lifestyle

Co jsem se naučila za 5 let
v mezinárodní společnosti
a jak hodnotím klíčové schopnosti

pátek, dubna 21, 2017

P4012280u
Ahoj Všem!
Dnes mám pro Vás článek trochu z jiného soudku. Brzy oslavím 5 let své působnosti v mezinárodní společnosti, a proto jsem se rozhodla napsat článek o tom, co jsem se za tu dobu naučila a jaké schopnosti z mého pohledu hodnotím jako klíčové (např. pro potenciálního zaměstnavatele).

Každý z nás, když dokončí školu, začne hledat své první zaměstnání. Často přemýšlíme o tom, jestli se opravdu budeme věnovat tomu, co jsme vystudovali nebo zkusíme úplně něco jiného. Já sama už při vysoké škole jsem nastoupila na part time jako junior finance analyst. Jsem ráda, že jsem tenkrát nějakou praxi vůbec měla, protože situace na trhu práce byla úplně jiná, než je teď. Tenkrát jsem rozeslala pár životopisů a čekala, co se bude dít. Často jsem se nad čtením inzerátu zasekla, protože jsem měla obavy, že nemám praxi, neumím uvedený IT program atd. Z 10 zaslaných životopisů se ozvaly první tři společnosti. Poslední pohovor, na který jsem byla pozvaná, byl právě do společnosti, kde pracuji v současné době. Tenkrát jsem si tak říkala, bože, sem mě asi stejně nevezmou. Jak jsem si to v té své hlavě tak pořád opakovala, tak jsem byla na tom pohovoru tenkrát tak v pohodě, že mi volali ještě následující den a já jsem nabídku přijala. Situace jaká je na trhu práce teď, je úplně jiná. Teď je to spíše tak, že zaměstnanci si vybírají svého potencionálního zaměstnavatele, protože nejsou kvalifikovaní lidé. Samozřejmě, že je důležitá praxe. Bez praxe Vás asi na dané místo nevezmou nebo vezmou, ale za menší peníze.

Ano, někteří z Vás si můžou říct, co nám tu bude radit nějaká mladá holka, ale třeba Vám tyto body pomůžou a něco si v tom sami najdete a odnesete. Často to není o tom, co všechno umíte, ale také záleží na tom, jak se umíte prosadit a jakou máte osobnost. Asi bych si na pohovoru nikdy nehrála na osobu „já jsem ta, co všechno ví a zná“. Člověk nikdy není 100% a vždy je tu mezera a prostor na to se učit nové věci. Nicméně je i důležité se nepodceňovat, což mi ženy děláme dost často. 
P2252171u
Co jsem se tedy naučila já a jaké schopnosti jsem za těch 5 let získala a hodnotím jako klíčové?
Na první místo bych zařadila adaptabilitu aneb schopnost se adaptovat – přizpůsobit změnám. S jakými změnami se můžete setkat? Jsou to jednak změny ve firemní kultuře, ale i v požadavcích od manažera nebo kolegů. V mezinárodní společnosti budou ty změny asi častější, než v menších firmách. Přiznejme si to sami. Lidé obecně nemají rádi změny. Mají rádi zajeté koleje, ale podmínky a svět se často mění a je nutné se tomu přizpůsobit. Myslím, že míra přizpůsobení je mnohem vyšší u mladších lidí.

Myslíte, že budovat vztahy a kolektiv není důležité? Naopak! Umíte si představit práci v nefungujícím kolektivu? Já už ne! V práci trávíme polovinu svého života a pro mě je kolektiv jednou z nejdůležitějších priorit. Vytvářet dobré vztahy na pracovišti je pro mě důležité. Vždy budete jeden tým, a proto je důležité se zastupovat, neházet si klacky pod nohy a komunikovat. Jste partneři, kolegové, tak se snažte vždy pochopit druhou stranu, jak to myslí. Emoce je důležité nechávat stranou a snažit se jednat vždy profesionálně. To je jedna z věcí, kterou jsem se učila delší dobu. Můžete si akorát tak říct, že v každé práci vždy bude nějaký „blbec“, který Vás bude štvát.

Bojíte se někdy říct svůj názor? Měli byste zkusit odhodit své předsudky a snažit se svůj názor prosadit. Chápu, že většina z nás se snaží minimálně riskovat nebo má strach, že právě ten „Váš“ názor bude smeten ze stolu. Ale, proč? Právě Váš názor může být klíčem k úspěchu. Zvedněte příště na meetingu ruku a řekněte ostatním, co si myslíte. I když to nebude správně, ruku by Vám nikdo neměl ukousnout.

