lifestyle

Zdravý životní styl | 1. část: Cesta k úspěšnému hubnutí…

středa, srpna 05, 2015

P6190839

Krásný den přátelé,
mnoho z Vás ví, že jsem úspěšnou cestou zhubla 15 kilo, téměř za 4 měsíce. Přes Vaše milé komplimenty a dotazy, jak jsem to udělala, jaký mám jídelníček, zda cvičím atd., jsem se rozhodla, že o této úspěšné cestě, začnu psát sérii článků. Tento první bude hlavně o tom, proč jsem se rozhodla zhubnout a jak. Samozřejmě jsem si vyslechla řeči typu, jestli vůbec jím, jestli nezvracím apod. Člověk se nad tím musí prostě pousmát. Nabídnu Vám svoji cestu, a pokud někoho z Vás motivuji, tak budu jen ráda.
Už od mala jsem byla celkem cvalík a vždycky jsem měla kila navíc. Občas jsem si vyslechla i nějaké ty posměšky a nadávky. Tělocvik jsem nesnášela, protože právě na těchto hodinách vznikala muka. Děti umí být prostě zlé a já se hodin tělocviku prostě děsila. Neuměla jsem šplhat a přeskočit kozu pro mě také nebyla procházka růžovou zahradou. Když se podívám na dotyčné, kteří se mi tenkrát smáli, tak sami teď nevypadají nejlépe. Neříkám, že mám bezchybnou postavu, stále mám co zlepšovat! Hlavní je, že se teď cítím skvěle. 
Jak to všechno začalo? Začátkem tohoto roku, jsem byla na kávě s dvěma kamarádkami, které úspěšně zhubly, a právě to byl okamžik, který nastartoval moji cestu. Říkala jsem si, to není možné! Takhle je neznám. Rozhodla jsem se, to také dokázat. Snažila jsem se zhubnout už minulý rok před svatbou, kdy jsem držela sacharidové vlny, po kterých mi bylo spíše zle. Pamatuji si, jak jsme do toho šly společně se svědkyní, koupily si protein, který se nám po čase zhnusil. Navíc jsem byla unavená, téměř bez nálady a radši jsem to vzdala. Tenkrát na mě také působil stres. Umřela mi babička, do toho svatba atd. Nebylo to jednoduché. Neříkám, že u některých tento způsob hubnutí nemůže fungovat. Mně to prostě nevyhovovalo. Sacharidové vlny jsou spíše vhodné pro sportovce, kteří chtějí rychle shodit a nabrat svaly. Pro mě to byl chabý pokus.
Přestala jsem uvažovat o dalších drastických dietách, které by mě spíš zase trápily. Chtěla jsem najít něco, po čem nebudu unavená, budu mít stále energii a budu spokojená rovněž s jídlem. Na doporučení kamarádky jsem se rozhodla žít zdravě.
Hubnutí není otázkou pár dnů a kila bohužel nejdou shodit lusknutím prstu. Když se rozhodnete zhubnout, nesmíte si klást moc velké cíle. Já jsem tentokrát začala opravdu pomalu, s klidnou hlavou. Měli byste vědět, čeho chcete dosáhnout a mít nějakou tu motivaci. Musí to začít ve Vaší hlavě. Definitivní stanovisko se sebou něco udělat. Často jsem sama vedla řeči typu, začnu od příštího týdne. Samozřejmě to je na nic.
Můj typický problém byl, že jsem jedla ve velkých porcích a ráno vůbec nesnídala nebo si koupila sladké pečivo, typu croissant nebo donut. Všechno bylo špatně.
Můj nový život začal na konci února tohoto roku. Vynechala jsem úplně sladkosti. Neříkám, že teď už si něco občas nedám, ale všechno s mírou. Také se to pak snažím vyběhat. Každé ráno jsem začala snídat vločky. Nejčastěji si připravuji ovesné kaše s ovocem. Doslova na nich ujíždím. Snažím se jíst 5x denně. Nejlépe po 2,5 hodinách. Když chcete zhubnout, musíte zjistit, z čeho tloustnete a kam se Vám tuk ukládá. Mým největším problémem bylo břicho. Problém je v tom, že břicho zhubnete skutečně stravou. Vyřadila jsem tedy z jídelníčku bílou mouku a cukr. Naopak jsem do jídelníčku zařadila velké množství zeleniny. Sním téměř půl kila za den. Je obdivuhodné, že i manžel ji má rád. S vařením zdravých jídel tedy nemám problém, protože většinu z nich, jí i on. Přestala jsem úplně jíst i pečivo a ani mi nechybí.
