Home&Decor

Tvoříme domov: Jídelna jako místo pro společná setkání u jednoho stolu

pondělí, února 04, 2019

Ahoj Všem! S blížícím se stěhováním jsem si pro Vás připravila novou, pokud možnost pravidelnou rubriku, která se bude věnovat bydlení.

Dnes se budeme věnovat jídelně. Jídelna je místo, kde se rodina a návštěvy schází u jednoho stolu a společně si pochutnávají na skvělém jídle. V současné době je velmi populární spojovat jídelnu s obývacím pokojem. Naše kuchyně s jídelnou bude součástí velkého společenského prostoru a stane se tak centrem rodinného dění.

Při plánování jídelny je důležité myslet na kompozici tří prvků, mezi které patří stůl, židle a osvětlení. Už při plánování se můžete zamyslet nad tím, zda si vytvoříte harmonickou sestavu těchto tří prvků, nebo si zvolíte element, který bude prostoru dominovat.

Já jsem se snažila o vytvoření svěží jídelny, které bude dominovat bílá barva a světlé tóny. Světlý prostor budou narušovat dvě židle v šedé barvě, které budou vynikat u stolu a budou ladit i ke kuchyňské desce, která bude v barvě „moderní beton“.  Stůl jsem zvolila v bílé barvě o celkové délce 180 cm, obdélníkového tvaru. Vzhledem k velikosti naší rodiny, bude pro nás tato délka dostačují, i v případě návštěvy rodičů. Ke stolu se může usadit až osm lidí. Já upřednostňuji prostorný stůl s dostatkem místa nejen pro jídlo. Vždyť na něj dáváme i dekorace, vázy nebo mísy s pokrmy. Vzhledem k tomu, že manžel je vysoký skoro dva metry, tak jsme vybírali stůl, u kterého se bude sedět pohodlně i jemu. Jakákoliv případná výztuha pod stolovou deskou by pro nás byla absolutně nevhodná, protože by o ni hrozilo případné narážení koleny.

Pokud vybíráte stůl, jeho délku byste měli vybírat podle počtu členů, kteří k němu budou usedat. Pokud řešíte problém s dostatkem místa, na trhu jsou dostupné i moc pěkné rozkládací stoly.
Naše jídelna se nachází v bezprostřední blízkosti kuchyně a celý prostor bude laděn do bílo-šedé barvy.  Nad stůl bude zavěšeno svítidlo, které bude vytvářet příjemnou intimní atmosféru.

Výběr židlí byl vážně nelehký úkol. Jak si vybrat tu správnou židli, když na trhu jich je tolik? Najednou řešíte otázku, které židle budou pro Vás nejvhodnější a jaké parametry by měly splňovat. Při rozhodování byste měli brát v potaz zase velikost prostoru. Je rozdíl, když kupujete židle do malé kuchyňky nebo do větší kuchyně s jídelnou, případně obýváku. Dále byste si měli ujasnit, jaké by měla mít židle rozměry, jak by měla vypadat a aby sezení na ní bylo pro Vás pohodlné. Jídelní židle mají dnes spíše jednoduché, moderní tvary. Nejčastěji se vyrábí ze dřeva, plastu, kovu nebo kombinací těchto materiálů.  

Já jsem si zvolila židle s dřevěnou podnoží Stolen od Mortens Furniture. Za mě mají design na jedničku. Židle má moderní, designový tvar. Její nepravidelný tvar sedáku neubírá na pohodlnosti, spíše naopak. Sedák je dost široký a výška opěradla je 35 cm a poskytuje skvělé pohodlí pro záda. Je vyrobený z pevného polypropylenu, který by měl být odolný a snadný na budoucí údržbu oproti např. čalouněným židlím. Čtyřnohá podnož je z bukového dřeva s černou kovovou křížovou výztuhou pod sedákem.

Pořídila jsem celkem šest židlí a to čtyři bílé a dvě šedé.  Židle budou ladit nejen se stolem, ale také s celkovým stylem kuchyně. Volila jsem židle bez opěr na ruce, které na mě působí více vzdušně a lépe se z nich vstává. Jídelních židlí je možné koupit libovolný počet. Vždy zvažte počet rodinných příslušníku a možné návštěvy.

Tyto židle jsou dostupné v obchodě Design-Outlet, který nabízí skandinávský designový nábytek a bytové doplňky. Najdete tu originální designové kolekce, nábytek a dekorace, především z Dánska, Švédska a Německa. I přesto, že se jedná především o internetový obchod, tak tento obchod má i showroom v Praze, kde si vybrané kousky můžete prohlédnout i tam. Co Vás mimo širokého sortimentu překvapí, je i velmi příjemný a ochotný team. 


You Might Also Like

11 komentářů

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  5. Tenhle styl se mi fakt moc líbí, ale na druhou stranu si to neumím představit mít u sebe doma, protože prostě vždy ujedu někam stranou a třeba barevně to pak nesedí. Obdivuji všechny lidi, kteří jsou schopni to vše tak sladit :)
    http://www.flavoursofamellia.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!