Kuba

20 věcí, co byste měli vědět, než poletíte na Kubu!

neděle, ledna 17, 2016

P1174983u
For English scroll down

Kuba, pro mě jedno z nejkrásnějších míst na světě. Je to už dva roky, co jsme se rozhodovali, kam pojedeme na svatební cestu a já jsem věděla, že to bude právě sem. Pokud rádi cestujete, poznáváte nová a zajímavá místa, neměli byste vynechat jeden z nejkrásnějších ostrovů Karibiku. Je to úžasná země. Země plná tance, hudby a nádherných pláží. Umožní Vám vycestovat na pár dní proti času a Vy tak uvidíte ten "starý" svět. Je jen otázkou času, kdy se její kouzlo postupně vytratí a rozpadne se starý režim. My jsme měli možnost na Kubě strávit 14 dní a musím říct, že to byla velice zajímavá zkušenost. 

Dneska jsem se rozhodla, pro Vás sepsat pár bodů, které se Vám před cestou do této kouzelné země, mohou hodit. 
P1174989u
1. Peníze 
Vezměte si sebou hotovost. My jsme si měnili Eura, která jsou vzhledem k nevýhodnosti amerického dolaru lepší. Budete tak mít lepší kurz! Pokud si vezmete americké dolary, budete mít nejen nevýhodný kurz, ale zaplatíte i přirážku 10%. 
Kuba má dvě měny:
CUC - Kubánské peso, tuto měnu používají turisté
CUP - kubánské národní peso, tzv. konvertibilní peso 
Nebudu Vám tu popisovat rozdíly mezi těmito dvěma měnami, protože jsem je sama, doteď nepochopila. Kubánský život není snadný a většina věcí, jim funguje na příděl. Pokud Vám nějaké peníze zůstanou a nebudete si je chtít nechat na památku, proměňte si je zpátky. Nikde jinde není možné peníze směnit zpět.
Ani tu nebudu rozepisovat, jak mi bylo smutno, když mi jeden kubánec řekl, že bere 5 CUC (cca 100 Kč) za měsíc a nechtěli od nás přijmout ani jeden "hloupý" CUC, pro jejich malou holčičku :(

2. Platební karta
Vezměte si raději Visu, ale věřte, že se bez ní spíše obejdete. Lze ji uplatnit spíše v turistických centrech nebo ve větších městech. Některé karty amerických společností, tam špatně fungují. 

3. Kde směnit peníze?
K výměně peněz jsme využili kubánskou národní banku v Havaně. Výměna je vždy na Váš pas. V bance vždy dostanete lepší kurz. Neměňte si peníze na ulici. 

4. Oznamte své bance, že se chystáte na Kubu
Já to dělám vždy, když se chystám do vzdálenější země. Můžete si nechat pojistit i svoji kartu.

5. Vízum
Pokud budete chtít vycestovat na Kubu, budete potřebovat nejen platný cestovní pas, ale i vízum. Uděluje ho kubánský konzulát a myslím, že nás stálo kolem 700 Kč. Vízum Vás opravňuje k pobytu na Kubě po dobu 30 dní. Po příletu budete muset ještě vyplnit imigrační formulář, který si pečlivě uschováte, protože ho budete potřebovat při odletu ze země.  
P1174994u
6. Kopie cestovních dokladů
Vytiskněte si kopii cestovních dokladů, než odletíte. Nikdy nevíte, co se stane. 

7. Cestovní pojištění
Do této vzdálené země vůbec nepřemýšlejte, že byste si cestovní pojištění nepořídili. Zdravotní pojištění je nutností ke vstupu na Kubu. 
8. Očkování
Na Kubu nepotřebujete žádné speciální očkování. 

9. Časové pásmo
Připravte se na časový posun -6 hodin.

10. Letištní poplatek
Neutraťte si všechny peníze! Při odletu ze země je povinné zaplatit letištní poplatek, tzv. odletovou taxu, která je 25 CUC za osobu. Částka se platí přímo na letišti po odbavení zavazadel. 

