Baby

Jak si na mateřské najít čas pro sebe

pátek, září 28, 2018

P7085962-01u P7085935-01u
DETAILS
dress - Mangoshoes - Zarawatch - DW, bag - AliExpress

Milé maminky, máte na rodičovské čas pro sebe? Asi každá z nás to zná, ten neustálý kolotoč kolem našeho děťátka. Každé z nás se změnil život, aniž bychom si uměly dříve představit, jaké to asi bude. Malovaly jsme si obrázek, jak to bude dokonale růžový, jak zvládneme cestovat i s miminkem atd. Když ten malý uzlíček přišel na svět, tak se začalo vše točit kolem něj. Jenže, často zapomínáme i samy na sebe. Nic nestíháme, často vnímáme v domácnosti nepořádek, i když máme třeba uklizeno a někdy nás trápí sebevědomí a považujeme se za příšerné mámy a to zejména v tu chvíli, kdy vybuchneme a dokážeme se na chvíli za zlobit na toho malého drobečka..  

Když jsem si o tom povídala s holkami, které už děti mají, tak jsem zjistila, že v tom nejsem vůbec sama, že mě to sebevědomí může hryzat a že někdy hryže pořádně! Když si pak v hlavě přehrajete těch pár měsíců, co už toho malého drobečka máte, tak vždycky pro něj uděláte úplně všechno a to i v případě, že jste na pokraji sil. Mateřská „dovolená“ je totiž tou nejnáročnější „prací“ a bohužel i nejhůře placenou. Děláme ji s láskou, ale na každou z nás jednou dolehne únava. Aby ne! V pracovním životě jsme chodily do práce na 8,5-9 hodin a najednou je z toho 24 hodin v kuse a náročnost se odvíjí podle nálady toho naše děťátka.

Vy samy dobře víte, co všechno pro své miminko děláte každý den. Krmíte ho, chováte, nosíte, koupete, hrajete si a povídáte si s ním, vaříte mu a s láskou se mu věnujete. K tomu všemu máte na starost celou domácnost a ještě se musíte věnovat partnerovi.  Nad tím vším přemýšlíte, zda to děláte dobře, zda jste perfektní a hledáte stále něco, co by se dalo zlepšit. Ale co děláte sama pro sebe? Pravděpodobně nic. Možná něco málo ano, ale asi nic moc to nebude. Někdy je toho moc, že i mně se stane, že nestihnu uvařit oběd, po zemi se válejí rozházené hračky a mám pocit, že všude kolem mě je bordel. Všechno nejde vždy podle představ, ale všechno tohle nové mě stále učí novým věcem. Jenže i já si musím přiznat, že občas potřebuju vypnout a zmizet od všeho, abych si odpočinula, hlavně duševně. Člověk získá víc energie a jisté věci dokáže řešit s nadhledem nebo s odstupem.

Je důležité, abychom se cítily spokojeně, protože spokojená maminka = spokojené miminko. Děťátko reaguje vždy tak, jak se cítíte vy. Pokud se budeme zanedbávat, brzy se to odrazí na naší psychice.

A jak si najít nějaký ten čas pro sebe?

Věnujte se sama sobě, když miminko spíDělejte cokoliv, co Vás baví nebo co Vám dodá energii. Čas strávený podle Vašich představ. Čtete rády? Tak si přečtěte nějakou pěknou knížku. Já se třeba snažím během Terezky dopoledního spánku cvičit.

Chvilku pro sebe můžete získat, i když je Vaše děťátko vzhůru. Stačí ho zabavit oblíbenou hračkou.
Požádejte partnera, aby Vám s děťátkem pomohl. Ať už se vydá sám na procházku s kočárkem nebo se zabaví doma.

Pospěte si, když děťátko spinká
.
Pečujte o sebe i na mateřské. Každá žena se chce cítit krásně, tak proč by se měla na mateřské zanedbávat.

Jednou za čas si odpusťte ten uklízecí maraton. Špinavé prádlo v koši tam ještě nějaký ten den vydrží a nevyžehlené prádlo klidně může o jeden další den počkat.  Nemá cenu se honit za dokonalostí. Myslím, že vždy bude lepší pohoda a radost s dětmi, než perfektní domácnost a podrážděná máma.

Požádejte babičku o hlídání. Babička je osoba, které většina z nás plně důvěřuje, a proto pro nás nebude tak těžké svěřit toho našeho malého uzlíčka právě jí. Já plně důvěřuji i manželovi, takže není problém mu svěřit Terezku třeba i na celý den.

Udělejte si radost! Asi každá máma to zná, že najednou se svět obrátil a všechno jsme začaly kupovat tomu našemu děťátku. I my bychom se měly trochu rozmazlovat a koupit si třeba nějakou maličkost, která nám udělá radost. Nemusíte to být nic drahého.

Přihlaste se třeba na kurz plavání. Aktivita, která se odehrává pravidelně mimo domov, poznáte nové tváře, proberete s maminkami společné problémy a navíc je to zábava nejen pro Vás, ale i pro děťátko.

Pro mě je skvělý relax i psaní blogu a focení. Vždy se u toho skvěle odreaguju.

Vždy si najděte čas na partnera. Může to být i v době, kdy Vám bude babička vozit kočárek.
Mateřská je prostě plná lásky a krásných okamžiků, ale také občas zavání pocitem, že z toho všeho zešílíte.

 A jak jste na tom s časem Vy?
P7085928-01u P7085925u P7085944u P7086001uP7085976u

You Might Also Like

2 komentářů

  1. My jsme měli o víkendu kolaudační párty a přijeli i kamarádi co mají prcka jenom o 3 týdny mladšího. A kámoška říká: "Naštěstí je babička ochotná nám ho hlídat, když chodíme tancovat." A moje reakce byla totálně bezprostřední vyhrknutí: "Vy chodíte VEN???"
    Joo holt některé mámy mají to štěstí, že na ně mimčo není tak šíleně fixované... Strašně jim to závidím, protože u nás je bohužel příšerný řev pokaždé, když na hodinu odjedu do města k doktorovi. A jezdit si po zábavách každý týden? To by nám s tím pomáháním babička asi brzo sekla :(

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný článek! Nám Adámek doma nespinká vůbec, takže si odpočnu maximálně u procházky s kočárkem, která ale trvá sotva hodinu.. A při každodenní projížďce 100km, kdy nám usne v autě :D Ale o sebe pečuju, je to důležité :) Ale mateřství hrozně změní, najednou jedu v minimalismu.. A ON je prostě nejdůležitější <3

    www.zivotskojencem.cz

    OdpovědětVymazat

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!