Baby

Těhotenský deníček
Třetí trimestr mého těhotenství

čtvrtek, března 08, 2018

P2100294
39. týden těhotenství

Dnes je to přesně 14 dní, co jsem porodila a tudíž bych se s Vámi ráda podělila o 3. trimestr mého těhotenství.

Hodně budoucích maminek si stěžuje, že třetí trimestr je nejobtížnější a dost náročný, nicméně já musím říct, že pro mě byl celkem pohodový. Ano, našli se nějaké obtíže, ale vše se dalo tak nějak zvládnout. Možná nejhorší byl ten poslední měsíc, kdy miminko bylo už větší a tlačilo mi stále více a více na močový měchýř a já stále musela létat na záchod (a to doslova). Třetí trimestr utekl celkem rychle. Občas se mi honily v hlavě myšlenky, kdy to asi tak přijde, jaké to bude, a občas jsem měla z toho všeho strach. Jestli se malá narodí v termínu nebo bude chtít jít na svět ven dřív. Člověk nikdy neví.

No a jaký vlastně ten můj 3. trimestr byl (26tt +?)

Nevolnosti
S nástupem 7. měsíce jsem opět začala ve větší míře bojovat s nevolnostmi. Bývalo mi často špatně.  Zvracela jsem třeba i 3x denně. Cokoliv jsem snědla, tak mi to začalo tlačit na žaludek a já to prostě v sobě neudržela. Co si budeme povídat… s rostoucím bříškem je žaludek utiskován, tak se Vám tam toho tolik nevejde a moc toho nesníte a když sníte, tak Vám to nemusí sednout.

Třetí screening
Třetí, rovněž i poslední screening jsme absolvovali u mé paní doktorky. Miminko jsme opět viděli detailněji, měřili se jeho rozměry, odhadovala se váha. Také jsme viděli, že se miminko přetočilo hlavičkou směrem dolů. Paní doktorka mi tehdy řekla, že to nebude určitě žádný čtyřkiláček, ale mrňousek. Tehdy vážila asi 2 200g. 

Bolesti třísel & křeče do lýtek
Začátkem 7. měsíce jsem začala bojovat s novou bolestí a to s bolestí třísel. Do třísel mi vystřelovaly křeče, které se postupně prohlubovaly a v 9. měsíci byly někdy opravdu bolestivé a stupňovaly se. Většinou to netrvalo dlouho a bylo to hodně nárazový, ale občas jsem se musela chytnout stolu, abych nespadla, protože během chůze se mi z toho začaly podlamovat nohy. Občas mě také v noci probudila křeč do lýtka a to nebylo vůbec nic příjemného.

Bříško
V třetím trimestru mi bříško vyskočilo nejvíc. Není divu, protože s rostoucím bříškem roste i miminko a během třetího trimestru je ten růst největší (alespoň u mě to tak bylo).  Bříško jsem poctivě mazala a neměla jsem žádné strie. Na bříšku se také začaly objevovat žíly, které mi po porodu zmizely. Občas mi bříško škubalo, protože malá měla škytavku, často se celé vlnilo nebo se hrozně vyboulilo na jedné straně. To vyboulení bylo i nepříjemný a trochu bolelo. Manžel si vždycky dělal srandu a říkal mi, ať vstanu a sklepnu jí dolu. Někdy to byla fakt sranda :)
P1200750u
Spánek
Spánek je kapitola sama o sobě. Výrazné pohyby miminka mi občas neumožňovaly usnout. Mimi už mělo v bříšku málo místa a ty jeho kopanečky mě budily i v noci. Manžel mi také říkal, že jsem v noci občas zakňourala, že mě malá asi kopala. Také jsem často vstávala na záchod, třeba i 4x za noc.