11. Elektrický proud & Wifi & Mobil
Elektrické napětí je na Kubě 110V. Určitě si nezapomeňte vzít adaptér na americkou zásuvku, jinak si nebudete moct dobít svá zařízení. 
Co se týče wifi a internetu, nečekejte žádné zázraky. V turistických centrech a vybraných hotelech ji chytíte, jinak to není žádný zázrak. 
S mobilním připojením jsem neměla žádný problém. V tu dobu jsem sebou měla dva telefony. Do ČR jsem zásadně nevolala, protože volání je dost drahé. Nicméně s posíláním sms od O2 a T-Mobile nebyl žádný problém.
P1174996u
12. Fotografování místních lidí
Místní lidé jsou na fotografování zvyklí, ale bývá zdvořilé je nejdříve oslovit. Připravte se však, že po Vás budou chtít alespoň 1 "CUCKU". Nelekejte se, když k Vám přiběhnou načančané dámy s výraznou rtěnku na puse, chtějí pouze fotku s Vaším přítelem a pár drobných za to. Kamaráda tato fotka vyšla na 500 Kč. Oni mu ty peníze prostě "nějak" vytrhly a zmizely. 

13. Lidé 
Co jsem se na Kubě naučila? Maňana! No stress! Ach, ano. Kubánci jsou velice pomalí. Mají na všechno spoustu času, jakoby se nechumelilo. Nikam nepospíchají a spoustu z nich sedí na ulici a kouří doutník. Vypadají šťastně, i když toho mají tak málo. 

14. Dárky 
Pokud se rozhodnete na Kubu vycestovat, nezapomeňte na nějaké ty dárečky pro místní. Já jsem sebou brala pera, bonbóny, žvýkačky, mýdlo atd. Možná Vám to přijde až úsměvné, ale věřte, že Vám za takové dárky utrhnou ruce. 
Kubánec se ptá jednoho z kluků: Kolik tě stály ty boty? (Adidas Superstar).
Kluk: No asi 100 CUC 
Kubánec: Na to si nevydělám ani za celý život :( A dáš mi tu voňavku?
Takže asi tak...
15. Jídlo a pití
Kuba má velmi omezený obchod, tudíž nečekejte žádné zázraky. Kubánské jídlo není nejlepší, ale místní lidé se Vás budou snažit pohostit i svými domácími specialitami. Udělají vše, abyste se cítili dobře. U jedné místní rodiny jsme měli možnost ochutnat i krokodýla! Také domácí rýže s fazolkami byla skvělá. Pochutnat si tu můžete na čerstvém ovoci. To je naprostá bomba! Nepijte místní vodu a kupujte pouze balenou. Neváhejte si pořídit domů alespoň jednu lahvinku kubánského rumu. Kvalitní rum se vždy hodí! Nezapomeňte ochutnat piňakoládu!

16. Kdy se na Kubu vydat
No? To je otázka! Od poloviny listopadu do března je chladnější období sucha. Během tohoto období, zemi navštěvují hodně turisté. Počasí je příznivější nejen co se týče teplot, ale i vlhkosti. Od května do července je udávaná sezóna dešťů a od července do listopadu, sezóna hurikánů.
A kdy myslíte, že jsme byli my? Věřte, nevěřte... v září! Měla jsem strach... ano, co když přijde nějaký hurikán nebo tornádo? Ha, ha... nic takového se nestalo. Když zapršelo, déšť byl během 5 minut pryč. V noci jsme zažili pár bouřek, ale jinak nic. Víte co bylo na tom všem nejlepší? Skoro žádní turisté, prázdné pláže, prostě nádhera. Ve Varaderu jsou několika kilometrové pláže a my jsme si je vychutnávali, skoro sami pro sebe :) Ještě vzpomínám na to, jak nám Isis (místní kubánka) povídá: Vy jste blázni, v září na Kubu, taková zima... no jistě, vzduch 40 stupňů a teplota moře 33 :D