Pracujete na složitých projektech a máte tendenci to vzdát? To já znám! Nejen z práce, ale i ze školy. Co myslíte, jaká vlastnost s tím souvisí? Ano, je to vytrvalost. V práci to pro mě byla matematika. Chtěla jsem to vzdát, protože mi to vůbec nešlo, ale vytrvala jsem! V práci to můžou být přesčasy, seznam neubývajících úkolů, strach z toho, že se ta situace nezmění…. Všechno zlé, je k něčemu dobré. Dosáhnout cíle často přináší nějaké překážky a vytrvalost je vlastnost, která Vám toho cíle pomůže dosáhnout. Jak třeba myslíte, že jsem zhubla? Motivace + vytrvalost J Takže to platí i v jiných životních situacích.

A co takhle úsměv na tváři a nějaký smysl pro humor? Chtěli byste trávit čas v kolektivu lidí, kteří se neumí ani zasmát? Já ani náhodou, protože některé situace je třeba řešit s nadhledem. Mám zapotřebí, aby mě někdo stresoval? NE! A to já jsem trochu stresor, ne že ne.

Člověk musí sám zvážit, jaké má priority a co je pro něj důležité. Někdo prostě odchází z práce a neumí vypnout nebo tam tráví noci atd. Důležité je najít cestu ke zlepšení. K tomu všemu, by Vám měl pomoct Váš manažer. Manažer je pro mě člověk, který je důležitý nejen k fungování celého týmu, ale zároveň máte šanci se od něj naučit spoustu dovedností. Díky němu dostáváte šanci nejen obohacovat své znalosti, ale i profesionální vystupování. Vcítit se do druhých a pochopit, co se jim honí v hlavě, umí opravdu málo kdo. Dobrý manažer na Vás pozná i sebemenší problém. Člověk, který Vás vede, máte z něj respekt, ale zároveň se s ním nebojíte pronést kamarádská slova a zasmát se třeba na team buildingové akci.

Kterou schopnost byste hodnotili Vy jako klíčovou? 


**EN**
Dear my English readers,
for English please use google translate if your want to read what I have learned during my career in international company (review of my key competencies).

You Might Also Like

7 komentářů

  1. Skvělý článek! s tím kolektivem souhlasím, je opravdu důležitý. Já teď pracuji v zahraničí a už mám za sebou spoustu zkušeností. Nejvíce se člověk naučí od manažera, to je pravda, ale musí být dobrý haha. Jinak super! budu ráda za další takové články. :) BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
  2. Super nápad na článok, veľmi sa mi páči, že si napísala o takejto sfére života. Práca tvorí podstatu nášho života, preto je dôležité byť na toto všetko pripravený. Úplne súhlasím s tou vytrvalosťou a tímovým duchom no podľa mňa je aj veľmi dôležitá trpezlivosť a úprimnosť. :)

    LILY OF THE VALLEY

    OdpovědětVymazat
  3. Tak toto je snad nejlepší článek na tvém blogu vůbec :) mne to sice teprve ještě čeká, hledání první práce, ale i tak si z tohoto článku určitě něco odnesu :)

    eLblog

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek, myslím, že pro každého, kdo do takových věcí nevidí to bylo zajímavé počtení :) Spoustu lidí jsi navíc určitě motivovala se nebát a zkoušet věci, po kterých touží :) Přeji ti, ať jsi i dále spokojená :)

    Pauline's Tiny World |
    První blogová giveaway!

    OdpovědětVymazat
  5. wonderful post! And now after reading and seeing that box of macarons I want some!

    OdpovědětVymazat

Thank you so much for your comments ♥

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Odebírejte blog e-mailem ♥



Chcete být informováni o novém příspěvku?
Zadejte zde Váš email a potvrďte.



DEKUJI ♥ THANK YOU

Děkuji Vám za čas, který jste věnovali k návštěvě mého blogu.
Vaše podpora a přátelství, pro mě znamená víc, než si myslíte!

Všem Vám přeji krásný den!
-------------------------------------------------------------------
Thank you for taking the time to explore the blog.
Your support and friendship mean more to me than you may know!

Have a good day!