Zdraví
Co se týká zdraví, tak během těhotenství jsem neměla problém s otékáním, ať už nohou či rukou. Tlak jsem měla do porodu perfektní. I v posledním týdnu těhotenství jsem byla plná energie a zvládala dělat všechny běžné věci. Občas jsem si ještě zacvičila. Snažila jsem se myslet pozitivně a těšila se na miminko. Nepřipouštěla jsem si žádné obavy z porodu a možná proto, to tak dobře dopadlo. Tohle bych poradila asi všem budoucím maminkám. Nebát se toho a myslet pozitivně <3

Kurz péče o miminko (Studio pro ženy)
Před Vánoci jsem absolvovala kurz, který byl zaměřen na péči o miminko, který jsem si zaplatila přes pracovní benefity na doporučení kamarádky. Tenkrát mi popisovala, jak některé maminky se bály v porodnici vzít své miminko do ruky a že ona sama, kdyby si ho tenkrát zaplatila, tak by si třeba ušetřila pláč při koupání.
Co se týče kurzu samotného, tak musím uznat, že to bylo opravdu poučné. Hlavně pro mě, která s malými dětmi neměla vůbec zkušenost. Na kurzu nám ukázali, jak s miminkem správně manipulovat, jak ho polohovat, jak ho koupat, dostali jsme užitečné rady ohledně kosmetiky, objasnili nám základ psychomotorické vývoje atd. Všechno jsme si zkoušeli na panence, která váhově odpovídala novorozenci. Pokud máte obavy, jako jsem měla já, tak něco takového zkuste. Já jsem navštívila Studio pro ženy.
P1140353u
Porodnice
Zhruba 5 týdnů před porodem jsem začala chodit na prohlídky do porodnice. Již koncem listopadu jsem jim odevzdávala registrační formulář (nebylo povinné), který jsme společně prošli ještě při první prohlídce a doplnili případné informace navíc. Každý další týden jsme chodili na točení monitoru, kde jsme poslouchali srdíčko miminka. To byl pro nás neskutečný zážitek, slyšet srdíčko toho malého drobečka. Začátkem 9. měsíce jsem si také zabalila věci do porodnice. Všude bylo strašně tipů a rad, co si sebou zabalit. Já jsem měla takový letáček od Happy Baby a jeden od Babiez a podle toho jsem se tak nějak zabalila. Také jsem se podívala na nějaká videa na youtube. Co jsem si zabalila a ve finále jsem ani nepotřebovala se dozvíte v dalším článku.

Termín porodu
Termín porodu jsem měla stanovený na 25.2. Pořád jsem si říkala, kdy se té malé princezně bude chtít asi ven. Sama jsem tomu nemohla uvěřit, jak to strašně rychle uteklo. Jak jsem nedávno ještě chodila do práce a začátkem nového roku nastoupila na mateřskou. Jak jsme si s tou malou princeznou užili tu naší společnou dlouho cestu. Každý den jsem si říkala, že to může přijít a občas se mi honili hlavou myšlenky a otázky, zda jsem stihla všechno připravit.  17. 2. jsme oslavili manželovo narozeniny a 22.2. na jeho svátek se malinká narodila. Pro manžela to byl nejkrásnější dárek, který kdy dostal. Je úžasné, že to tak vyšlo. Všechno to začalo 21. 2., kdy jsem na sobě cítila, že dnes je ten D den a že to asi přijde. Bolesti mě provázely už od ráno a má intuice mě nezklamala. Zhruba ve 22.45 (21.2.) jsme odjeli do porodnice a v 1:09 (22.2.) naše malá princezna vykoukla na svět.

Je to pro mě nepopsatelný zážitek a obdivuji všechny maminky, které si svůj den D prožily. Je neuvěřitelné, co všechno ženské tělo dokáže a asi nikdy mě to nepřestane fascinovat. Sama jsem se toho bála, ale jsem hrdá na to, že jsem to zvládla a mohla si to všechno sama prožít. A mít těhotenský bříško bylo vážně kouzelný <3

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Krása <3 Já se na svůj porod strašně těším, už jen 2 měsíce! :)

    www.mummysweetbaby.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Wow. You are really beautiful and your photos are so beautiful, amazing and inspiring. I just love it! <3

    I followed you on GFC. I hope you can follow me back.

    http://makeyourperfectstyle.blogspot.ba/

    OdpovědětVymazat

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!