Velmi důležitým bodem je tedy pravidelnost a to nejen v pitném režimu, spánku, ale hlavně v jídle. Jak už jsem zmínila, naučila jsem se jíst 5x denně. Výsledky uvidíte brzy. Měli byste pociťovat menší únavu a to díky zdravé stravě, která by měla být vyvážená. Příjem energie by rovněž neměl být vyšší než výdej. Večeři byste si měli dát nejpozději do 6 hodin. Pokud chodíte pozdě spát a máte hlad, zobněte si jen do nějaké té zeleninky. Problém, se kterým stále bojuji, je pitný režim. Všude je psáno, jak je důležité vypít denně 2-3 litry tekutin, nejlépe vody. Já se bohužel zatím držím jen u cca 2 litrů a stále mám problém si zvyknout na čistou vodu bez bublinek. Když jsme u toho pití, tak do zdravého životního stylu určitě nepatří alkohol. Já osobně můžu říct, že s tím problém nemám. Jsem téměř abstinent ,-)
Zdravá strava tvoří téměř 70% úspěchu. Pokud ji budete dodržovat, máte vyhráno. Já osobně jsem překonala i svoji lenost a začala pravidelně cvičit.  Cvičím nejvíce doma. Nestíhám cvičit každý den, ale moje pevné stanovisko je, stihnout to min. 3x týdně. Zatím to fakt dodržuju. U cvičení se nejen odreagovávám, ale opadá ze mě i stres, který je v současné hektické době součástí téměř každého z nás. Neříkám, že dělám věci na poslední chvíli, naopak jsem puntičkář, ale občas prožíváte chvíle, a to nejen pracovní, ale i soukromé, které Vás stresují. Takže jak se vlastně snažím zvládat stres já? Jím pravidelně, cvičím (o cvičení v další sérii příběhu), relaxuji a trávím čas s rodinou a přáteli, kteří mi vykouzlí vždy úsměv na tváři, a já v srdci cítím zase takovou tu duševní pohodu.
Když si stoupnu teď na váhu, tak jsem vážně šťastná, že vidím číslo začínající šestkou. Stále mě to více motivuje pokračovat dál. Neříkám, že chci vážit 50 kilo, to snad ani nepůjde, kvůli genům, ale tělo chci stále zpevňovat. Jsem ve stádiu, kdy si kupuji velikost 38-40 (dle značek) a jsem šťastná, že jsem to dokázala. Jen mojí mamince se protáčely oči, když jsem ji vozila obrovské tašky s věcmi, které jsem chtěla zabrat. Však jsme se nasmáli, když jsem v tom vypadala jako v pytli. Lidé v mém okolí, byli celkem překvapeni, co se semnou děje. Když Vás člověk dlouho nevidí, tak změna je celkem šokující. Neměla jsem na to pořádnou oponující odpověď, jen čistou radost a úsměv na tváři.
Jaký je vlastně můj dosavadní úspěch? Z 84 kg jsem zhubla na 67 kg. V průměru jsem hubla 1 kg za týden, což je optimální, zdravá hodnota. Stále se snažím bojovat dál, protože mám stále co zlepšovat. Nejtěžší je, si váhu udržet. Tuto změnu, chci vést dlouhodobě. Já jsem se tak rozhodla a každý, kdo chce zhubnout, by měl zvážit, jaký životní styl chce vést. Já jsem na svá přebytečná kila přišla a už se k nim nechci nikdy vrátit.
Vím, že nemám dokonalou postavu. Proto mi prosím nepiště, že je třeba zlepšit tohle a tamto. Pro mě zhubnout 16 kilo je obrovský úspěch. Já jsem si své postavy vědoma a chci bojovat dál. Na další články ohledně stravování, cvičení a pohybu se můžete těšit příště.

Pamatujte – všechno jde, když se chce!
If you can dream it, you can do it!

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Krásně napsáno :) Já za lonský školní rok dala dolů o něco méně kg než ty a po prázdninové pauze navážu zase na Skandinávský life style. Jinak tě obdivuju že cvičíš doma, jelikož mne prostředí fitka a hlavně lidi a lektoři hrozně nabudí a neflákám to jako doma :D Budu držet palce, ono teď to půjde o něco hůře že :/ Užíj sí zbytek léta !

    Lenny Mali i Danmark

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Léto je trošku problémovější, protože v takových vedrech jsem opravdu nezvládala moc cvičit. Jinak váhu si pořád držím. Po prázdninách se bude určitě pokračovat lépe. Taky přeji krásný zbytek léta ,-)

      Vymazat

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!