17. Casas Particulares
Kuba nabízí několik hotelů, ale Vy máte možnost se ubytovat i v tzv. Casas Particulares. Jde o malé penzionky nebo pokoje místních obyvatel. Někdy bývá součástí i malá "restaurace" s báječnou domácí kuchyní.
18. Restaurace
Kuba má dva typy restaurací. První z nich jsou státní, podporované vládou a druhé jsou provozované místními lidmi. Místní lidé udělají vše, abyste si pochutnali. Nemusíte se vůbec bát, že jídlo nebude čerstvé. Ba naopak! 
19. Doprava
K dopravě můžete využít místní taxi nebo autobusové společnosti, které zajišťují přepravu turistů. Místní autobusy jsou určeny pro místní kubánce a bývají narvané k prasknutí. Dokonce i zde funguje pravidlo, že místní musí vzít člověka, který stojí na dálnici. 

20. Španělština
Naučte se pár základních slov. Sklidíte tak přátelství a obdiv u místních.

P1174985u

Tak co říkáte na Kubu? Já bych jela znovu ♥


**EN**
Cuba is one of the most beautiful places in the world for me. It´s has been two years since we decided to go there for our honeymoon. I exactly knew, it would be right there. If you love to travel and meet new places you should not miss one of the most beautiful islands in the Caribbean. It is an amazing country. Dance, music, beautiful beaches… everything you can see there. Allowing you to travel for a few days back to the past and see the „old“world. We had the opportunity to spend 14 days in Cuba and I must say, it was a very interesting experience.
Today I decided to share with you a few points before you visit Cuba.

1. Money
Take cash with you. We changed the Euro which is better than US Dollar. It will give you the best exchange rate! If you will take US dollars you will have a terrible exchange rate and you have to pay an extra 10% fee every time.
Cuba has two currencies:
CUC - Cuban peso, the currency used by tourists
CUP - Cuban national peso, ie. The convertible peso

I don´t want to describe the differences between these two currencies because I have not understood until now. If you will have some money left and you will not want to keep them as a souvenir, you should exchange them back. It is not possible to change these money back in your country.

2. Credit Card
Take a card with you, if you want. The most prefer is Visa but you can believe that it can be applied only in big tourist centres or larger cities. Some American cards are not accepted. I recommend to  you to take more cash.

3.  Where do change money?
If you want to exchange your money you should go to the bank. We used the Cuban National Bank in Havana. The exchange is always with your passport. The bank always offers better exchange rate! Do not change any money on the street.

4. Tell your bank you are going to Cuba
I do this every time I am leaving to distant countries. You can insure your credit card.

5. Visa
If you want to travel to Cuba you don´t need only a valid passport but visa as well. Visa allow to you to stay in Cuba for 30 days. Upon arrival, you will have to fill out an immigration form that you should keep it, because you will need it when you will depart the country.

6. Copy of travel documents
Print out a copy of your passport and travel documents before you leave your country. You never know what will happen.

7. Travel Insurance
Don´t think at all that you would not buy travel insurance. You need to have Health insurance to enter Cuba.

8. Vaccination
You don´t need any special vaccinations for your holiday in Cuba.

9. Time Zone
Be prepared for a time difference -6 hours.

10. Airport fee
Don´t spend all your money! You will need some of them when you will leave the country. It is required to pay airport charge – departure tax, which is 25 CUC per person. The amount is paid directly to the airport after check-in.
11. Electricity & Wifi & Mobile
The voltage in Cuba is 110 V. Please remember and make sure to take your adapter to the US, otherwise you will not be able to recharge your devices.
Regarding wifi and internet, please don´t expect any miracles. You can find wifi in tourist centres and selected hotels. I had no problem with mobile connection.

12. Shooting local people
If you want to take a picture with local people, try to be polite and ask them first. Be prepared they will want a few money. Do not be alarmed by a “harridan” ladies with a colored lipsticks, they only want to take a photo with your boyfriend and some money for it. But be aware. My friend lost 500 CZK (20 EURO) and the ladies ran away.

13. People
What I learned in Cuba? Maňana! No stress! Oh yes, it is typical for Cubans. They are very slow. They have plenty of time for everything, as if nothing had happened. They don´t hurry up and always sitting on the street smoking a cigar. They look so happy, even though they have so little.
 
