.com

    OdpovědětVymazat
  13. I want to go to London so bad! Thanks for sharing! !!

    OdpovědětVymazat
  14. Ráda bych toto místo navštívila, děkuji za cenné tipy.

    OdpovědětVymazat
  15. Great post dear! Your blog looks amazing!
    xoxo ♥

    ✨ forever-blogm.blogspot.com ✨ -check out my new post ♥

    OdpovědětVymazat
  16. I love LDN! One of my fave cities in the world!

    -Ashley
    Le Stylo Rouge

    OdpovědětVymazat
  17. London is very beautiful! I went there for three weeks!
    xoxo
    http://fashionsecretsofaprettygirl.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  18. It's been a dream of mine to visit London! Loved the post!

    Tanya
    www.StripesNVibes.com
    BlogLovin

    OdpovědětVymazat
  19. I remember that I was on the Wheel to look over the city, London was amazing. I wish have time and $ to visit their again.
    Mary

    OdpovědětVymazat
  20. krásne fotky, ;) ♥

    https://clodyteenmummy.wordpress.com/

    OdpovědětVymazat

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!