14. Presents
If you decide to travel to Cuba, don´t forget to take some small gifts for the local people and childrens. I took pens, candies, chewing gum, soap etc. Maybe it comes to funny, but you can believe me these people will be very happy and they pluck your hands. Due to the trade restrictions, Cubans don´t have access to many items. They will be also happy for a new shoes.
 
15. Food & Drinks
Cuba has very limited trade due to restrictions so don´t expect any culinary specialties. Cuban food is not the best, but local people will try to make so much effort and will prepare homemade specialties. They will do everything to make you feel good and happy. I had an opportunity to taste a crocodile! Homemade rice with beans was also great. You can also enjoy fresh fruit. Don´t drink local water. Buy bottled one. Don´t forget to buy at least one bottle of Cuban rum. The quality is really food. Make sure to try pinacolada!
16. Best time to visit Cuba?
That´s a question! Between mid-November to March is the cooler dry season. During this period lot of tourists visit the country. The weather is more friendly in terms of temperature and humidity. From May to July is the rainy season and from July to November hurricane season. When do you think we were? Believe or not... In September. I was scared... what the hurricane cames? Ha, ha... nothing happened. When is rained, the rain was in next 5 minutes away. We had few storms during nights. What was the best thinkg of all? It was cheaper and almost no tourist, beach without tourist. There are several kilometer long  beach in Varadero and we enjoyed it almost withou tourists. It was so romatic!

17. Casas Particulares
There are several hotels in Cuba but you can also take an advantage to stay in the Casa Particulare. There are apartments or small family guest room. Many families share local “restaurant” and serve local food.
18. Restaurants
Cuba has two types of restaurants. The first of these are local, supported by the government and second one is operated by local people. They will do everything for your comfort. You don´t need to be worry about fresh food! They are really happy with your satisfaction.

19. Transport
You can use local taxi or bus transport for tourist which are operated by a few bus companies. You will be able to visit all major cities by them. Local buses are mainly for local people.

20. Learn Spanish
Try to learn few basic words to communicate.  People love to talk to you and if you know they will be friendlier and your life will be easier there.

What do you think? I would like to go there again ♥

You Might Also Like

13 komentářů

  1. Našim se na Kubě líbil právě ten klídek a no stress a taky čerstvé ryby, které místní prodávali přímo na molu :)

    Super článek!

    INKA blog

    OdpovědětVymazat
  2. Skvelý článok! Kuba bola vždy mojim cestovateľským snom.

    31shadesofaubergine

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je nějaké znamení! Zrovna dneska mluvil přítel o tom, že bychom se letos mohli vydat na Kubu, tak mu tady nahlas předčítám tvůj článek :))

    OdpovědětVymazat
  4. I really want to visit Cuba, it's on top of my list of places I want to go to soon!
    Have a great one!

    http://fashionradi.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Ty jo, ten poplatek mne překvapil ! Na Kubě byla kamarádka a jen si to chválila, snad se tam také někdy podívám... :D HOPE
    LENNY MALI i DANMARK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě to byla také jedná z nejkrásnějších dovolených :)

      Vymazat
  6. Yummy!

    http://www.bonaupetite.com

    OdpovědětVymazat
  7. Kuba je naozaj krásna! :)
    www.tobecreativehasnolimits.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělý článek :) Kubu bych určitě někdy chtěla navštívit, ale momentálně mám naplánováno tolik míst, kam se chci podívat, že nedříve v roce 2017 :D :) Tenhle článek si ale uložím, určitě se jednou bude hodit :)

    Nikola Mills

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé! Já mám cílů, plánů i dovolené... ale jen také najít někoho, kdo se mnou všude pojede! Nechci jezdit sama a manžel vždy nemůže.

      Vymazat
  9. Amazing photos! I used to have that camera too with the 50 x zoom, great for travel photography!
    Have a lovely day xx
    Much Love Karen
    (STYLESMORGASBORD) [BLOGLOVIN])

    OdpovědětVymazat

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!